Pískoviště

Založil Paradoxy, 2024-10-02 21:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2024-10-04 13:01Jó, někteří lidé si to povyšování nad druhé nesou už od toho dětství. Na mě to nikdo nezkoušel... Ale párkrát jsem to v okolí viděl a zavíraly se mi pěstičky.
Musím se přiznat, že i já se párkrát nechala jako dítě strhnout k povyšování se nad ostatní. Holt každej z nás má věci, na který není hrdej.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2024-10-06 16:52Semtam jsem se na tebe malou podíval, a vždy jsi mi připadala trošku jiná, jako by obraz pojemňoučku měnil plovoucí toleranci výrazu. V přirozenou hrdost, jj. Původ každého má jednu převládající nosnou linii, u každého jinou... A ta formuje náš život.
Přirozená hrdost? Možná ses trefil do černýho :D Já mám aj životní číslo jedničku🙂 jsem prostě egoista.

Pedrito

Ego, jak je pojímáno ve vrcholné duchovědě, je takovej macerát negativit, aby se meditatér moh nad co povznést. To je ok. Je to ale tak, že napřed se konstruktivní vlastnosti ega - já - individuality - oddělují od těch destruktivních. Páč ty konstruktivní už nemaj jeho duši tendenci usurpovat. Žádná, nebo málo která individualita, má takovou karmu, tedy vyzrálost, se jen tak lusknutím prstu rozplynout. A kdo tomu uvěří, najede na šílenou uličku, na jejímž slepém konci si strašně namlátí. Ona tomu věří, a v této víře se chová egoističtěji než mnohý nevěřící. Její ego je zfanatizované všelijakou svátostí, neuvědomuje si to... Ego není problém, jako není problém nůž - ukrojit z chleba druhým. Fanatizmus je problém, můj nůž, můj chleba...

honzam

Problém je ta vysněná pozitivita. Málokdo je ochotný vzdát se toho, že je sám dobrý. Přitom i toto je součástí ega, ten pocit dobra spojeného s existencí sebe sama, proto se říká, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Pro většinu běžných duchovních nauk a náboženství je nepochopitelné, že by někdo mohl pracovat na tom, aby už nebyl dobrým.

Přispívat k všeobecnému nebo osobnímu dobru je tak hluboce zakořeněné v lidské psychice, že málokdo dokáže vnímat, jak moc ho to omezuje a svazuje. Přijde mi, že je daleko svobodnější řídit se bezmyšlenkovitě instinkty, než se snažit být dobrý. Touha po pozitivitě také může lidi snadno dostat do spárů nejrůznějších manipulátorů.

Pedrito

Vesmír se dá pokládat z našeho hlediska za neuvěřitelně agresivní, a to známe jen málo. Ta krásná světla na obloze - Venuše - co dostala jméno po římské bohyni lásky... Ale na ní panuje z našeho hlediska peklo, co si ani nedokážem představit...  A to ani nemluvím o Merkuru, bohu, blahobytu...

Holt. To jsou ty sny.

honzam

Tady jde o lidi. Celé to peklo Poradny vzniká z toho, že Jana chce dobro a myslí si, že ho reprezentuje.

Pedrito

Naše psychika si to tak vytvarovala, a tak jí to funguje. Zaobaluje to do krásných souvislostí a věří tomu, úplně tradičně. Jako jsou například i výjevy dějin. Ne mysl, mysli je to putna - ta je jen vědomím spravovaným egem. Zrozené já to potřebuje tak či nějak, ne jak to je, musí to mít nějak. A k realizaci toho používá mysl, čili vědomí svého dosahu.
Jenže v tom je právě ta loterie života, že některé ego je sebestředné a jiné soucitné... A to jde už od těch zvířat, od améby, ryb, dynosaurů, až po homo... A v člověku je to vše, plus pár člověčích genů navíc, těch co mu přidaly ten hlubší cit a rozum.. tahle dvě tykadélka schopna doteku duše.

honzam

Čím větší idea dobra, tím hůř. Historie je plná hrůz pocházejících z prosazování "ideálů dobra": čistá rasa, rovnost a bratrství, hlásání spásy skrze utrpení Ježíše, atd.

