Davidova hvězda je matematicky jedinečný náboženský symbol mezi všemi.

Založil honzam, 2024-10-11 12:56

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

V číslech ani tvarech to nebude.

Ale vše se dá nějak zaokrouhlit, upravit, na jedný či druhý straně...

To Spongebob myslel jen na ruku nahoře, když šel za veverkou do kopule bez vody. "S rukou nahoře vše zvládneš", rada od Patrika... Sandy to ale nějak pochopila, že tam před ní s rukou nahoře nějak vysychal. Tak mu vymyslela helmu do bezvodí. Ona zas musí mít do bezvzduší... No každopádně ten ten Hillenburg je cvok. Moc pěkný. :)

honzam

Koukám, že Jana nakonec bude docela dobrá učitelka. Povýšené komentování věcí, kterým nerozumíš, Ti jde dobře. >:D Kniha Zjevení na 99% mysticky popisuje 24nadstěn včetně jeho teselace (vyplnění 4D prostoru). Rozumíš tomu, že tady matematicky popisuji Květ života ve 4D?

Pedrito

Hulákala na hoře až jí vzala lavina. Taková ledová královna s rampouchem místo nosu, čečulky zamrzlé, v uších pavučiny námraz, a v očích závěje...

Tak to teda nerozumím. Páč čtvrtý rozměr je čas. A nemůžeš, ani kdyby ses pic, nakreslit na ploše nic než 2D a zbytek si představovat. 3D můžeš stavět v legu či merkuru. A čtvrtý rozměr... No bez něj by nešlo ani ta čára z Á do Bé...

honzam

Kreslit se dá v libovolném počtu dimenzí, jenom je potřeba dopřát vlastní mysli existenci.

https://oeis.org/A007900

CitaceA007900 Coordination sequence for D_4 lattice.
1, 24, 144, 456, 1056, ...

Pedrito

Jasan, pohoda jazz... Mě jde jen o to, zda opravdu multi rozměrnej vesmír existuje.. nebo je to jen vědecká fantazie. Pač jsem se k takovýmu poznatku zatím nedopátral, no.

honzam

V pohodě, chystám výtvarné dílo (programově generované). Takovou 4D mozaiku inspirovanou Ledovým královstvím, už na tom začínám dělat. Neříkám, že to pak bude lépe představitelné, ale sám to chci vidět.

Pedrito

Já mám spíš takový podezření, že tyhle ty rozměry jsou vlastně stavy vnímání. On každej tvor z tý fauny vnímá ten svět jaksi jinak. Nehledě ani na to, že když si nějakej zážitkář zobne např LSD, tak vnímá svět v úplně jiných rozměrech než bez toho zobnutí...

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-10-20 16:00V pohodě, chystám výtvarné dílo (programově generované). Takovou 4D mozaiku inspirovanou Ledovým královstvím, už na tom začínám dělat. Neříkám, že to pak bude lépe představitelné, ale sám to chci vidět.
Už jsem celej zvědavej :)

honzam

Šlo to nakonec docela rychle. Teselace vrstev až do 5. Dvojka je trůn, 24 starců a 144(000) spasených. Mimochodem 456 je údajně hebrejský gematrický součet jmen Abrahám a Izák, ale neověřoval jsem to.

https://www.biblestudy.org/bibleref/meaning-of-numbers-in-bible/456.html

CitaceAbraham's Family and Number 456

How is 456 related to the father of the faithful? According to "Numbers in Scripture" by Bullinger, the Hebrew Gematria of Abraham's name (Strong's Concordance #H85) is 248 (1 + 2 + 200 + 5 + 40). The Gematria for Isaac (Strong's #H3327), the child of promise given by God to Abraham and Sarah in their old age, is 208 (10 + 90 + 8 + 100). Added together they equal 456.

24celltess2.png

24celltess3.png

24celltess4.png

24celltess5.png

Paradoxy

Já si to asi nedokážu představit jako další dimenzi, ale spíš prostě mnohomnohomnohostěn....

Přijde mi zajímavější koule, ale nevím proč :)

honzam

Každý ten drahokam je jeden 24nadstěn. Když se takhle vrství kolem červeného počátečního, vzniká tvar, který je opět jeden velký 24nadstěn podobně jako je to třeba u šestiúhelníků. Nejlépe se to dá představit tak, že vezmeš každý sloupec a jednotlivá pole na sebe naskládáš to 3D tělesa, tak získáš vodorovnou řadu 3D těles, která jsou opět na sebe naskládána ve 4. dimenzi.

Paradoxy

No mě to ale pořád přijde jako třídimenzionální se spoustou vrcholů a stran :) sice se to špatně představuje, ale jako hologram by to možná šlo?

honzam

Ta 3D tělesa ze sloupců jsou vlastně řezy tím celým 4D tělesem. Vrcholů je ve 24nadstěnu "jen" 24 a 3D nadstěn (analogie stěn/stran) také 24. Ty nadstěny jsou pravidelné osmistěny. Čtyři jsou vidět ve vnějších polích, když na sebe poskládáš krajní sloupce nebo řady. Jsou to vlastně krajní řezy, které už jen kopírují tu nadstěnu. Vlastně už to řez není, protože ten 3D podprostor jen přiléhá na 3D nadstěnu 4D tělesa.

honzam

Když se třeba podíváš na poslední obrázek s hnědou vrstvou, tak na krajích jsou 4 osmistěny a ostatních 20 je tvořeno ostatními hnědými drahokamy v dalších polích. Další barvy v tom posledním obrázku už jsou jen 4D vnitřek tělesa. Hnědá barva je 3D povrch z těch osmistěnů.

honzam

A naopak 20 vrcholů je v krajních polích. Jsou to osamělé drahokamy v rohových polích a také čtyři rohy čtyř velkých hnědých otočených čtverců uprostřed krajních řad polí. Poslední čtyři vrcholy jsou rohy velkého čtverce uprostřed s červeným drahokamem.