malé "já"

Založil Petra, 2024-07-04 08:57

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Paradoxy

Nějak to nepojmenovatelné musíme nazvat, abysme věděli, o čem je řeč :) . Malé děti ještě neoddělují vědomí ega nebo malého já od ostatních. Podle své zkušenosti bych řekla, že to oddělení nastává v okamžiku, když si nějak uvědomíme já versus ostatní.

Jojo vědomí nebo pozornost nebo jak to nazveme, to je to naše malé já, ten paprsek🙂.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-08 06:43
Citace od: Pedrito kdy 2024-07-07 23:42Ó...

Ono se může jen vzdát, oddat, darovat...

Což je zpočátku boj. :)
Ty jsi se oddal, vzdal, daroval?

Ne trvale  :) Neboť nežiju v lese ale ve městě.
Ale jinak jsme každý den měli ranní a večerní meditace.
A tam šel člověk odevzdat svý ego.

Petra

Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-08 07:56Malé děti ještě neoddělují vědomí ega nebo malého já od ostatních.

Protože jsme je ještě nenaučili, že by to tak měly dělat.  ;)

Petra

Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-08 07:56Nějak to nepojmenovatelné musíme nazvat, abysme věděli, o čem je řeč :)

Možná by zcela vystačil ten výraz "nepojmenovatelné".  ;)

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2024-07-08 09:04
Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-08 07:56Nějak to nepojmenovatelné musíme nazvat, abysme věděli, o čem je řeč :)

Možná by zcela vystačil ten výraz "nepojmenovatelné".  ;)

Už to je výraz.. A moc hezký.
Co se stane, když se toho chopí pozornost?
:)

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-08 08:42

myslíš, že je rozdíl, jestli žiješ ve městě nebo v lese?

Paradoxy

Citace od: Petra kdy 2024-07-08 09:02
Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-08 07:56Malé děti ještě neoddělují vědomí ega nebo malého já od ostatních.

mě to nikdo neučil, prostě přišlo sebevymezení s uvědoměním, že jsem já a že je ostatní. Nevzpomínám si, že by mě to někdo učil, ale každý to má asi jinak.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-08 17:12

Pro mě ano. Je rozdíl když musím myslet na to, co kde poplatit, zařídit, atd. Nebo se tím vůbec nezabývat. Je to mnohem těžší, ta civilizace.. :)

Pedrito

Neboj, já si nemyslím že jsem dokonalý. Pro mě ani není záměrem někoho upozorňovat na chyby. No ale sdílnej jsem, a o meditaci něco vím.

A tyhle stránky jsou službou pro svobodomyslé lidi a jiné krásné blázny.

:smiley_whistle:

Pedrito

To je parafráze toho co asi stoosmkrát opakuje Jana. Víš?

Petra

Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-08 17:14

mě to nikdo neučil, prostě přišlo sebevymezení s uvědoměním, že jsem já a že je ostatní. Nevzpomínám si, že by mě to někdo učil, ale každý to má asi jinak.

To slovo "já" jsi ale musela slyšet od okolí, to sis přece sama nevymyslela, nebo? V kolika letech ses vymezila - ve dvou, ve třech? Holčičky začínají obvykle mluvit dřive než chlapci. A děti se všeobecně učí především příkladem z okolí. A také když se jim někdo velmi věnuje.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-08 18:42
Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-08 17:12

Pro mě ano. Je rozdíl když musím myslet na to, co kde poplatit, zařídit, atd. Nebo se tím vůbec nezabývat. Je to mnohem těžší, ta civilizace.. :)

Hele já popravdě nevím co je těžší, protože nemám srovnání.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-08 19:36Neboj, já si nemyslím že jsem dokonalý. Pro mě ani není záměrem někoho upozorňovat na chyby. No ale sdílnej jsem, a o meditaci něco vím.

A tyhle stránky jsou službou pro svobodomyslé lidi a jiné krásné blázny.

:smiley_whistle:
Já o meditaci nic moc nevím. Přijde mi, že je to sám život :)

Paradoxy

Citace od: Petra kdy 2024-07-08 20:07
Citace od: Paradoxy kdy 2024-07-08 17:14

To slovo "já" jsi ale musela slyšet od okolí, to sis přece sama nevymyslela, nebo? V kolika letech ses vymezila - ve dvou, ve třech? Holčičky začínají obvykle mluvit dřive než chlapci. A děti se všeobecně učí především příkladem z okolí. A také když se jim někdo velmi věnuje.
Nevím, kolik mi bylo, ale přišlo to s tím, že jsem byla na někoho naštvaná, už si to přesně nepamatuju. Slovo já a pochopení slova já bude asi něco jiného. Ono když ti někdo vysvětlí, že bílá je bílá, tak znáš slovo, ale skutečně ho poznáš, až bílou uvidíš a uvědomíš si to.

Naučit se muže něco i pes, ale jde spíš o to pochopení. Já se třeba můžu naučit zpaměti celou bibli, je to hromada slov, ale když to nepochopím, tak co?

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2024-07-08 20:00To je parafráze toho co asi stoosmkrát opakuje Jana. Víš?

Vážím si toho, že spolu můžeme v klidu mluvit a nejsme dogmatický, kdybych náhodou já začala být nějak dogmatická viz. Jana, tak do mě kopněte :D