Praxe

Založil Petra, 2024-12-19 13:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 4 Hosté prohlíží toto téma.

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-04-10 20:32To tvrdíš Ty jako Tomášovec! Můžeš to nějak dokázat?

To je dobrá otázka.

Je to tak trochu obecný jev v podobných společenstvech, protože i více či méně ješitní lidé se věnují duchovnosti a ti tím mohou trpět.
Neplatí to ale zdaleka pro všechny následovníky pana Tomáše, jsou to jen výjimky. Tady k tomu má tendenci tak trochu Dorka.

A pak ten příklad či dotaz co tu moji reakci a přirovnání vyvolal: v minulosti proběhlý lítý spor "Tomášovců" a "Vackovců". Na obou stranách to byli ale jenom maximálně dva konkrétní lidé, ale vrhá to trochu stín i na ostatní "Tomášovce" a "Vackovce".

Biblickým příkladem tohoto jevu je Kain a Ábel.

Zdeněk

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-10 20:15
Citace od: durodara kdy 2025-04-10 19:56Cože přesně udělal ten Pátý patriarcha?

Šestý patriarcha o tom napsal:

Ale když nadešel čas třetí noční hlídky, Pátý patriarcha si mne zavolal do hlavní síně a tam mně vysvětloval Démantovou sútru. A já mu naslouchal(25) a pod jeho slovy jsem dosáhl probuzení. Té noci jsem přijal dharmu.
Pátý patriarcha pravil: Bereš na sebe náhlou dharmu i s rouchem(26), co k ní náleží, a stáváš se patriarchou šesté generace. Ber toto roucho jako důkaz pověření, ježto se tu předává z pokolení na pokolení. Dáváme dharmu od srdce k srdci, ježto je třeba vést každého, aby prozřel sám. Huinengu, kdykoli se předává dharma, visí lidský život na tenké niti. Zůstaneš-li déle v tomhle domě, vystavuješ se nebezpečí, že ti někdo ublíží. Musíš co nejrychleji odtud.
10
Tak přijal Huineng roucho i dharmu.
Dříve než čas třetí noční hlídky vypršel, vyrazil jsem z kláštera. Pátý patriarcha mne osobně vyprovodil až do stanice Jiujiang(27).
Tak jsem byl probuzen.
Patriarcha řekl naléhavě: Nesnaž se teď o nic, odejdi se svou dharmou na jih a po tři roky veřejně nevystupuj. Před touto dharmou nikdo neuteče, jednou se rozšíří a přesvědčí všechny, kdo ještě bloudí. A až se jim srdce otevřou, bude to stejné, jako by ses probudil ty sám.
Tak jsme se rozloučili a šli každý svou cestou. Já jsem zamířil na jih.
11
Po dvou měsících jsem došel na hřebeny Velkého stohu(28). Netušil jsem, že se za mnou vydalo několik stovek mužů rozhodnutých zbavit mne roucha i dharmy, že se však v půli cesty obrátili a vrátili se.

Proto my hínajánisti na vás hledíme se soucitem, a vaše o nás krasořečné plivance mlčky a důstojně stíráme z obličeje.

Ale je fakt, že z heretiků jsou nám zenisti svým nasazením a úsilím nejblíže.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-10 23:35
Citace od: durodara kdy 2025-04-10 20:37Jsem osvícen novými slovy "nejspíš" a "evidentně", které dost upravují tvé počáteční vyjádření - pokud vím, honil ho pouze ten ješita, kterému vyfoukl to roucho, které mu mělo zajistit "mnohé", z počátku jich část šla s ním, ale pak se vraceli. A ten ješita nakonec byl šestým patriarchou - po těch strastech toho nahánění - osvícen také, přesně jak to odhadla jinde Petra.

Ten "ješita" měl nejspíš jinou motivaci proč se za patriarchou hnal až do konce, než žárlivost a touhu si roucho přivlastnit sám. Zřejmě jediný z žáků v tomhle věřil pátému patriarchovi i v otázce volby svého následovníka.
Žárlivost a ješitnost je sice silný motiv, ale nejsou zdaleka tak vytrvalé a obětavé jako opravdová touha po Pravdě, když už se v někom probudí.

Kdybych používal podobné pro tebe charakteristické dovětky ke komentářům jako ty: Také to jednou poznáš.  :)

Potřebuješ "dovětky"? Nabízím tedy trošku "jiný" dovětek - neměj tolik obav, že tě ten spisek promění (což by byla krása), přečti si ten spisek skutečně i sám a jen nevař z vody, kterou ostatní už použili..

durodara

Myslím na tebe, kdekoli sedím, kudykoli chodím...

https://is.muni.cz/el/1421/jaro2006/RLA11/um/Tribunova_sutra.pdf

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-04-11 03:53Potřebuješ "dovětky"? Nabízím tedy trošku "jiný" dovětek - neměj tolik obav, že tě ten spisek promění (což by byla krása), přečti si ten spisek skutečně i sám a jen nevař z vody, kterou ostatní už použili..

