Praxe

Založil Petra, 2024-12-19 13:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

honzam

Bude to taková hra. Představ si, že jsem teď Vackovec. ;D

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-10 18:06
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-10 17:37Já třeba vím, někde jsem to čet, že pan Vacek meditoval u Drtikola s Tomášovími, tehdy možná ještě ne s mamžely. Potkávali se tam a byli v pohodě. A nikdy jsem nepochopil tu mediání kampaň mezi jejich žáky, co jela na JZ.
Dyk se podívej tady.
Hold pilní žáci "pátého patriarchy" nejsou to co "pátý patriarcha". Jsou obvykle žárliví a nemají daleko k nesvárům. :)

Asi bude dobré zdokumentovat co se dá, nebo zanedlouho se bude tradovat o zmrtvýchvstání pana Tomáše a že paní Míla chodila po vodě. O různých nenávistných variantách, jako už šířila Mariči, ani nemluvě.

Cože přesně udělal ten Pátý patriarcha?

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-04-10 19:44Dyk, dylina, dyskotéka, dyment Miroslav opět začíná pomlouvat lidi, co sem nepíší. Sám je posedlý vyvolávat nesváry alespoň každý druhý den. Tento pilný "žák" psychologie, neustále halucinuje o jakémsi "poukazování" na duchovní nezralosti druhých a jak sám říká tzv "oddělování zrna od plev". Je to ubohé a k smíchu.

No konečně. Kde si se flákal?

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-10 20:05
Citace od: honzam kdy 2025-04-10 19:44Dyk, dylina, dyskotéka, dyment Miroslav opět začíná pomlouvat lidi, co sem nepíší. Sám je posedlý vyvolávat nesváry alespoň každý druhý den. Tento pilný "žák" psychologie, neustále halucinuje o jakémsi "poukazování" na duchovní nezralosti druhých a jak sám říká tzv "oddělování zrna od plev". Je to ubohé a k smíchu.

No konečně. Kde si se flákal?

U dětí, přece - má je všechny jako vlastní.

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-04-10 20:07U dětí, přece - má je všechny jako vlastní.

Nestíhám je všechny vychovávat, ale pro posezeníčko si čas zatím najdu.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-04-10 20:10
Citace od: durodara kdy 2025-04-10 20:07U dětí, přece - má je všechny jako vlastní.

Nestíhám je všechny vychovávat, ale pro posezeníčko si čas zatím najdu.

Je nám to ctí i národním svátkem...

honzam

Díky. Můžete pokračovat v diskuzi. Já ji vhodným způsobem okomentuji z pozice toho, kdo dlí v sebe sama si vědomém vědomí "Já jsem."

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-04-10 19:56Cože přesně udělal ten Pátý patriarcha?

Šestý patriarcha o tom napsal:

Ale když nadešel čas třetí noční hlídky, Pátý patriarcha si mne zavolal do hlavní síně a tam mně vysvětloval Démantovou sútru. A já mu naslouchal(25) a pod jeho slovy jsem dosáhl probuzení. Té noci jsem přijal dharmu.
Pátý patriarcha pravil: Bereš na sebe náhlou dharmu i s rouchem(26), co k ní náleží, a stáváš se patriarchou šesté generace. Ber toto roucho jako důkaz pověření, ježto se tu předává z pokolení na pokolení. Dáváme dharmu od srdce k srdci, ježto je třeba vést každého, aby prozřel sám. Huinengu, kdykoli se předává dharma, visí lidský život na tenké niti. Zůstaneš-li déle v tomhle domě, vystavuješ se nebezpečí, že ti někdo ublíží. Musíš co nejrychleji odtud.
10
Tak přijal Huineng roucho i dharmu.
Dříve než čas třetí noční hlídky vypršel, vyrazil jsem z kláštera. Pátý patriarcha mne osobně vyprovodil až do stanice Jiujiang(27).
Tak jsem byl probuzen.
Patriarcha řekl naléhavě: Nesnaž se teď o nic, odejdi se svou dharmou na jih a po tři roky veřejně nevystupuj. Před touto dharmou nikdo neuteče, jednou se rozšíří a přesvědčí všechny, kdo ještě bloudí. A až se jim srdce otevřou, bude to stejné, jako by ses probudil ty sám.
Tak jsme se rozloučili a šli každý svou cestou. Já jsem zamířil na jih.
11
Po dvou měsících jsem došel na hřebeny Velkého stohu(28). Netušil jsem, že se za mnou vydalo několik stovek mužů rozhodnutých zbavit mne roucha i dharmy, že se však v půli cesty obrátili a vrátili se.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-10 20:15
Citace od: durodara kdy 2025-04-10 19:56Cože přesně udělal ten Pátý patriarcha?

