Praxe

Založil Petra, 2024-12-19 13:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Paradoxy

Přítomnost znamená, že zaměříte pozornost na to, co si myslíte a děláte, a že se nenecháte rozptýlit myšlenkami ani tím, co se děje kolem Vás.
-není to z mé hlavy, je to skvělá rada k praxi od Čhögjal Namkhai Norbu.

Petra

Citace od: Miroslav kdy 2024-12-24 16:55Našel jsem na netu vzpomínky Evžena Štekla na Drtikola, tak sem dávám odkaz na PDF knížečky.

https://silamoudrosti.unas.cz/cs/texts/vva.pdf

Díky. Je to zajímavé počteníčko.

Tohle mi připomnělo Karla Renze. 

Stálá bdělost – stálé jasné vědomí – neuchopovat smysly vše, co mi přijde tak zvaně
pod hubu. Nesmíme tomu naletět. Na otázku: ,,Co je to vlastně to samsáro" odpovídá Fráňa:
,,Smysly se baví – smysly si hrají – nemá to žádný smysl, žádný cíl – všechno na jedno brdo –
furt dokolečka – stálý koloběh utrpení, strasti – vytentýrovat se na to".

Karl Renz:

V tom, že jsi, co jsi, nemůžeš nic získat a nic ztratit. Nemůžeš dostat více nebo méně než to, co je. Co se tedy dá dělat? Protože to jsi, musíš dělat další zkušenost tvého Sebe. Nemůžeš přestat realizovat sám sebe. Je to nekonečný příběh.

Nisargadatta to nazval "oceánem utrpení". To bývá obvykle přehlédnuto. Oceán relativních zkušeností, který bude vždy plný utrpení. Strastiplné zkušenosti oddělenosti. Ty to nemůžeš zastavit. Neexistuje žádná jiná možnost zažít sám sebe. Bude to vždy zkušenost duality. To Jedno musí samo sebe zažít jako dvojnost. Z toho neexistuje žádná cesta ven. Někdy tady je sjednocení/jednota a někdy oddělenost. Jednotě se dává přednost a tomu druhému se chce vyhnout. Být jedno s milovanou jednotou a potom být zase oddělen.

:)

Pedrito

Citace od: Pedrito kdy 2024-12-30 12:09Víme něco o tom? Víme :)

Ale já neznám pojetí "toho víme", jak většina.. Rád bych to uměl, ale neumím. Ani nejkrásnější básnířku A malířku Ív sem dostat neumím...

Pedrito

Víme něco o tom? Víme :)

Ale já neznám pojetí "toho víme", jak většina.. Rád bych to uměl, ale neumím. Ani nejkrásnější básnířku A malířku Ív sem dostat neumím...

Pedrito

Bože, Petro, asi jsem něco nechtíc smazal.. strašně mě to mrzí. Jestli si to pamatuješ, bylo to moc hezké, klidně to dej nově. Jsem trošku nablblej z teploměru...

Pedrito

Uf uf, jsem to vzpoměl, promiň Petruško... Jsem jedna velká omluva.

Petra: "Možná pro jeden život.  :)

Ale ta zkušenost různých životů nikdy nekončí...Je to nekonečný příběh."

Miroslav

Pěkný článek o psychospirituální krizi.

Dokud se člověk nezačne vyrovnávat s nevědomými obsahy nevědomí, tak se v podstatě duchovně s člověkem nic nemění.

https://www.flowee.cz/psychologogie-a-vztahy/14843-videt-svetla-slyset-hlasy-kdyz-to-neni-silenstvi-ale-psychospiritualni-krize?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context

Miroslav

J. Krishnamurti o meditaci

Meditace je květem pochopení. Pochopení není v hranicích času, čas nikdy nepřinese pochopení. Pochopení není postupný proces který spočívá ve shromažďování kousek po kousku s péčí a trpělivostí.
Pochopení je buď nyní nebo nikdy, je to destruktivní záblesk, ne ovládaná záležitost. Právě tohoto otřesu se obáváme a proto se mu vyhýbáme, vědomě nebo nevědomě.
Pochopení může změnit směr našeho života, způsob myšlení a jednání, může být příjemné nebo ne ale pochopení je vždy nebezpečné pro všechny naše vztahy. Ale bez pochopení bude bolest pokračovat. Bolest může zkončit jen skrze sebepoznání, uvědoměním si každé myšlenky a pocitu , každého pohybu toho co je vědomé i toho co je skryto.
Meditace je pochopením vědomí, skrytého i zjevného a pohybu který leží za všemi myšlenkami a city.

Miroslav

Na inspiruj budu dávat postupně přednášky pana Tomáše "Joga velikého symbolu"
To není určeno pro nekonečné filozofování, ale pro praxi. Případné komentáře, pokud to budete někdo číst, tak nejlépe do paralelního vlákna, aby se to originální lépe a přehledněji četlo.

Pedrito

Je to stejný text jako z knihy? V té jsem si kdysi četl v knihovně. Nebylo to odlišné od toho, co jsme se učili. Někdo v té době z knih Eduarda Tomáše našemu Mistrovi četl, a on byl z toho nadšený... :)

Klidně to můžeš dát i sem a když vezmeš moderátora, myslím že jde udělat i téma bez komentářů a na případné komentáře odkázat jinam.

A pak by šlo, to se musím ještě naučit, vytvořit novou stránku v menu, vedle "Portálu" a "Fóra", nebo více stránek, kde by se zobrazovala jen vybraná témata...
Což by bylo velmi přehledné a hned po kliku zobrazitelné. :)

Miroslav

Citace od: Pedrito kdy 2025-02-02 09:31Je to stejný text jako z knihy?

Je to stejný text. Vznikl tak, že po přednáškách se vždy nabízel cyklostylovaný text přednášky. Soubor těchto textů byl po revoluci vydán Avatarem jako knížka. Pan Tomáš ten text předem napsal a pak ho přednášet tak, že ho svým neopakovatelným způsobem na podiu předčítal.

honzam

CitaceČást první
...
Bedlivě a tiše sledujeme svoje myšlenky s bdělostí a soustředěností kočky číhající na kořist.

Tohle je inspirace a myšlenka odkud?

:smiley_chinrub:

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-02-02 12:35Tohle je inspirace a myšlenka odkud?

:smiley_chinrub:
Z přírody.

Třeba jako v buddhismu je pojem "Lví řev"

Člověk není duchem (nemusí být) omezen jen na jednu zvířecí kvalitu. Může být odhodlaný jako lev, může být bdělý a soustředěný jako kočka číhající na myš, může být pokorný a odevzdaný jako ovečka, být nespokojený s trávou na svém svahu jako koza atd.

Pedrito

Já makám po nedělích jako kůň.. :)) Nebo vůl? ???

honzam

Přečetl jsem obě části a jestli se nemýlím, tak je tam uvedené jedno jediné zvíře. Tahle krvelačná kočka číhající na kořist jako přirovnání k pozorné mysli jogína.

Proč zrovna kočka? Proč pan Tomáš nepoužil jako symbol pavoučka, vránu, okouna nebo krtka?