malé "já"

Založil Petra, 2024-07-04 08:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2024-12-16 08:26.. Spáleno... (poslednií příspěvek o vzniku posezeníčka). Nebudem to sem tahat.

:)
Vznik posezeníčka měl své důvody, ale podmínky pro jeho pokračování se změnily, paráda :)

Pedrito

Nojo, jsem do toho šel ani ne tak z heců, vlastně jsem si umiňoval, že konečně dám ve wordpresu nějakou komletnost všelijakým těm básním, jenže nevím kde ani všechny jsou. Jsem hroznej archivátor a je to všude možně roztroušené, jak ta skleróza... A nebaví mě to dohledávat. Holt. Tak aspoň ten posed je. :)

Pedrito

Všechno je tisíckrát ztracené
a všechno nové
"a ty se ptáš, co já?"
The Love.

Tolik jsme toho ulovili
a nevíme zač platit
tolik jsme bříško nakrmili
nevíme, kam se ztratit.

U popelnic si hrají myšky
honí se mezi pampelišky
a neví že je sleduji
jak skáčou z dírky do dírky.

Pedrito

Pedrito

Říkám si, jako by to vanulo, ono to vane, vánek jemný i jako vichřice, říkám si, a zároveň se ptám, toho hlasu, tajemného hlasu. Jako když mi bylo pět, a šest a víc... Kde jsem se tu vzalo? A nevěděl. Možná už to vím, ale každé vyslovení je zároveň stínem. Pro toho kdo číhá na Jedno.
Když se prý potkal Dalajláma s panem Tomášem, nemohli udržet vážnou tvář... Smáli se a smáli, a kdoví, kdo to usek. Asi vyčerpanost smání.

Miroslav

Citace od: Petra kdy 2024-07-04 10:25Nic si nedovedu pod tím, co píšeš, Pedrito, představit.

Páč to dělá právě to ego. - Co dělá? Jakým způsobem? A proč?

Jeho podstata neuvažuje, od toho má jeho. - Tím myslíš malé "já"?

Individualitu, co o tom může uvažovat. - Individualitu vidíš jako ego?

A je to v základu čisté. - Co je čisté? Může být něco špinavé?

Ale ego se stalo institucí. - Jakou institucí? Pro koho se stalo institucí?

A musí se zbořit. - To si myslí kdo? Ego si o sobě myslí, že musí sebe samo zbořit?

:smiley_shrug:

Z mého pohledu to není těžké. Velké "Já" vytvořilo malé "já", které je potřeba, aby mohl vzniknout projev, svět. V každém hlubokém spánku osoby (z projevu, ze světa) se vrací malé "já" domů = do velkého "Já", z kterého si bere energii, sílu. Trvalé spojení, které si malé "já" obvykle neuvědomuje, aby mohlo zažít svoji zdánlivou samostatnost.  :)

Otázky otevírají vhled, ale slovní odpovědi ho překrývají, zakrývají

Napadlo mne, že se na fórech stále dokola jen "filozofuje", případně básní nebo jen tak klábosí.
Co chybí je praxe, která může na výše uvedené otázky přinést odpověď - ne pojmovou - pojmy, slova jsou pak až druhotné.

Chtělo by to vlákno  "Praxe", kde by se publikovaly různé doporučené techniky, se který má člověk dobrou zkušenost.
V Jílovém jsme nediskutovali, ale pracovali s bdělou pozorností na zahradě a hlavně společně  meditovali. A jak meditovat - nás vedl třeba pan Tomáš a nebo na svých přednáškách, zejména "Tajné nauky Tibetu" celý systém doporučené meditační techniky publikoval. S tou mám bohatou zkušenost.
A bylo by dobré to praktikovat a bavit se o tom, co kdo sem ze své zkušenosti dá a může pak zodpovědět případné dotazy, upřesnit atd.
Zkrátka něco na ten způsob a ne ty věčné debaty o nesmrtelnosti chrousta. Ty nedovedou ke zkušenosti - tedy skutečné odpovědi beze slov.
Nevím jestli by se to hodilo sem - na posezeníčko, i když meditace je obvykle takové posezeníčko  :)
Ale ten formát příspěvků atd. mi tady připadá méně přehledný. Možná je to jenom nezvyk.

