Šachy

Založil Petra, 2024-07-04 10:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-03 18:57Já vím že je Petra umí excelentně. Ono je to o logické obrazotvornosti. A s tím se člověk prostě narodí. Někomu můžeš vysvětlovat, jak se táhne s kterou figurou, a nepochopí to. Ale třeba dokonale chápe malbu, a maluje jako by nic...

můžem to udělat takhle.

Že po každým tahu ukážu šacovnici.

Tak to už není pravda, Pedrito. Šachy už nehraju dobře. Celá leta jsem neměla nikoho, kdo by je se mnou hrál. (Akorát jednou můj zet. ) Pak se mi porouchal můj starý šachový computer, a tak jsem nehrála vůbec. V penzi jsem si řekla, že bych to zase mohla zkusit a ve své pýše si pořídila computer Chess Genius. A nemám šanci, tak jsem to nechala. Můj starý mozek už zřejmě nechce, nejde mi to. Také to bývalé nadšení ze hry mne opustilo. Přesto jsem si pořídila slabší computer, ale dosud ho ani nevyzkoušela.

Jestli chceš, tak tě nechám hrát proti němu místo sebe. Myslím, že bych se ráda na nějakou šachovou partii podívala. Třeba mne to ještě chytne...Mohli bychom rozebírat jednotlivé tahy.
Mám ho vybalit a podívat se, jak funguje? :smiley_duck: 

Pedrito

To nechci, to znám z práce, kde si volnou chvíli krátím šachovým programem. Či pokukem na poradnu :D
Chci si zahrát s živým člověkem. Ne pro výhru a ukázku svalů, jen pro hru samou.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-04 10:24To nechci, to znám z práce, kde si volnou chvíli krátím šachovým programem. Či pokukem na poradnu :D
Chci si zahrát s živým člověkem. Ne pro výhru a ukázku svalů, jen pro hru samou.

Ale přes internet si přece můžeš zahrát i se živým člověkem. Akorát o něm nic nevíš, jen že si chce zahrát šachy.  :) 

Pedrito

Nikdy jsem to neudělal, chybí tam ta znalost člověka. :-)

Pedrito

Ty šachy jsou vlastně život sám. Začneš jedním tahem (narození) a jdeš s porážkami svých i protivníka (osudu) figurkami k matu. A mě se nedávno stalo, že jsem ho nemoh synovi dát... Daroval jsem mu výhru, a nevím zda to bylo dobře.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-04 12:07Ty šachy jsou vlastně život sám. Začneš jedním tahem (narození) a jdeš s porážkami svých i protivníka (osudu) figurkami k matu. A mě se nedávno stalo, že jsem ho nemoh synovi dát... Daroval jsem mu výhru, a nevím zda to bylo dobře.

S mým prvním manželem jsme hodně hráli šachy. Většinou vyhrával, ale jeden čas - když jsem změnila životosprávu - jsem ho pokaždé porazila. Samotnou mne to udivovalo. Prostě celkovou disciplinou se všechno zlepší, proto zřejmě šachy patří do sportu. Obdivoval Bobbyho Fischera a byl fanda sicilské obrany, která tenkrát hodně frčela. Mně se nikdy moc nelíbila, ale mohla jsem tak skoro pořád hrát s bílejma, což mi vyhovovalo.  :))

Pedrito

S černejma to mám horší, a měla by jsi výhodu. Jsem trochu samouk. Vyrůstal jsem v Kněžicích, a měli jsme spojenej dům s bratrem mé babičky z matčiny strany. A to byl velký rod Jurků. :-)

A na dědu Jurkovýho padl strom a vzal mu nohy. Seděl na vozíčku a hrál šachy. A já se díval a byl tím úplně fascinovanej.

Pedrito

Vůbec nevím, co je sicilská obrana. Bobby byl neuvěřitelnej. Viděl jsem film. :-)

Já si vytvořil dost šílenou hru, kam mě vedly neúspěchy. Hodně neprůhledný trik, co odhalilo až Elo 2700.

:)

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-04 18:02Vůbec nevím, co je sicilská obrana.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sicilsk%C3%A1_obrana#Rauzer%C5%AFv_%C3%BAtok
CitaceSicilská obrana

Sicilská obrana je šachové zahájení charakterizované tahy 1.e4 c5 (ECO B20-B99)

Poprvé se o něm zmiňuje G. C. Polerio v roce 1594. O několik let později jej G. Greco nazval il gioco siciliano (sicilská hra).

Zahájení je velmi populární a je také ze všech nejhranější. Patří do repertoáru většiny velmistrů a v poslední době se o ještě větší popularizaci zasloužil Garri Kasparov.

Sicilská obrana se považuje za nejlepší možnost, jak mít s černými šanci na vítězství po 1.e4. Tahem 1... c5 černý bojuje o střed, oproti 1... e5 není ale pozice symetrická. V hlavní variantě, která je charakterizovaná 2. Jf3 s plánem 3. d4 mění černý svého c pěšce za bílého pěšce d, za což často získává protihru po c sloupci.

Pedrito

Jo tohle.. to je klasika.

Ale s Polgar by to nemělo šanci.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-04 18:02Vůbec nevím, co je sicilská obrana. Bobby byl neuvěřitelnej. Viděl jsem film. :-)

Já si vytvořil dost šílenou hru, kam mě vedly neúspěchy. Hodně neprůhledný trik, co odhalilo až Elo 2700.

Dal jsi už svému synovi knihu, jak hrát správně šachy?

Brášku a mne naučil základní tahy táta. Ze začátku nás porážel, ale pomalu se to vyrovnávalo. Pak od něho dostal bráška knihu o šachách a začal mne porážet. To mne štvalo a myslím, že jsem byla zklamaná, že mně táta žádnou knihu o šachách nedal. Tak jsem ji bráškovi brala, abych zjistila, proč se tak zlepšil. Všechno tam bylo. Taky jsem se hodně zlepšila a hrála s klukama ve škole.

Můj druhý manžel šachy nehrál, ale podporoval mne, abych se přihlásila do šachového kroužku. Myslela jsem si, že to bude fajn, že si občas zahraju. Ale vedoucího kroužku - sympatického staršího pána - přepadla ctižádost, už si představoval, jak hraju turnaje, a tak jsem se musela učit všelijaká zahájení a koncovky. Také mi dával jako domácí úkoly šachové úlohy na vyřešení. Bylo to zajímavé, ale neměla jsem na to čas. A jsem příliš velký nervák na to, abych šla hrát turnaje. Být pod stresem času s těmi šachovými hodinami bych nezvládla.

Pedrito

Ne nedal, pač jsem žádnou neměl.
A nedám mu ani Siddharthu, pač jsem jí užněkomu dal. A nedám mu ani Gítu, leda bych mu jí koupil. Jediný, co bych mu moh dát, jsou upanišady. Ale ty jsou v rozpadlém stavu. A to bych mu neudělal. On je boží a ptá se a dozví se. Holka se neptá. Moc se v ní nevyznám.

Pedrito

Julinka je tiší než jsem byl já, a měl jsem to vzdy v posudku - tichá povaha  ;D

Petra

https://www.databazeknih.cz/knihy/chci-hrat-sachy-118477

Ladislav Alster : Chci hrát šachy

Tuhle knihu z roku 1980 mám ráda. Přehrávám si z ní partie.  :)

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-04 19:16Julinka je tiší než jsem byl já, a měl jsem to vzdy v posudku - tichá povaha  ;D

Hraje šachy? Naučil jsi ji to?  :)