Nejhorší je vnucování vlastní představy dobra. To byl od začátku důvod založení Poradny. Nejdřív skrytý a teď už hrůzně zjevný.

Pedrito

Vono vůbec nejde o to, zničit individualitu,  je to největší duchovňáckej nesmysl, co je k mání, na kterým se jede jak na heroinu. Je to, jako si před matkou podřezávat žíly... Navíc je to možné jen v rovině autosugesce, kdy si to ego nakuká, že neexistuje, čímž se nafoukne takřka do posvátných rozměrů :))

Poněvadž vznik a zánik individuality, je přirozený a tedy na ní nezávislý proces. To ona si může leda představovat, jak tohle řídí. Ale ona jen řídí svou osobní vůlí a pozorností to své osobní vědomí - mysl, rozum, cit.. A tím samozřejmě i pohyb, činnost těla, slova...

Dokud se v ní spontánně neprobudí duchovní síla a nespojí ji s universem. "Ta, která dává sjednocení" - Yoga Dajini - je jedno z jejích jmen.

Jinak je to jen duchovňáckej intelekuálno-emotivní sen.

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-10-06 23:15Čím větší idea dobra, tím hůř. Historie je plná hrůz pocházejících z prosazování "ideálů dobra": čistá rasa, rovnost a bratrství, hlásání spásy skrze utrpení Ježíše, atd.

Nejhorší je vnucování vlastní představy dobra. To byl od začátku důvod založení Poradny. Nejdřív skrytý a teď už hrůzně zjevný.

Protíž lidstva je v davu a ideji. Pač v něm ta idea sílí. Dav proměňuje ideu v egregor. Dá týhle psycho-energii moc zavrtat se do kolektivního nevědomí, jako žárovky všelijak obarvené a napájené davy. A odtud působí na lidské povahy. Vábí je do toho a toho davu, jeho ideálu... Proto se z toho lidstvo nemůže furt vyhrabat, je to jako začarovanej kruh.
A fakt nevím, co jiného před tím človíčka může ochránit než meditace. Egregory nemaj rádi, když lidi meditují - tiší ideje. Je to pro ně vidina konce, by lidi místo oddávání se davovým psychózám, začali meditovat, čistit ego, podvědomí, tišit mysl. Ztratily by šťávu a byly v čudu...
No jinak se jim taky říká démoni, s maskami zla, dobra, i lásky, Boha....

Není to procházka růžovým sadem Honzame. Ale my to nikdy nevzdáme, dokud poslední démon nesoucitu a falešné lásky se nerozpadne v prach.

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2024-10-07 18:14Není to procházka růžovým sadem Honzame. Ale my to nikdy nevzdáme, dokud poslední démon nesoucitu a falešné lásky se nerozpadne v prach.

Už jsem to vzdal. Nebudu přece páchat dobro. Ať si Jana píše, co chce.

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-10-07 18:32Už jsem to vzdal. Nebudu přece páchat dobro. Ať si Jana píše, co chce.
Meditace není páchání dobra  :D  Jen to tak možná vypadá...
Je to taková "kouzelná skříňka".. Mysl v meditaci neuvažuje v protipólech... Ani dobré, ani špatné, ani božské, ani ďábelské.. Z venčí, jako by je pod povrchem.. a zevnitř, jako by je venku. V ní však ani to, ani to... Nenapájí ideje.
To ti neuvěřím, žes to vzdal ;) to není v tvých možnostech, a ani to není o někaké Janě, pomateném duchovňáčkovi.
Jako archon máš velkou odpovědnost, tak buď na ní hrd.

honzam

Včera pozdě večer to byl rok. Dnes už načínám 13. měsíc a porod je stále v nedohlednu. Mám melancholickou náladu.

Pedrito