Praxe

Založil Petra, 2024-12-19 13:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-02-02 13:20Přečetl jsem obě části a jestli se nemýlím, tak je tam uvedené jedno jediné zvíře. Tahle krvelačná kočka číhající na kořist jako přirovnání k pozorné mysli jogína.

Proč zrovna kočka? Proč pan Tomáš nepoužil jako symbol pavoučka, vránu, okouna nebo krtka?
To bude tím, že tu kočku v dané situaci soustředění a pozornosti zná více lidí, i ten její výraz je nám bližší než třeba hmyzolačného krtka nebo rybolačného okouna.
Bylo by ti bližší přirovnání k myšolačnému hadovi. Ty jsi snad býložravým hadem?

Nebo k čemu ty bys ji přirovnal tu pozornou mysl jogína, kdybys ji chtěl někomu přirovnáním přiblížit?

honzam

Ze zvířat právě ke kočce. :)

Jinak díky za přednášky. Tady je Drtikolův text z roku 1938 a kočka tam není.

http://www.silamoudrosti.unas.cz/cs/texts/joga_vs_cs.pdf

Ohledně čtyř vzpomínek je tam uvedený Nágárdžuna, kterého vyučovali nágové a prý přinesl Mahájánu z pekel.

Miroslav

Tak dík za odkaz. To jsem ani neznal a nevěděl, že to je. Asi taky Minařík to nejspíš také zpracoval.

Nevím jak ty, ale já mám kočky velmi rád, mívali jsme je doma a v Jílovém je také měli.
A jednou, když se ptali paní Tomášové jako co by se chtěla v příštím životě narodit, tak řekla - "Třeba jako kocour"

Viděl jsem film z Thajského buddhistického kláštera a tam měli tygry. Mniši meditovali a tygři se mezi nimi procházeli, případně si sedli a meditovali s mnichy. Také s nimi chodili na procházku po přilehlém městečku.

honzam

Tygry z kláštera někdy v roce 2016 zachránili a mnichy obvinili z týrání zvířat.

----------------------

http://inspiruj.cz/viewtopic.php?f=22&t=3978&start=3100#p44066

"Třeba jako kocour"?

CitaceRe: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvek od Salmo1cz » pát 10. kvě 2024 19:29:22

Já jsem si třeba povšiml povýšení kapra na draka, díky síle ducha. Tak on to nebude kapr ale spíše amur. No a amur kudy plave tudy svítí. Amur čistí vodu, kdežto kapr vodu kalí, amur je velký bojovník a má poměrně vysoce kvalitní bílé maso.
Takže jako na ďábla mi to celé nesedí.
Pokud vím, tak Mila Tomášová měla také sestupnou kundaliní sílu.
Jsou to drobky já vím :) , ale já bych toho ďábla ještě přehodnotil a neházel flintu do obilí. :cooool:

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-02-02 16:17Tygry z kláštera někdy v roce 2016 zachránili a mnichy obvinili z týrání zvířat.

Zavřeli je do klecí v Zoo?

U těch mnichů vypadali svobodně a spokojeně.
Hold asi neprojevovali dostatečnou krvelačnost, jak si asi ti zachránci představovali.
Naše kočky naštěstí nikdo nezachraňoval. Také působily svobodně a spokojeně.

honzam

Tady jsou nějaké články:

https://www.lidovky.cz/svet/tygri-klaster-bude-bez-tygru-pro-zvirata-byl-peklem-celi-obvineni-ze-zneuzivani.A160531_164313_ln_zahranici_msl

CitaceTygří klášter bude bez tygrů. V pekle pro zvířata našli v mrazáku 40 mláďat

Mniši mlčí

Tygři z kláštera jsou nyní považováni za zvířecí uprchlíky, vyjádřily se úřady. Klášteru se dlouhou dobu dařilo odolávat snahám úřadů si zvířata odvézt. Z chrámu se stala jakási moderní zoo, kde návštěvníci platí za to, že se s tygry vyfotí, nakrmí je a pohladí si je.

Zvířata zdrogovali, myslí si turisté

Přesto turistická atrakce sama sebe prezentuje jako útulek pro divoká zvířata. V minulých letech ji už thajské úřady několikrát prošetřovaly kvůli podezření z černého obchodu a zneužívání zvířat. Navíc ochránci zvířat obvinili mnichy z nelegálního rozmnožování tygrů. Někteří návštěvníci také uvádějí, že se jim zvířata zdála zdrogovaná a otupělá. Tygří klášter všechna tato nařčení popírá a odmítá obvinění dále komentovat.
...
    Například mezinárodní organizace bojující za práva zvířat PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) vydala prohlášení, že chrám je ,,peklem pro zvířata", která stráví většinu svého života betonových celách. Navíc vyzvala turisty, aby přestali navštěvovat tyto zvířecí atrakce, ať už doma nebo v zahraničí, napsal thajský deník Chiangrai Times.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/thajsko-tygri-chram/r~b4ef626c273211e6a4100025900fea04/