Děkuji ti za radu
kouzelníku z Bagdadu :)

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-11 00:10Děkuji ti za radu
kouzelníku z Bagdadu :)

Není zač černokněžníku z Jílového.

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-04-11 08:44Myslím na tebe, kdekoli sedím, kudykoli chodím...

Citace54
Toho dne, kdy Mistr překročil práh smrti, zalila klášter podivná vůně, která se rozptýlila
teprve po několika dnech. Hory se kácely, zem se chvěla, stromy v lesích zbělely, slunce a
měsíc pohasly, oblaka hnaná větrem ztrácela barvu.
Osmého měsíce třetího dne překročil práh smrti a v jedenáctém měsíci uctili posvátné místo
jeho božského spočinutí a pohřbili jej v horách Caoqi.
Z jeho dračí schránky(77) se řinulo b1é světlo, stoupalo rovně k nebesům a teprv druhého dne
se začalo rozptylovat.
Shaoský prefekt Wei Qu dal vztyčit pamětní stélu, k níž dodnes přinášejí oběti.

Z jaký dračí schránky? Proč by se hrobce mělo říkat dračí schránka? To jako, že si ho draci vyzvednou? Jaký oběti?

Jsou to všechno hloupé pohanské výmysly. Tohle přece nemá s původním buddhismem nic společného. Draci a oběti. ::)

honzam

Durodaro, že Ty to máš všechno z těch praštěných sci-fi filmů?

honzam

https://www.pacificzen.org/library/koan/dragon-singing-in-a-withered-tree/

CitaceKOAN:

Xiangyan was once asked by a monastic, "What is the Way?"
Xiangyan said, "A dragon singing in a withered tree."

Later, another monastic asked Shishuang, "What is the 'dragon singing in a withered tree?'"
Shishuang said, "It still has joy."

The monastic also asked Caoshan, "What is the 'dragon singing in a withered tree?'"
Caoshan said, "The blood line is not cut off."
The monastic asked, "Who can hear this?"
Caoshan said, "In the whole world, there is no one who does not hear it.

The monk asked, "What book is 'dragon murmurings' taken from?"
Caoshan said, "I don't know what book it's from, but all who hear it die.

—from Xuedou's verse commentary on Blue Cliff Record Case 2

Jsou to šílenci. Draci vesele zpívající v uschlých stromech jsou nějaká pokrevní linie? Ty tomu věříš? Věříš na MUTOs?

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-04-12 21:57
Citace od: durodara kdy 2025-04-11 08:44Myslím na tebe, kdekoli sedím, kudykoli chodím...

Citace54
Toho dne, kdy Mistr překročil práh smrti, zalila klášter podivná vůně, která se rozptýlila
teprve po několika dnech. Hory se kácely, zem se chvěla, stromy v lesích zbělely, slunce a
měsíc pohasly, oblaka hnaná větrem ztrácela barvu.
Osmého měsíce třetího dne překročil práh smrti a v jedenáctém měsíci uctili posvátné místo
jeho božského spočinutí a pohřbili jej v horách Caoqi.
Z jeho dračí schránky(77) se řinulo b1é světlo, stoupalo rovně k nebesům a teprv druhého dne
se začalo rozptylovat.
Shaoský prefekt Wei Qu dal vztyčit pamětní stélu, k níž dodnes přinášejí oběti.

Z jaký dračí schránky? Proč by se hrobce mělo říkat dračí schránka? To jako, že si ho draci vyzvednou? Jaký oběti?

Jsou to všechno hloupé pohanské výmysly. Tohle přece nemá s původním buddhismem nic společného. Draci a oběti. ::)

Drak je symbolem určitých vlastností. Dračí schránka může být pojmenována podle toho, že je dekorována drakem, nebo v podobě draka.
Drak je v Číně oblíbeným symbolem síly a neohroženosti v Indii zase lev.

Miroslav

Já taky nejsem tygr, i když jsem se narodil v roce tygra, ale mám takové vlastnosti - krevlačnost a tak.
Proto ten avatar, aby si každý dal raději pozor a moc mne nedráždil.

honzam

Lvi budiž, ale symboly neexistujících pohádkových postav? To se vracíme někam do řeckých bájí. Tohle není ani náhodou buddhismus.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-12 22:32Já taky nejsem tygr, i když jsem se narodil v roce tygra, ale mám takové vlastnosti - krevlačnost a tak.
Proto ten avatar, aby si každý dal raději pozor a moc mne nedráždil.

Tygr je skutečný tvor. :))

honzam

Jak si někdo může myslet, že se osvobodí nebo pozná nějakou univerzální pravdu, když žije v pohádkách? Buddha žádné draky a podobné nesmysly neřešil.

honzam

Jinak mimochodem čínský kalendář je pavěda. Jestli Miroslave vážně věříš na astrologii, tak jsi u mě hluboko klesl. Ten Tvůj tygr je pohanská fabulace.