malé "já"

Založil Petra, 2024-07-04 08:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2024-07-08 07:41
Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-07 21:00Ego=paprsek nadjá, to je krásně popsané. Ego= já. Mistři radí kultivaci ega nebo zničení. Malé já zničit nejde, když je, můžeme si uvědomovat, když není, nejsme my (třeba v hlubokém spánku), ale v tu chvíli je stále velké Já.

Zajímavé je, že to bylo právě malé já, které si vymyslelo pro nepopsatelné název velké Já, i všechna jiná pojmenování: Absolutno, Skutečnost, Pravda, Nadjá, Poznání...

Nevím, jak se to řekne v tamili, řečí Ramany, ale on sám uměl trochu anglicky, a tak to to nepojmenoval velké Já - big I, ale the Self. Výraz, pro který nemá čeština přesný překlad. V němčině je to také das Selbst a ne das große Ich. Němčina zato nemá výraz pro mysl - v angličtině mind. Proto mind obvykle překládá jako rozum - Verstand.

Byl to zřejmě Paul Brunton, který vytvořil výraz Overself - Nadjá. Nad-já - Zdroj, z kterého vzniká pocit já. 

Ale není pocit já vlastně naučený? Malé děti používají v komunikaci nejdříve to pojmenování, které jim bylo dáno: Karlíček papat. Pepíček bumbat. Než je naučíme, aby používali výraz já.

Mluví indiáni tak, jak to popsal Karel May? Bez já a bez ty? Vinnetou promluvil k Old Shatterhandovi: "Vinnetou by si přál vědět, co si myslí jeho bratr Old Shatterhand."

...............

Co opravdu je, je vědomí spojené s určitým tělem. Vědomí, které vnímá svět přes smysly tohoto určitého těla. Z nějakého důvodu jsme se rozhodli to nazývat já.  :smiley_shrug:

:)

Jj. Vinnetoua jsem úplně miloval... A ten poslední díl... ufuf

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-08 20:29
Citace od: Pedrito kdy 2024-07-08 20:00To je parafráze toho co asi stoosmkrát opakuje Jana. Víš?

Vážím si toho, že spolu můžeme v klidu mluvit a nejsme dogmatický, kdybych náhodou já začala být nějak dogmatická viz. Jana, tak do mě kopněte :D

Taky mě kopni.  :)

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-08 20:11
Citace od: Pedrito kdy 2024-07-08 19:36Neboj, já si nemyslím že jsem dokonalý. Pro mě ani není záměrem někoho upozorňovat na chyby. No ale sdílnej jsem, a o meditaci něco vím.

A tyhle stránky jsou službou pro svobodomyslé lidi a jiné krásné blázny.

:smiley_whistle:
Já o meditaci nic moc nevím. Přijde mi, že je to sám život :)

Já vím, a proto o ní píšu. díky ní víš, že je to život sám. Ale obrátit to nelze. Že už je životem sámým. To je vědění, ne meditace :-)

Pedrito

Meditace není nic myslitelného, je to myšlenkově neproveditelná věc. Není to introspekce ani kontemplace. A přesto se musí stát.
Není to pouhý stav svědka, jak je asi často prezentováno.
Není to bezesný spánek. Veil by měl asi radost z této věty :D

Je to puštění myšlenky - já.

Pedrito

Akorát k tomu musím dodat, že bez té šakti je to nemožné. No a s ní je to úplně přirozené.
Čili možná ani nevíš že medituješ. Ona tu myšlenku já spálí.
Vidíš hvězdy a žasneš, jakákoliv nauka v tom tone, prostě cítíš jak jsi malinká. S maličkým "já" co se samo od sebe zeptá - kdo jsem?..

Paradoxy

Když jsem se snažila najít odpověď na to kdo jsem já, jednoho dne se stalo, že jsem byla jak to nazvat- jenom vědomím, které nemělo žádné hodnoty, není tam čas, řekla bych , že bezčasovost, jakoby nic, vzduchoprázdno. A došlo mi, že jsem jenom vědomí nebo pozornost. Do toho se nejde vmyslet, to jde jen uvědomit. Co se stane dál, nevím. Beru to u sebe prozatím za nejhlubší poznání. Je to takové, že vím, že není kam dál jít, protože jsem stále vědomí a pocházím z ničeho.

A ono to u mě vyvolává jakousi tichost. Neřeším zbytečnosti, nesním o věcech, které by mohly být a nejsou. Jsem vnímáním u toho, co se děje před očima.

Pedrito

Ono tak jsem to měl, co ten mladík. Na těch vandrech u ohně pod širákem. V tom lese.
Vlastně jsem nevěděl, co to je, a byl v tom opravdu rozdíl oproti živobytí v městě.
No a pak mi kamarádka řekla něco o hinduismu, a nějak se mi to spojilo. :-)

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-09 07:35Ono tak jsem to měl, co ten mladík. Na těch vandrech u ohně pod širákem. V tom lese.
Vlastně jsem nevěděl, co to je, a byl v tom opravdu rozdíl oproti živobytí v městě.

