Praxe

Založil Petra, 2024-12-19 13:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-02-03 08:04Inkarnuje se ego, které je mnohem trvanlivější než jeden fyzický život. Je to mýtus, že jednotlivé inkarnace jsou jako kostky postavené na sebe, které nic nespojuje. Jsou víc jako korálky na provázku a ego je ten provázek.

Je to odraženo v přírodě, např. ze semínka vyroste rostlina, dá semínko a zvadne. Vyroste nová... Akorát kopretina se asi neptá jakou byla kopretinou před tisíci lety. Kdyby se ptala, došla by zřejmě k otázce, "co bylo dřív, kopretina nebo semínko?"

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-02-03 08:05To je relaxace. Meditace je práce.

A v tom to je, v "soukromé" definici pojmů. 
:)

Meditovat, v mém pojetí, je být tich, bez pohybu. A co může být tiché a bez pohybu? Leda mysl. Může a nemusí. "Práci" nedělá mysl, ta o práci přemýšlí a to je spíš "fuška" nad spontánní "prací" universální energie. Ale může utichnout - meditovat. Tedy přestat pracovat. Třeba jí v tom klidu něco dojde..

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-02-03 08:19Ego je jen myšlenka člověka, jinak vůbec neexistuje.

Vůbec se nedivím, že Nisargadatta nějaké "inkarnace, reinkarnace" neměl zájem řešit. 

Vždyt se jedná jen o vzpomínky = o myšlenky na jakousi minulost. Ve světě člověka hraje roli čas a jeho pamět. To vytváří celý jeho svět.

Ale ve skutečnosti žádný čas není, ten si jen člověk vytváří právě svými myšlenkami. Ale to není ani špatně, ani dobře. Prostě se to tak děje.  :)

No byla jsi malinká a teď jsi velká, proměna za proměnou... Ráno vstáváš, něco robíš, něco pojíš, a jdeš spát, vše jak se říká, "ve svůj čas". Říká se "biologické hodiny", a taky "atomové"... Je to název pro pohyb, který ani oko nevnímá, vnímá až jeho viditelný projev. Například, urodila se jabka, připekl se štrůdl, přišla bouřka,  co zas ti politici vyvádí... Z Toho, z čeho to vše vzniká a zaniká, pohyb - čas - prostor - vnímání - mysl... Zkrátka to z Toho roste, odrůstá, stárne, umírá, a znovu se rodí.

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-02-03 08:26Mně spíš odpovídá to, co řekl Eduard Tomáš - že když bude tato planeta zničena, tak existuje spousta jiných a krásnějších planet, kde by mohl člověk žít.  :)

To asi jo, jak někdo řek, "bylo by to plýtvání místem" ... Být v tak nepředstavitelně obrovském vesmíru jen jedna živá planetka...
:)

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2025-02-03 09:18No byla jsi malinká a teď jsi velká, proměna za proměnou... Ráno vstáváš, něco robíš, něco pojíš, a jdeš spát, vše jak se říká, "ve svůj čas".

To jsou projevy těla. Tělo se narodí, roste, stárne a umírá. Z uskupení realativně "mála" buněk vzniká uskupení hodně buněk - z těla dítětě tělo dospěláka. A pak to jde do háje... :)

honzam

Pedrito, máš nějakou svou vlastní lenivou definici, která neodpovídá té obecně platné.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Meditace

Meditací se nejčastěji rozumí různé praktiky prohlubování soustředění.

honzam

Citace od: Petra kdy 2025-02-03 08:19Ego je jen myšlenka člověka, jinak vůbec neexistuje.

Ego je lidský pojem pro reálně existující fenomén.

Miroslav

Citace od: Pedrito kdy 2025-02-02 23:37Žádná odměna. Nic pro sebe! Celý výsledek jen pro svět. Takhle je to podle mě buddhistické.

To mne také nesedí. Ale bohužel velká většina lidí hledá právě za všechno odměnu pro sebe. Takže to je jejich jazykem, kterému rozumí. Ale praxí z takového přístupu může vyrůst, bohužel ale také nemusí.

