Honzamovi

Založil Pedrito, 2024-06-30 13:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

honzam

honzam

Skutečná esence buddhismu a Buddhy je tohle:

Citace od: Pedrito kdy 2024-11-07 18:35Někdy mě čoveče chytá mateřskej pud... Ona to společnost umožňuje, vzít si dítě do péče... Ale nevím, byl by to sakrametskej úvazek. Úplný překopání živobití...

Pedrito

Zkusim to najít, je to přeloženo Drtikolem.

Já se v buddhismu topil, teprv tohle mě  zkřísilo :-)

honzam

Moc to samotnou esenci nepostihuje, ale Ďábel skrytý v detailech. Pro pořádek musím zopakovat, že buddhismus není kompatibilní s hinduismem a je vůči němu v podstatě opozicí. Je to nelidské zvěrstvo ...

http://www.silamoudrosti.unas.cz/cs/texts/kniha_chudoby_cs.php

CitaceSlyšel jsem, ó pane, dobře, správně jsem srozuměl, správně pamatoval, správně podržel? Zajisté jsi, Ánando, správně slyšel, správně srozuměl, správně pamatoval, správně podržel. Jako tenkráte, Ánando, tak i dnes, co chudoba jsem nejvíce poznal. Jako asi, Ánando, tato terasa Migárovy matky je bez slonů, krav, koňů, bez zlata a stříbra, bez společnosti žen a mužů a vykazuje jen bohatství zástupem mnichů jako jediným předmětem, tak rovněž také, Ánando, zanechal mnich myšlenku "vesnice", zanechal myšlenku "člověk", vezme myšlenku "les" jako jediný předmět. V myšlence "les" povznese se mu srdce, mysl, rozjasní se, rozveselí se, ukonejší se, uklidní se.

Na počátku Buddha zavrhuje svou lidskost a tím i cestu sušumnou. Místo toho směřuje do zvířecího světa. Pokud by někdo chtěl postupovat podle tohoto návodu, musí v první řadě postavit zvířata nad lidi.

Pedrito

CitaceMoc to samotnou esenci nepostihuje, ale Ďábel skrytý v detailech. Pro pořádek musím zopakovat, že buddhismus není kompatibilní s hinduismem a je vůči němu v podstatě opozicí. Je to nelidské zvěrstvo ...

Četl jsi Siddharthu od Heseho?

Pedrito

Ta knížečka Od Hermanna Hesse má neuvěřitelný dar, promluvy mistrů hadr..

honzam

Nevím o tom. Platí, že čím starší text, tím blíže je původnímu buddhismu. Ten zásadní rozdíl, kterým se buddhismus liší od hinduismu je v samotném cíli cesty. Hinduismus je hledáním Boha (zdroje štěstí) a buddhismus hledáním Ďábla (příčiny utrpení).

Citace... Dále pak, Ánando, zanechal mnich myšlenku "neomezená sféra prostorová", zanechal myšlenku "neomezená sféra vědomi", myšlenku "sféra nebytí" vezme jako jediný předmět. ...

Buddha zavrhuje neomezené vědomí, odděluje se tak od něj a směřuje do nebytí. Nikde v textu se však nepíše o zanechání osobního já nebo něčeho v tomto smyslu a Buddhovo ego postupně přesahuje absolutní hinduistické konstanty!

Pedrito

Zapoměl jsem, jak se jmenuje ten had na Šivově rameni...

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2024-11-10 21:51Zapoměl jsem, jak se jmenuje ten had na Šivově rameni...
On ho neuškrtí a Šiva ho nezašlápne, jsou kamarádi. Vasuki?

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-11-10 21:47Nevím o tom. Platí, že čím starší text, tím blíže je původnímu buddhismu. Ten zásadní rozdíl, kterým se buddhismus liší od hinduismu je v samotném cíli cesty. Hinduismus je hledáním Boha (zdroje štěstí) a buddhismus hledáním Ďábla (příčiny utrpení).

Buddha zavrhuje neomezené vědomí, odděluje se tak od něj a směřuje do nebytí. Nikde v textu se však nepíše o zanechání osobního já nebo něčeho v tomto smyslu a Buddhovo ego postupně přesahuje absolutní hinduistické konstanty!

To se tam píše v podtextu stále, ale je to obousečné. Satčitanada pro Buddhu nic neznamená. Brahma pro něj nic neznamená. Vyhodil to z hlavy.

honzam

Nakonec Buddha dospěje k tomu, že hinduistický svatý grál Jednota je vymyšlená a pomíjivá. Tím se vysvobodí k dalších zrození do tohoto světa.

CitaceDále pak, Ánando, zanechal mnich myšlenku "sféra nebytí", zanechal myšlenku "rozhraní možného vnímání", duchovní jednotu bez představy vezme jako jediný předmět. V duchovní jednotě bez představy povznese se mu srdce, rozveselí se, ukonejší, uklidní se. Tak pozná: také tato duchovní jednota je složená, je dohromady vymyšlená: co ale je dohromady složeno, dohromady vymyšleno, to je proměnlivé, musí zaniknouti, to poznává. V takovém vědění, v takovém poznání odpoutá se mu srdce od bludu přání, odpoutá se mu srdce od bludu bytí, odpoutá, se mu srdce od bludu nevědomosti. V osvobozeném je osvobození, toto poznání vyvstane. "Zničeno jest zrozování", ukončena askeze, vykonáno dílo, není více tento svět.

Pedrito

Jsi, nejsi, je uvědomění jako vztah mezi tím, A to je to  prosté pojmenování "Buddha" - probuzen. Nehledej v tom žádný další význam.
S hinduismem je to to samé, co s křesťanstvím, vznikne smečka kolem ohně. Tak je to i s buddhismem či taoismem. A proto třeba Vostál nadává, vidí tu šílenost zaujetí...

honzam

Nehledám. Vysvětluju hledajícím, aby si mohli dobře rozmyslet, co budou hledat.

Pedrito

Jako osvětlující musíš znát každý deťail. To není ani stav Buddhy, i on z toho ustoupil. Ježíš je trošku jiný příběh. Nakonec přišli na to, že život sám je přikázáním či doktrínou.