Nisargadatta a další Mistři, diskuse

Založil Petra, 2024-08-07 20:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

To dělá pozornost. Právě když je nespoutaná myšlenkami a pocity. Myšlenky a pocity, v ten moment jejího uvolnění, střídá inspirace a intuice, a ty jí daj podnět. Nevezmou ji volnost, pronikavost, daj ji křídla, a ona vidí, nese ty aspekty soucitu-přijetí-odevzdání-odpoutanosti...
Myšlenka, pocit, pozornost uchvacuje, zatěžkává ji, je to dřina, a ona to musí poznat a rozlišit. Jsou to její okovy, pouta, zvyklosti, naučenosti, a ona má v tý duchovní branži jediný úkol, odhalit to, rozlišit...
Ony totiž tyhle mentální elementy, pocity, myšlenky - předsudky, pochybnosti, výčitky, obavy, chtíče.. přicházejí z podvědomí - z celé prožité minulosti. Tam to kvasí, a odtud jak ty bublinky stoupaj do hlavy...

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2024-08-10 00:52... Třeba taková myšlenka na utrpení. Uchvátí pozornost, ale ta ji s láskou přijme a noří se do zdroje toho útrpného obsahu až k samotné příčině utrpení, které se pozorovatel cele láskyplně odevzdá. Daruje Ďáblu všechnu svou lásku, celou svou duši a své nejcennější srdce.

To se asi v buddhistických klášterech moc neučí. >:D

To vypadá jako to v pohádkách zmiňované "upsat duši Ďáblu"

honzam

To je zkoumání příčiny utrpení. Když to chceš dělat pořádně, nemůžeš s ní bojovat. Je potřeba ji láskyplně přijmout za svou jako to nejdůležitější. Nějaké neosobní odtažité pozorování klouže jen po povrchu a skryté zákonitosti neodhalí. Například z koho a jak se rodí ega, a že za tím stojí pradávná zvířecí jednota ega s Bohem, která od počátku věků formuje život na Zemi.

Hledající ani nemají možnost se dovědět, že tahle jednota ega s Bohem je skutečná a mohou jí dosáhnout i lidé. Nevědí, že se Gautama za roky strávené sebetrýzní v lese proměnil v "osvícené" zvíře.

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2024-08-09 23:05Kůltury myšlení jsou různý, to už jestli si dobře vzpomínám, tak někde v Tibetu, když se narodí dítě, tak mniši smutní. Že bude trpět...

Když se Bůh stane egem, samsara je nirvana. Ega jsou milované děti a zázraky života. Myšlenky jsou také jako milované děti a zázraky tvoření. Celý svět, který mohou inkarnované bytosti vnímat jako útrpný, je nádherný zlatý poklad. Můj poklad.

Pedrito

Až budu mít volno, nejspíš pozdě večer, tak tuhle diskusi pod Nisaragadattou přesunu do nového téma. Ať tu má Petra prostor. :-)

honzam

Takže cenzura. Vyvracet omyly je zakázano?

honzam

Citace od: Petra kdy 2024-08-07 20:23Kvůli lásce ke společné existenci se narodíme a podléháme osudu.

Ne. Rodíme se kvůli lásce k individuální existenci.

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-08-10 17:50Takže cenzura. Vyvracet omyly je zakázano?

Žádná cenzura, budou to komenty k tomuto vláknu, kam tuším Petra mínila vkládat Nisargadatovy texty. Bude to v názvu.
A Tam si budem vesele omyly vyvracet. :D

honzam

Takže segregace, aby se náhodou citáty o bezvýznamnosti neušpinily od čertovských sazí?

Pedrito

Ne, respekt k tomu, že Petra má Nisaragattu ráda, a odhodlala se mu založit tu vlákno. Když někdo věnuje vlákno svýmu Učiteli, tak co mi nesedí přeci mohu ocitovat vedle. A už si nejsem jist, jestli sem Petra po tomhle ještě něco vloží. Nj.

honzam

Nechápu jak tohle kňourání nad životem a glorifikace smrti jako vytouženého úniku z reality může někoho oslovovat. Pro mě je to toxický projev člověka spoutaného závislostí s narcistickými sklony. Tudy cesta nevede ani nahoru do sahasrary. Nisargadatta nebyl ani náhodou realizovaný. To pozná každý trochu soudný člověk, kterého ještě neo-advaita nepřipravila o rozum.

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2024-08-10 18:21Ne, respekt k tomu, že Petra má Nisaragattu ráda, a odhodlala se mu založit tu vlákno. Když někdo věnuje vlákno svýmu Učiteli, tak co mi nesedí přeci mohu ocitovat vedle. A už si nejsem jist, jestli sem Petra po tomhle ještě něco vloží. Nj.

Omlouvám se za svou surovou zvířeckost.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2024-08-10 17:58
Citace od: honzam kdy 2024-08-10 17:50Takže cenzura. Vyvracet omyly je zakázano?

Žádná cenzura, budou to komenty k tomuto vláknu, kam tuším Petra mínila vkládat Nisargadatovy texty. Bude to v názvu.
A Tam si budem vesele omyly vyvracet. :D

Díky, Pedritto. Už jsem otevřela vlákno Nisargadatta - bez diskuze. Jestli budeš tak hodný, tak k názvu tohoto vlákna připiš: s dikuzí.
Až budu něco citovat, tak to dám na obě vlákna, aby si Honzam mohl zaláteřit.  :)

Petra

Mně spíš připadá, Honzame, že by sis přál cenzuru, která by mi zakázala Nisargadattu citovat.  :)

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2024-08-10 18:21Ne, respekt k tomu, že Petra má Nisaragattu ráda, a odhodlala se mu založit tu vlákno. Když někdo věnuje vlákno svýmu Učiteli, tak co mi nesedí přeci mohu ocitovat vedle. A už si nejsem jist, jestli sem Petra po tomhle ještě něco vloží. Nj.

Mám Nisargadattu moc ráda, i když ne jako učitele - ale jako staršího bratra, s kterým souzním.  :)