Já bych to třeba nikdy neřekl, snad malému dítěti.

honzam

Prošel jsem 3. a 4. část a zaujalo mě tohle.

3. část

Citace,,Ať dříve vyschnou moje šlachy, moje nervy, moje kosti i má krev, než bych se vzdal úsilí před dosažením toho, co je možno dosáhnout vytrvalostí a silou".
Tato slova pronesl prý Budha, než se posadil pod strom Bodhi, kde se mu dostalo duchovního osvícení. A to je odhodlanost se kterou má člověk nastoupit duchovní cestu za nejvyšším cílem svého života – za Poznáním, za Pravdou. Není to cesta pro lenivé a bázlivé.

To je ten přístup bojovného lva.

4. část

CitaceDále musí být nesobecká, nezištná práce a to na všech úrovních tělesné, duševní i duchovní. Práce bez ohledu na její výsledky. Potom nesmlouvavé a cílevědomé myšlení, přísně logické a neovlivněné starými názory, ať vlastními či cizími a konečně stálá snaha realizovat Pravdu, ať je jakákoliv a podrobit se Jí.

Tohle je otevřené vědecké zkoumání.

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-02-03 13:13Pedrito, máš nějakou svou vlastní lenivou definici, která neodpovídá té obecně platné.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Meditace

Meditací se nejčastěji rozumí různé praktiky prohlubování soustředění.

No je v tom binec, co si budem povídat! ::)

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2025-02-03 20:18No je v tom binec, co si budem povídat! ::)

Není. Meditace je soustředění.

https://citaty.net/autori/bruce-lee/

,,Chyby jsou vždy odpustitelné, když má daná osoba odvahu je přiznat" — Bruce Lee

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-02-03 20:40Není. Meditace je soustředění.

https://citaty.net/autori/bruce-lee/

,,Chyby jsou vždy odpustitelné, když má daná osoba odvahu je přiznat" — Bruce Lee

Jak to vnímám, tak to vnímám, nějaký definice mě nezajímaj. Kdybych se měl řídit nějakými onými specifikacemi, byla by to sebelež.

Myslíš, že Buddha prováděl nějaké mentální praktiky, když meditoval pod fíkovníkem?

honzam

Jestli tam seděl tak dlouho, jak se uvádí, tak podle mě blouznil z žízně. Měl různé fantastické vidiny, které pak popsal jako svůj finální boj s temnými mocnostmi. Takhle to přísně racionálně vnímám.

Pedrito

To nevím, jak dlouho tam seděl, ale ten boj vnímám jako démoni vs klid, z kterého se nenechal vyvést...

Když jsem začínal s meditací, předávali nám ji starší a pokročilí :D Předcházela jí introspekce a práce s pozorností - na čakry, pozorné prodýchávání..
před vstupem jsme pozorovali mysl, myšlenky, pocity... Než to utichlo - tím začíná stav meditace - bezmyšlenkovité vědomí - tzv. Nirvičara. Jak to vnímají jiní ve svých učeních, to mě zajímá. Ale opravdu mě nezajímají nějaké obecné popisky.

honzam

Myslím si, že správná a účinná meditace by měla udělat z mysli nástroj. Asi tak, jako má člověk plnou kontrolu nad svými končetinami a hýbe s nimi přesně, když potřebuje a tak, jak zrovna potřebuje, takovou by měl mít kontrolu nad myslí a myšlenkami. Mělo by to být stejně automatické za běžného každodenního fungovaní bez nějakého upracovaného soustředění.

Neklid a samovolné vznikání myšlenek je právě způsobené malou soustředěností. Procvičováním pozorného vědomí jako svalu se dá dostat mysl pod kontrolu ve smyslu, že automaticky ovládáš, jestli se hýbe nebo ne jako ta končetina. Obecně je meditace cvičením. Ty sis to zredukoval na nějaký bezmyšlenkovitý stav. Meditace je v principu aktivita a ta soustředěná pozornost, která buď pozoruje nebo také přímo vytváří myšlenky, když jsou potřeba a nevytváří, když potřeba nejsou.