Šestý patriarcha o tom napsal:

Ale když nadešel čas třetí noční hlídky, Pátý patriarcha si mne zavolal do hlavní síně a tam mně vysvětloval Démantovou sútru. A já mu naslouchal(25) a pod jeho slovy jsem dosáhl probuzení. Té noci jsem přijal dharmu.
Pátý patriarcha pravil: Bereš na sebe náhlou dharmu i s rouchem(26), co k ní náleží, a stáváš se patriarchou šesté generace. Ber toto roucho jako důkaz pověření, ježto se tu předává z pokolení na pokolení. Dáváme dharmu od srdce k srdci, ježto je třeba vést každého, aby prozřel sám. Huinengu, kdykoli se předává dharma, visí lidský život na tenké niti. Zůstaneš-li déle v tomhle domě, vystavuješ se nebezpečí, že ti někdo ublíží. Musíš co nejrychleji odtud.
10
Tak přijal Huineng roucho i dharmu.
Dříve než čas třetí noční hlídky vypršel, vyrazil jsem z kláštera. Pátý patriarcha mne osobně vyprovodil až do stanice Jiujiang(27).
Tak jsem byl probuzen.
Patriarcha řekl naléhavě: Nesnaž se teď o nic, odejdi se svou dharmou na jih a po tři roky veřejně nevystupuj. Před touto dharmou nikdo neuteče, jednou se rozšíří a přesvědčí všechny, kdo ještě bloudí. A až se jim srdce otevřou, bude to stejné, jako by ses probudil ty sám.
Tak jsme se rozloučili a šli každý svou cestou. Já jsem zamířil na jih.
11
Po dvou měsících jsem došel na hřebeny Velkého stohu(28). Netušil jsem, že se za mnou vydalo několik stovek mužů rozhodnutých zbavit mne roucha i dharmy, že se však v půli cesty obrátili a vrátili se.

Jak jsi z toho dovodil tohle: Hold pilní žáci "pátého patriarchy" nejsou to co "pátý patriarcha". Jsou obvykle žárliví a nemají daleko k nesvárům. :) napášeš také?

honzam

Pojďme do toho. Samozřejmě s vědomím "Já jsem." v Srdci a nad hlavou.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-04-10 20:21Pojďme do toho. Samozřejmě s vědomím "Já jsem." v Srdci a nad hlavou.

Nespěchej, musím si nabrousit klávesnici...

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-04-10 20:19Jak jsi z toho dovodil tohle: Hold pilní žáci "pátého patriarchy" nejsou to co "pátý patriarcha". Jsou obvykle žárliví a nemají daleko k nesvárům. :) napášeš také?

Jenom šestý patriarcha byl jako ten pátý, proto mu pátý předal dharmu i s rouchem a raději tajně. A těm ostatním nejspíš pilným žákům, když se to dozvěděli, se to evidentně značně nelíbilo - jeden to z příznaků, že nebyli jako ten pátý a tak nebyli hodni dharmy a roucha - pověření. Že jim přes všechna léta v klášteře šlo stále nejvíce o svůj status před druhými a ne o dharmu. Proto ta jejich žárlivost a svár.
Jak to vidíš ty?

honzam

To tvrdíš Ty jako Tomášovec! Můžeš to nějak dokázat?

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-10 20:30
Citace od: durodara kdy 2025-04-10 20:19Jak jsi z toho dovodil tohle: Hold pilní žáci "pátého patriarchy" nejsou to co "pátý patriarcha". Jsou obvykle žárliví a nemají daleko k nesvárům. :) napášeš také?

Jenom šestý patriarcha byl jako ten pátý, proto mu pátý předal dharmu i s rouchem a raději tajně. A těm ostatním nejspíš pilným žákům, když se to dozvěděli, se to evidentně značně nelíbilo - jeden to z příznaků, že nebyli jako ten pátý a tak nebyli hodni dharmy a roucha - pověření. Že jim přes všechna léta v klášteře šlo stále nejvíce o svůj status před druhými a ne o dharmu. Proto ta jejich žárlivost a svár.
Jak to vidíš ty?

Jsem osvícen novými slovy "nejspíš" a "evidentně", které dost upravují tvé počáteční vyjádření - pokud vím, honil ho pouze ten ješita, kterému vyfoukl to roucho, které mu mělo zajistit "mnohé", z počátku jich část šla s ním, ale pak se vraceli. A ten ješita nakonec byl šestým patriarchou - po těch strastech toho nahánění - osvícen také, přesně jak to odhadla jinde Petra.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-04-10 20:37Jsem osvícen novými slovy "nejspíš" a "evidentně", které dost upravují tvé počáteční vyjádření - pokud vím, honil ho pouze ten ješita, kterému vyfoukl to roucho, které mu mělo zajistit "mnohé", z počátku jich část šla s ním, ale pak se vraceli. A ten ješita nakonec byl šestým patriarchou - po těch strastech toho nahánění - osvícen také, přesně jak to odhadla jinde Petra.

Ten "ješita" měl nejspíš jinou motivaci proč se za patriarchou hnal až do konce, než žárlivost a touhu si roucho přivlastnit sám. Zřejmě jediný z žáků v tomhle věřil pátému patrirchovi i v otázce volby svého následovníka.
Žárlivost a ješitnost je sice silný motiv, ale nejsou zdaleka tak vytrvalé a obětavé jako opravdová touha po Pravdě, když už se v někom probudí.

Kdybych používal podobné pro tebe charakteristické dovětky ke komentářům jako ty: Také to jednou poznáš.  :)