CitaceOblíbená turistická atrakce končí. Tygří chrám opustí všech 137 šelem

...
Tygrům navíc nikdo nebránil se množit a podle WCO mnozí z nich trpí chronickými poruchami a někteří jsou například zcela slepí. Divoké kočky budou během následujícího týdne přesunuty do záchranných stanic. Prozatím se podařilo přestěhovat pouze tři.

honzam

Proč by se chtěl duchovně pokročilý člověk v eventuálním příštím životě narodit do říše zvířat?

http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2012030010

CitaceProtože se opici opakovaně nedaří její fantazie uskutečnit, začíná být trochu podrážděná, ale současně se s tím smiřuje. Začíná zmírňovat intenzitu svého hladu a uvolňuje se, takže nadále reaguje na svět souborem stereotypních odpovědí. Tímto způsobem svůj svět omezuje. Pes se snaží očichat vše, s čím přijde do styku. Kočka nemá zájem o televizi. Je to zvířecí říše, říše hlouposti. Opice je slepá k tomu, co je kolem ní, odmítá zkoumat nové území, drží se známých cílů a známých podráždění. Je opojena svým bezpečným, do sebe uzavřeným, známým světem, takže se upíná ke známým cílům a snaží se je dosáhnout s neochvějnou a umíněnou rozhodností. Proto zvířecí říši symbolizuje prase. Prase sežere všechno, co se mu objeví před rypákem. Nedívá se napravo ani nalevo, projde vším, jenom jde. Nevadí mu, že musí projít močůvkou nebo že musí zdolat jiné překážky. Prodere se vším a sežere všechno, co se před ním objeví.

Miroslav

V přírodě také nikdo nebrání tygrům se nekontrolovaně množit, akorát že narozené vadné kusy - slepí a podobně brzo chcípnou hlady.

Ty se také nekontrolověně množíš. Ještě že se to nedoneslo ochráncům zvířat a státním úřadům.

honzam

Co taky lidi v souvislosti s kočkami napadne ...

https://www.petiskovi.cz/l/kocici-citaty/

CitaceKolik dětí by raději bylo koťaty... A mělo by raději za svou matku kočku, která by své koťátko neopustila... Co všechno se mohou lidé učit od koček... Třeba: neopouštět své děti... Svá koťátka...

Pokud by kočce někdo tvrdil, že má právo na své tělo a může se tedy rozhodnout nenechat narodit svá koťata..., nepoklepala by si nechápavě tlapkou na čelo?

Ze vztahu majitele kočky k jeho kočce se dají odečítat i jeho vztahy ke zbytku vesmíru...

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-02-02 19:14Proč by se chtěl duchovně pokročilý člověk v eventuálním příštím životě narodit do říše zvířat?

A co Kocour Mikeš nebo Ferda Mravenec, nebo třeba ty?

Ježíš například sestoupil do sedmi pekel, takže říše zvířat je proti tomu brnkačka.
Probuzený svobodný duch není omezován tím, jakou na sebe bere formu.
Na rozdíl od ducha ztotožněného a lpícího na své formě.
Ty například, na to že jsi had, tak jsi chytřejší, moudřejší a vnímavější než mnohý člověk.

honzam

Mikeš a Ferda jsou pohádkové postavy. Já jsem skutečný.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-02-02 19:34Probuzený svobodný duch není omezován tím, jakou na sebe bere formu.

Takže proč ze všech možných forem zrovna ten kocour?

honzam

Aha!

https://www.mystika.info/news/ctyri-vnory-s-milou-tomasovou/

CitaceČtyři vnory s Mílou Tomášovou
Přednáška Míly Tomášové a Petra Pavlíka na Vltavské 25. 3. 1997

Ale všechno vzniká od podmínek, jak je psáno v jedné pěkné knize, která se jmenuje Nauka o Prázdnu. Podmínky jsou vnější a vnitřní. Například jsme se zrodili jako lidé, takže máme celkem velmi dobré podmínky. A tak si toho važme a snažme se udržet na tomto stupni, abychom byli spíš lepší než horší. Tak půjdeme dopředu a naše vědomí se nebude vracet v příštím životě třeba do kocoura. I když kocour umí moc pěkně meditovat. To nekonečné je totiž ve všem, i v té kočce.

Umí meditovat líp než člověk?

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-02-02 19:43Takže proč ze všech možných forem zrovna ten kocour?
Bylo to řečeno v tom smyslu, že je to jedno do čeho nebo jak - a když tam byl zrovna kocour tak řekla "třeba do kocoura".

Jestli kocour umí meditovat nevím, ale moc pěkně a meditativně to vypadá zvenku, když tak v klidu sedí, uvolněný a je v pohodě.

honzam

Všichni známe sfingu. Vypadá to božsky a lidi to žerou jako symboliku.

https://www.amazon.com/Cat-Buddhism-Introduction-Principles-Revolutionary/dp/B0BZFRP7L1

Cat Buddhism: A Purr-fect Introduction to Buddhist Principles (Tantric Revolutionary Center)