A nestačilo by si to jen uvědomit? Pak by bylo asi jedno kde seš. To přeci nezáleží na prostředí, když jsi to.

Paradoxy

Ale je fakt, že když je klid, tak si to člověk uvědomuje snadněji.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-09 07:41
Citace od: Pedrito kdy 2024-07-09 07:35Ono tak jsem to měl, co ten mladík. Na těch vandrech u ohně pod širákem. V tom lese.

A nestačilo by si to jen uvědomit? Pak by bylo asi jedno kde seš. To přeci nezáleží na prostředí, když jsi to.

Určitě, ale v tom bývá občas ta svízel - zaměnění vědění za uvědomění. Viz ta naše poradnářka. V tom šrumu velkoměst, rodinných, pracovních atd povinností je to těžší. A to je dobře. :-) Je pro mě důležitý najít si ten čas pustit to vše z hlavy...
Vnímám to tak. A že do toho míchám poetiku...
Ono to čiré vědomí není prázdné, to tak přijde hledačovi, když má o tom nějakou představu. Tak zaujme tenhle postoj, že pravda je prázdná. Je plná života. Tak to zvu básní třeba :-)

Paradoxy

Jak může mít vědomí já představu o vědomí já? Vždyť jsem to já. A proto je každá představa lichá, to nejsem já. A z toho jakoby povstávají jevy, třeba ty krásný básně, napíšeš je nebo sdílíš jinak a zase zmizí. Takže ta prázdnota je vlastně plná. Nic, ve kterým je všechno.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-09 08:32Jak může mít vědomí já představu o vědomí já? Vždyť jsem to já. A proto je každá představa lichá, to nejsem já. A z toho jakoby povstávají jevy, třeba ty krásný básně, napíšeš je nebo sdílíš jinak a zase zmizí. Takže ta prázdnota je vlastně plná. Nic, ve kterým je všechno.

Má ten nástroj tělo-mysl.
Díky němu se rozvíjí osobnost.
Jsou rozliční a přesto stejní :-) Spojeni. Pro Já je radost dát se osobě, a pro osobu je radost dát se neosobnímu Já.
Ale někdy to holt dře. Neb to malé, to chce nějak...

Pedrito

Hezký pozdní večer
narozen v této chvíli.

Oči se jenom dívají
rozhlížejí se beze slov.

Svléknout si jméno
v nahém tichu spočinout.

Všechny nauky se rozpouštějí
v bytí beze jména.

Všechna naše slova
díla i poznání,

co to je proti jedinému
průzračnému okamžiku?

Verše se objevují, mizí
v zátiší večera.

Pedrito

Ono třeba buddhistické pojetí světa je jiné než hinduistické, či křesťanské, a tomu podobně... A to ještě jejich odnože.. Pak se lidi mezi sebou neshodnou. Ale jejich duch je tentýž.
Nic z toho není lepší než něco, prostě jiná období, kultury, prostředí, smýšlení...
Křesťan nepůjde do mešity a mohamedán do kostela, buddhista do ašrámu advaitového učitele... A ten zenový se nad tím jen usměje. :-)

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-09 10:01Ono třeba buddhistické pojetí světa je jiné než hinduistické, či křesťanské, a tomu podobně... A to ještě jejich odnože.. Pak se lidi mezi sebou neshodnou. Ale jejich duch je tentýž.
Nic z toho není lepší než něco, prostě jiná období, kultury, prostředí, smýšlení...
Křesťan nepůjde do mešity a mohamedán do kostela, buddhista do ašrámu advaitového učitele... A ten zenový se nad tím jen usměje. :-)

Každý z nás je jiný a tak máme víc druhů náboženství. Co je hlavními pilíři naboženství? U buddhismu a křesťanství to je jistě pěstování charakteru, u jiných nevím. Pak by to mohlo být pěstování dobré vůle atd. Třeba v budhismu jsem dlouho nechápala, co je to správné myšlení a konání. Přímo to popsané nikde není, spíš vždy v komentářích k tomu. Málo mluvit, být pravdomluvný atd. Mysl mít v souladu s konáním.
Když se člověk snaží to co nejvíc dodržovat, stane se, že mysl je tišší a jasnější.

A proč o tom píšu? Protože pak člověk přijde na to, že různá náboženství jsou jen různé cesty k pochopení, že podstata je prázdná a plná zároveň a že není nic než vědomí. Ježíš řekl- království nebeské je v nás. Buddha řekl- tvar je prázdnota a prázdnota je tvar.

Nevím jak pro ostatní, ale pro mě to znamená paradox. A to takový, že je vše a nic. Nic není jisté, vše je proměnlivé a já z toho mám prvotní radost :) .
Nemám potřebu všechno vědět, protože by mi to k ničemu nebylo. Jasně, že používám mysl pro práci a tak, ale ona slouží mě a ne já jí. Taky mám pocity a ty se dají taky správně použít. Jsem v proudu života a většinou nemám žádná přání, ani po životě ani po smrti. Prostě to je, jak to je.