Pedrito

Můžem zas udělat víc fór, teď jsou jen dvě subfóra. Zítra musim provést tu změnu domény na posezenicko.cz

Můžem dát jiný vzhled. Třeba nechat ten původní od "výroby" :) Tenhle je prostě neformální. A ta instalace portalu to značně zpřehlední. Od zítra už na to bude klid.

Holt, jak mi kdo poradí, tak to bude.

No metod, jak pracovat s tou myslí a pozorností je víc. Jo, my taky makali, jezdili jsme do Prahy stavět Ášram o víkendech :)

Ráno a věčer se meditovalo.
Sem tam se i tančilo a zpívalo... pracovní semináře na Hoduňce.

Ta praxe je prostě proto, aby se meditace dařila. Ono se to lehce řekne - "na nic nemysleme"... Ale pro někoho je to ta nejtěžší věc...

Pedrito

PS. Když už to přirozeně někomu jde, tak nebude tu pozornost hodinu všelijak uvolňovat, žejo. :)

Pedrito

Vrcholným stavem duchovního egoismu je, když si čék myslí, že nemyslí :D

Pedrito

Ten původní vzhled vypadá takhle nějak, ale oni tam maj nabrnklej taky nějakej portal...

https://www.simplemachines.org/community/index.php

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2024-12-19 07:07Vrcholným stavem duchovního egoismu je, když si čék myslí, že nemyslí :D

Nebo je to stav dokonalé přihlouplosti.  ;)

Paradoxy

Citace od: Miroslav kdy 2024-12-18 23:54Otázky otevírají vhled, ale slovní odpovědi ho překrývají, zakrývají

Napadlo mne, že se na fórech stále dokola jen "filozofuje", případně básní nebo jen tak klábosí.
Co chybí je praxe, která může na výše uvedené otázky přinést odpověď - ne pojmovou - pojmy, slova jsou pak až druhotné.

Chtělo by to vlákno  "Praxe", kde by se publikovaly různé doporučené techniky, se který má člověk dobrou zkušenost.
V Jílovém jsme nediskutovali, ale pracovali s bdělou pozorností na zahradě a hlavně společně  meditovali. A jak meditovat - nás vedl třeba pan Tomáš a nebo na svých přednáškách, zejména "Tajné nauky Tibetu" celý systém doporučené meditační techniky publikoval. S tou mám bohatou zkušenost.
A bylo by dobré to praktikovat a bavit se o tom, co kdo sem ze své zkušenosti dá a může pak zodpovědět případné dotazy, upřesnit atd.
Zkrátka něco na ten způsob a ne ty věčné debaty o nesmrtelnosti chrousta. Ty nedovedou ke zkušenosti - tedy skutečné odpovědi beze slov.
Nevím jestli by se to hodilo sem - na posezeníčko, i když meditace je obvykle takové posezeníčko  :)
Ale ten formát příspěvků atd. mi tady připadá méně přehledný. Možná je to jenom nezvyk.
To je přesně ono. Proto se tu snažím psát o sobě o zkušenosti a doufám i ve sdílení zkušeností ostatníma.

Pedrito

On na těch duchovních fórech se vyskuteje takovej jako bacil, který má své nosiče. Prostě furt dokola vystavovat ten svůj "nejvyšší" pravdivý pohled.. a cokoliv s ním, dle nich, nerezonuje, tak to jím přebít. A tak se na to snažíš poukázat, nějak vysvětlit, dát jiný pohled... A je z toho nekonečný kolotoč.
To je v poho, že lidi sdílí své pohledy, zkušenosti, může to být přínosné, ale jakmile se do toho prskne ten vir, tak víme kam to vede... Taky zkušenost.
 :)