Eduard Tomáš

Založil Petra, 2024-12-12 10:48

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Petra

814

Když budu celý život cvičit podle některé oficiální duchovní cesty, mám tím zaručeno, že dosáhnu Poznání?

Bohužel pouhým cvičením ne, ledaže bys tím došel takových kvalit duchovních, které jsou potřebné k dosažení nejvyšší Svobody.

Co to znamená?

To znamená, že tvá mysl se už nebude převážně zabývat zevním světem, ale prázdnotou Absolutna a že i tvé vědomí bude otevřeno jen a jen příchodu Poznání. A k tomu vlastně nemusíš ani cvičit.

Z toho soudím, že Poznání nepřichází dík duchovním jednáním člověka, ale že za ně může poděkovat jen vnitřním stavům své duše. Je to tak?

Ano, je to tak.

:) 

Petra

E. Tomáš:

Věž, že duchovní pýcha je nejzatvrzelejší vlastností i vyspělého jogína.

Asi to byl právě jeden z hlavních důvodů, proč jsem nechtěla mít s duchovnem nic společného.

E. Tomáš:

Ani na okamžik nepěstuj negativní myšlenky a city, kritiku, pýchu a domýšlivost. Nejnebezpečnější je opět pýcha: nedovolí ti přiznat si vlastní chyby. Je to právě pýcha a negativní myšlení, které překrývají štěstí duchovního srdce.

Petra

Dnes se budu muset soustředit na toto:

E. Tomáš:

Nedej se odstrašit klopýtnutím nebo vlastními pády. Pokračuj v duchovním úsilí, jako by se nic takového nestalo.

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2024-12-21 08:59E. Tomáš:

Věž, že duchovní pýcha je nejzatvrzelejší vlastností i vyspělého jogína.

Asi to byl právě jeden z hlavních důvodů, proč jsem nechtěla mít s duchovnem nic společného.

E. Tomáš:

Ani na okamžik nepěstuj negativní myšlenky a city, kritiku, pýchu a domýšlivost. Nejnebezpečnější je opět pýcha: nedovolí ti přiznat si vlastní chyby. Je to právě pýcha a negativní myšlení, které překrývají štěstí duchovního srdce.

Ona pramení ta duchovní pýcha z té připoutanosti k vědění. A těžko se nějakému hledajícímu vyhla. Umocňují ji povahové rysy už z dřívěška. Když asi někoho furt jen chválili, jak je skvělej, tak ji bude mít jak z praku.
Prostě se na sebe podívat nezávisle.. ale ono se to řekne, žejo.

Tomu jsme říkali introspekce, sebepozorování, odhalování zažitých egojuchaismů :D Přiznání si chyb...