Honzamovi

Založil Pedrito, 2024-06-30 13:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

honzam

Takže lvice sdílejí svá lvíčata. Je pro ně běžné, že se starají o cizí, když je to potřeba. Kojí je jako vlastní. :smiley_chinrub:
Mezi lidmi je pěstounství výjimečné. Myslím si, že mezi primáty to také není obvyklé.

Pedrito

Někdy mě čoveče chytá mateřskej pud... Ona to společnost umožňuje, vzít si dítě do péče... Ale nevím, byl by to sakrametskej úvazek. Úplný překopání živobití...

honzam

To je tím, že o tom píšu. Jsou to jen moje nízké zvířecí pudy, od kterých by ses měl osvobozovat. Podívej na mě, jak jsem dopadl. Teď těm pudům musím sloužit. Ty máš ještě možnost volby, ale můj život bude na věky podřízený plození a rození. Jen si to představ, že by smyslem Tvého života byly děti bez šance to někdy změnit.

Vždyť je tolik jiných zajímavých věcí, kterým se dá věnovat čas. Meditace, kontemplace, studium duchovních nauk, poznávání realizovaných učitelů, výuka začátečníků, objevování světa, vynalézání věcí usnadňujících život, věnování se umění, čtení knížek, kutilství a nekonečná řada koníčků.

Pedrito

Jsou to hezký věci, nikoliv nesmyslné, hrou se od malička učíš. Vyrůstat ve lví smečce, neznal bys integrály... Či v mafiánské rodině, znal bys desítky způsobů, jak člověka zbavit života.. Či jako lídr a vůdce, tím pověřit druhé - své poddané...

Lidské narození do světa smyslů je s citem či bez... Což do rozehraných kulis ještě nevrhá dítě do jejich stínů. Vše je přesně postřehnutelné, jen pro někoho neradno to postřehnout a sdělit. Pravda je nekompromisní, cit je jediný kompromis.

honzam

Pokud vím, tak mateřský pud je zvířecí instinkt a paramita mettá je duchovní mýtus. Milovat všechny bytosti jako rodič miluje své děti se dá jen díky prastarým zvířecím instinktům zajišťujícím přežití druhu. Buď se obětuješ zvířecím bohům nebo se rozmnožování a rodičovství vzdáš, abys mohl ze zvířecího světa postoupit dál. Rozmnožování se a mettá k sobě neoddělitelně patří. Když opravdu miluješ všechny bytosti jako své děti, tak si také přeješ, aby jich bylo ještě víc. :)

Pedrito

Nejsem buddhista, tak nevím. :-)
My jogíni jsme pudy rozpouštěli.
Co myslíš,  je to možné, aniž by to byl stres?

honzam

Určitě je to možné, ale Buddha sebedestruktivně hledal zdroj utrpení, než se stal lvem s dračím tělem.

https://snowliontours.com/welcome/legend_of_the_snowlion

CitaceLegend of the Snow Lion

In Tibetan folklore, the Snow Lion is a mythical animal that resides in the Eastern Himalayas. The Snow Lion has a youthful, vibrant energy and a natural sense of delight. Its fur is pure white and its flowing mane is the color of Tibetan turquoise.  The Snow Lion symbolizes fearlessness and victory over all obstacles.

In Buddhism, the Snow Lion is the protector of the Buddha.  In paintings and sculptures, the Snow Lion appears supporting the thrones of various Buddhist deities, symbolizing the strength and bravery of those with perfect wisdom and compassion. As for the SnowLion Tours logo, the Snow Lion represents our commitment to the preservation of Tibetan culture and the courageous spirit necessary to venture into unknown lands.

The turquoise lion dwelling in space,
He has the body of a snake
Yet like a bird he soars in the sky!
He is neither snake, nor bird, nor in between!
He is the Turquoise lion.

Song of Ngakpa Tsodruk Rangdrol Shabka Rinpoche

Pedrito

No jo, ale nakonec zjistil, že je to k ničemu, pár zrnek rýže denně a umrtvování těla, ho přizabila... Ale ego tím nezničil. Pravda ovšem je, že jinak by na to nepřišel. Na střední cestu... Nechtěl, aby to někdo opakoval, páč jinej by to nepřežil. Tak dal tý střední cestě hranice - stanovy... A ani tak to není  pro každého.

honzam

Ego (sám sebe) vysvobodil z kruhu znovuzrození. Nága Mučalinda je Buddhovo vlastní ego odpoutávající se od fyzického světa, aby se z něj mohla stát hadí máma milující všechna ega jako své děti a rozmnožující je. Tak Buddha sám v sobě našel zdroj utrpení ostatních bytostí, který dlouho hledal. To je drsná dračí verze, zatímco buddhismus je pohádková verze pro háďata.

Wikipedie - Mučalinda

Pedrito

Jj, krásný jméno, Mučalinda, to už jsem dlouuuho neslyšel. :-) Gautama se vymyká avatarům jako byl Ráma, Krišna...
Ale i tak to vidím jinak než ty. Vidíš nad tím furt tu dračí mystiku, nad Sidharthou, Ramanou... Já proti tomu nic nemám. Avšak pochybuji, že kdokoliv z nich to viděl. Holt.

O Kundalini jde mluvit alegoricky...

Pedrito

Např. Je to tvá, naše, vnitřní matka. A spí. I tak z ní jde energie, co vyživuje tělo, co prána. Stočená (to není alegorie, jen překlad) do tři a půl závitu... (tak jest psáno). Moc málo se o ní píše i v dávných písmech. Spíš obrazně jako o Bohyni Gaurí... A nevěřil bych esoterním zvěstím, zabývat se tím, ani tantrickým školám... Dokonce ani Kabír toho moc o ní neřek, jen mezi řádky. Možná lepší, je-li tajemstvím...

Miroslav

Můj první učitel - spolužák na střední škole o rok starší, když jsem se ho ptal na hadí sílu, tak řekl: No nejlepší je, když vyleze nad hlavu, tak ji chytit za hlavičku, hodit na zem a zašlápnout.
A názorně to ukázal.  :)
Ten, když pak asi rok na to emigroval do Švýcarska a loučil se se mnou, tak mne poslal za dalším vzdělánim do Unitarie, kde zrovna pan Tomáš přednášel Jogu Velikého symbolu.

Pedrito

No, my si nad tou hlavou dělali symbolický uzel, aby tam vydržela :)

Ona jde cítit jako chladný vánek nad fontanelou. V kom je probuzená a dá nad hlavu dlaň, cítí chladný vánek.

Zašlápnout mě jí teda nikdy nenapadlo... Vždyť přináší světlo do tý mysle. Ideje o ní ano. Tomu jsme říkali "shoebeating" - počeštěno šubitování :D

Pedrito

Ono to "zašlapování" má tradici. V Koránu je o tom zmínka - zašlapávání botou satana. A ono to funguje velmi dobře. Se člověk posadí na Zem, napíše na ní problém, negativitu, a botou jí zatlouká...

Pedrito

Je to trošku srandovní, ono když sedí na louce skupinka otečkovaných a tlučou botou do země, tak případní kolemjdoucí si klepou na čelo :D