Retro hardware

Založil honzam, 2024-03-09 21:40

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

honzam

Prodávají ho s Ubuntu ... https://www.root.cz/clanky/chromium-os-prechazi-na-android-risc-v-notebook-s-ubuntu/

CitaceRISC-V notebook s Ubuntu

Společnost Canonical ve spolupráci se firmou DeepComputing bude dodávat notebook s open-source architekturou procesoru RISC-V, který bude mít Ubuntu 23.10 jako výchozí operační systém.

DC-ROMA RISC-V Laptop II je prvním notebookem na světě s předinstalovaným operačním systémem Ubuntu a RISC-V procesorem. Cílem tohoto partnerství je poskytnout vynikající kombinaci použitelnosti a spolehlivosti a také bohatý ekosystém se zabezpečením a podporou.

Notebook je k dispozici k předobjednání od 18. června 2024.

Pedrito

Kdysi jsem už o tom procesoru něco čet, v nějaké starší verzi. Ta nová má mnohem vyšší takt. Teď jsem jen narychlo našel tohle

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/RISC-V

CitaceInstrukční sada RISC-V je od počátku otevřená, nicméně velký komerční zájem vedl v roce 2015 k založení oficiální neziskové organizace RISC-V Foundation, jejímž cílem bylo podpořit počáteční přijetí RISC-V a dále tuto instrukční sadu udržovat a rozvíjet. Původní autoři a vlastníci se vzdali svých práv ve prospěch organizace. RISC-V Foundation měla 36 zakládajících členů a svými členy je nadále řízena. V roce 2020 došlo k transformaci na mezinárodní sdružení RISC-V International, které sídlí ve Švýcarsku a je zodpovědné za další vývoj architektury RISC-V

Pedrito

Umřela mi Malina... Nechť je jí křemíkové nebe milostivé.  :smiley_sax:

honzam

Hezká hračka. Moje první PC bylo až Pentium MMX. Procesor je slabší (386SX), 486 asi nemohli použít. Některé pozdější dosové hry se SVGA grafikou byly náročné. Například Warcraft 2 už potřeboval 486. Také zmíněný DOOM byl hratelnější na silnějším procesoru. Sim City 2000 by běhat mělo. Caesar 2 má jako minimum taky 486.

Je to trochu na překážku, protože emulátor Dosbox na jakémkoliv trochu novějším počítači má mnohem větší výkon a je plně kompatibilní. Zahrál jsem si na něm i Need for Speed 1.

Pedrito

No já v tý době dělal v počítačový firmě, kdy frčely 386, 486 byly tehdy kolem 40000kč, A pentia se teprv klubala, a byla šíleně drahá. A doma jsem měl toho Falcona. Můj šéf chtěl toho Falcona vidět, tak jsem ho dones na firmu, a několik dní na něm pařil Tautology, což byla geniální logická hra... :-)

V tý době se taky začal prodávat playstation, a měli jsme tam jednoho k dispozici zákazníkům, že si na něm mohli zahráht. Tak jsem to taky zkusil, ale mě ty hry už moc nebraly. Už jsem si to asi odehrál na C64.

honzam

Ve škole jsem zažil XT až 486. Místo výuky jsme na tom stejně většinou hráli hry. Programovat jsem se učil sám doma na ZX Spectru a Amize. 3D střílečky už mě moc nechytly asi i proto, že odsoudily mou milovanou Amigu k zániku. Nezažil jsem fanouškovský boj mezi ataristy a amigisty. Neznal jsem nikoho s Atari ST. Trochu jsme se jako commodoristi/amigisti špičkovali s pcčkáři.