Meditace

Založil Pedrito, 2024-11-30 17:43

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2024-11-30 20:36Jednou jsme si donesli do akvárka z řeky raka amerikána. On vždycky, když se chtěl schovat, tak takhle couval...

To raci dělaj, když couvaj před nebezpečím do vody. A ve vodě taky. Asi chcou to mít v merku. :D
Možná něco z toho maj i ti liďští raci, raděj ustoupit a ponořit se v vodu. Ale není rak jako rak. Atp. :)

honzam

Citace od: Paradoxy kdy 2024-11-30 20:57Držet bobříka nemusíš, možná to my ostatní nepochopíme, no a co? Vždyť je běžné, že si mezi sebou nemusíme rozumět...

Buddha by mi určitě rozuměl, ale normální člověk by se tygřicí sežrat nenechal. ^-^

Pedrito

Buddha udělal to, a dost drsně, tak drsně že to pootevřelo na kolektivní úrovni Ádžňu... Ale nebyl sám. Ježíš to samé (i když jiným způsobem) udělal o kousek dál. A tím je Ádžňa prístupná všem, bez větší askeze. Branka. Před nimi to opravdu tak snadné nebylo. Ale furt je to málo... Co už?

honzam

Buddha byl regulérní blázen. Docela by mě zajímala statistika "úspěšných" proměn lidí. Kolik z nich to nedalo a úplně zmagořili nebo se zabili. Bohužel se to pravděpodobně nedá zjistit. Kočky si statistiky nevedou a prostě to zkoušejí, než se někdo ujme a začne blbnout lidi.

Pedrito

No já tam nebyl, ale z toho co jsem zvěděl to nebyl Janko Čula z Hornej Dolnej... To co z toho udělali buddhisti mě nijak nepřekvapuje. Jako mě nepřekvapuje post papeže.

honzam

Na youtube je celý seriál o Tereze z Ávily. Už se na to delší dobu chystám, že by tam mohly být zajímavé postřehy. Tak třeba teď kolem Vánoc se to hodí.

https://www.youtube.com/watch?v=TFrwGL5GUus&list=PLNBgLeqw6lxe_51ysMXFjR54sQf9LCl6j

Pedrito

Tohle znáš?

https://watch.thechosen.tv/

Od toho se čék špatně odtrhává :)

honzam

Ne. Mě obecně ta křesťanská tématika moc nebere. Tereza mě zajímá z vědeckých důvodů. Pro mě je to všechno průzkum v podstatě neprobádané oblasti zvířecí spirituality. :)

Pedrito

Čék se v jemu přirozených podmínkách nerodí jako zvíře. Mocipáni se k tomu předešlému stupni mezi člověkem a zvířetem od nepaměti přibližují. Ale ani ta zvířata nejsou tak strašná, jako mocipán se svými teritoriálními zájmy. A to nejsou jen území, statky, otroci.. to jsou hlavně ty ismy v hlavě...
Člověk může i nemusí být šelma, má na výběr. 

Pedrito

K tématu meditace se hodí podtéma, "jak funguje mysl?" Což je ta zmiňovaná Ádžňa, na který je "sestaven" mozek... No funguje velice jednoduše. On tomu sice Miroslav moc nehoví, tomu spojování vědy a duchovna. Ale jak to pojmout? On prostě ten mozek je procesor v tom šasi těla, a jeho assembler (zdrojový kód) jsou jedničky a nuly - otevřeno/zavřeno - ano/ne... Díky smyslovému vnímání si však každý na tomto základu utváří, interpretuje, "vyšší jazyk" - jak chápat a cítit svět... A tak vzniká i program "já".. Bůh bude asi technik... :smiley_whistle:

PS. Ale jinak je to Poezie, jaksi těžko recitovatelná...

Pedrito

Mňo, takže v tomto pojetí mysli je meditace resetem do továrního nastavení... :smiley_heartbounce:

honzam

Tak to samozřejmě není a ani nemůže být. Ego je na mozku nezávislé. Rodí se v okřídlených kočkách a pak putuje mezi inkarnacemi. Střídá mozky, ale stále zůstává samo sebou. Kdyby to bylo, jak píše Pedrito, tak by se každý po fyzické smrti a ukončení "programu" hned vysvobodil.

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2024-12-01 13:06Mňo, takže v tomto pojetí mysli je meditace resetem do továrního nastavení... :smiley_heartbounce:
Fyzická smrt je restart a načtení nové inkarnace podle ega uloženého na disku.

Pedrito

No to je jen takovej důležitej detail z velikánskýho konstrukčního výkresu... Celý to tu rýsovat, to bych se z toho asi opupinkoval  :smiley_brancard:
Ale vrátím se k tomu až mě kolobrnda doveze z práce.
 :)

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2024-12-01 13:09Tak to samozřejmě není a ani nemůže být. Ego je na mozku nezávislé. Rodí se v okřídlených kočkách a pak putuje mezi inkarnacemi. Střídá mozky, ale stále zůstává samo sebou. Kdyby to bylo, jak píše Pedrito, tak by se každý po fyzické smrti a ukončení "programu" hned vysvobodil.

Ono to není ego, co se "inkarnuje", ego vzniká i zaniká s tělem.  Rozvrstvený pocit "já" například, co si říká Honzam, Pedro...  Já teda nevěděl že jsem Pedro, než mě naučili na to slyšet. Byl jsem "nikdo", bytost, a byl naučen, že je to Pedro. Co se inkarnuje, přenáší ze zrození do zrození - nahrává se z toho disku pozvolna, jak to procesy těla umožňují věkem - je podvědomí - to, z čeho nové ego roste v konfrontaci s novým prostředím, nové podmínky, vlivy, zkušenosti... Proto je těžké si pamatovat do detailu "minulý život", záblesky, mihotavé vzpomínky, na někoho, kdo už nejsi zcela. Co se těmi zrozeními prolíná je to podvědomí, jako nitka plná uzlíků, ty v nás ožívají, nesou dávné vzpomínky, prožitky... Ale nové ego už je nové, maximálně se mu občas něco připomene, a ani neví kde se to vzalo... No my víme. Ale ono to už jaksi veledůležité není. Když už "původ", tak úplně ten počáteční. A ten není v čase, je "pod časem"...