Temná noc duše

Založil Paradoxy, 2025-01-12 11:53

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Paradoxy

Inspirací k novodobému pojetí temné noci duše byl bezesporu mystik Svatý Jan od kříže, který napsal knihu o temné noci duše a báseň stejného názvu. Mám k tomu mnoho co napsat, kdysi jsem knihu četla. Ale rozhodla jsem se knihu znovu pročíst a vysvětlit své dosavadní zkušenosti ve světle knihy, bude li to možné :). Jak všichni víte- zkušenost je nepřekonatelná a zároveň stokrát lepší než jakákoliv teorie.

Pedrito

Jsem jedno velký ucho :D

Mám teď čas jen chvilkově mezi výrobními operacemi, tak pak třeba něco přidám. :)

Paradoxy

To si chvíli počkáš, nejdřív si zopáknu četbu té knihy :) .

Zatím můžeš přidávat své zkušenosti.

Paradoxy

SLOHY DUŠE

1.
Za temné noci
se steskem v lásce jsouc roznícena-
ó štěstí blahého!-
jsem vyšla nepozorovaně,
an můj dům již v spánku odpočíval.

2.
Potmě a bezpečně,
po tajném žebříku v přestrojení-
ó štěstí blahého!-
po tmě a v skrytosti,
an múj dům již v spánku odpočíval.

3.
V té blahé noci
tajně, že mne nikdo neviděl
a ani já nic nezřela,
bez jiného světla a vůdce
než toho, které v srdci plálo.

4.
To mě vedlo
jistěji než světlo polední
tam, kde mě očekával
dobře jsem já věděla kdo,
na místě, kde se nikdo nejevil.

5.
Ó noci, jež jsi vedla,
ó noci líbeznější nad svítání,
ó noci, jež jsi spojila
Mileného s milenou,
mírnou v Mileného přepodobněnou!

6.
Na mých prstů v kvítí,
jež neporušena pro něho pouze se chránila,
tam spočinul v spánku,
a já jsem ho laskala,
a vějíř cedrů vánek skýtal.

7.
Vánek z cimbuří,
když já jsem mu vlasy čechrala,
svou rukou jasivou
mě v šíji zraňoval
a všecky mi smysly činnosti zbavoval.

8.
Zůstala jsem tak, a sebe jsem zapomněla,
tvář jsem sklonil na Mileného,
ustalo vše, a znevládla jsem,
nechávaje svou starost
mezi liliemi zapomenutu.

Paradoxy

Citace od: Paradoxy kdy 2025-01-12 17:47SLOHY DUŠE

1.
Za temné noci
se steskem v lásce jsouc roznícena-
ó štěstí blahého!-
jsem vyšla nepozorovaně,
an můj dům již v spánku odpočíval.

2.
Potmě a bezpečně,
po tajném žebříku v přestrojení-
ó štěstí blahého!-
po tmě a v skrytosti,
an múj dům již v spánku odpočíval.

3.
V té blahé noci
tajně, že mne nikdo neviděl
a ani já nic nezřela,
bez jiného světla a vůdce
než toho, které v srdci plálo.

4.
To mě vedlo
jistěji než světlo polední
tam, kde mě očekával
dobře jsem já věděla kdo,
na místě, kde se nikdo nejevil.

5.
Ó noci, jež jsi vedla,
ó noci líbeznější nad svítání,
ó noci, jež jsi spojila
Mileného s milenou,
mírnou v Mileného přepodobněnou!

6.
Na mých prstů v kvítí,
jež neporušena pro něho pouze se chránila,
tam spočinul v spánku,
a já jsem ho laskala,
a vějíř cedrů vánek skýtal.

7.
Vánek z cimbuří,
když já jsem mu vlasy čechrala,
svou rukou jasivou
mě v šíji zraňoval
a všecky mi smysly činnosti zbavoval.

8.
Zůstala jsem tak, a sebe jsem zapomněla,
tvář jsem sklonil na Mileného,
ustalo vše, a znevládla jsem,
nechávaje svou starost
mezi liliemi zapomenutu.

Tady je důležitá poznámka, že báseň napsal až po temné noci. Kdyby to psal za pochodu, asi by se to tak příjemně nečetlo.

Pedrito

To je skvělá báseň...

Pedrito

No co já k tomu... Asi po roce meditací jsem se cítil jak sám Krišna... Negativity splašených energií, co lítaly kolem jsem odpinkával jak přeborník v kuličkách. Nebylo nic, co by se mě dotklo, Jana hadr... A tak jsem si pomyslel vyzvat na souboj samého Máru... A dostal jsem takovou nakládačku, že z toho byla cca na další rok temná noc... Co mi šlo před tím samo, už nešlo s největším vypětím, úplná ztráta kontaktu... Meditace byla utrpením, nešlo to nijak. Modlitby, mantry, nic nefungovalo... Takhle mě Mára dostal, že jsem se na něj cítil, a byl si jist, že ho vyženu z tohoto vesmíru... A teprve, když už jsem nad tím zlomil hůl, i nad sebou, vyjasnilo se...

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2025-01-12 20:07No co já k tomu... Asi po roce meditací jsem se cítil jak sám Krišna... Negativity splašených energií, co lítaly kolem jsem odpinkával jak přeborník v kuličkách. Nebylo nic, co by se mě dotklo, Jana hadr... A tak jsem si pomyslel vyzvat na souboj samého Máru... A dostal jsem takovou nakládačku, že z toho byla cca na další rok temná noc... Co mi šlo před tím samo, už nešlo s největším vypětím, úplná ztráta kontaktu... Meditace byla utrpením, nešlo to nijak. Modlitby, mantry, nic nefungovalo... Takhle mě Mára dostal, že jsem se na něj cítil, a byl si jist, že ho vyženu z tohoto vesmíru... A teprve, když už jsem nad tím zlomil hůl, i nad sebou, vyjasnilo se...
Je těžké být pokorný, když vnímáme sílu...když si člověk začne být jistý v kramflecích, dostane nákladačku a může bejt rád, že vyváznul živej.

Pedrito

Ego jež ještě nestanulo před Strážcem prahu, i když jemné, jak nevinný úsměv novorozeněte, nemůže překročit samo sebe, nemůže překročit svůj stín, vykopnout Máru. Napřed ho musí do sytosti poznat, v závislostech na své vyvrbené povaze. Jde samozřejmě následovat Gurua, a to je velká pomoc, když živý v těle a kontaktu, hledače varuje před jeho móresy... Ale ani tak nejde obejít tuhle etapu. Možná si jí lze později bagatelizovat, jako že nic. To už je ale náběh do větší propasti než právě dozněla... Nevykouzlí-li pokoru tohle, tak už nic.

Ten Strážce, to je člověka poslední vazba, ta nejvnitřnější vazba...

Paradoxy

Místo studia temné noci duše jsem sklouzla na netflix. Co to mého chlapa jen napadlo si tu službu zaplatit? >:D . No nudí se, je po operaci ruky.

No a já tam čučím na nějaký korejský seriál s názvem alchymie duše :D

Pedrito

Měl jsem to kdysi kvůli pohádkám pro děti, ale už vyrostly nějak. A naštěstí na horrory nejsou. :)

Pedrito

Moje kamarádka je zdravotní sestra, na dětském, a víš co o ony tam na noční dělaj? Koukaj na horory.
A píše mi, "šla jsem se vyčůrat a měla jsem v té chodbě takovej strach, že jsem se málem počůrala..." Co na to říct? "A na co jste koukali?"

"Na Halloween"...

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2025-01-29 19:04Moje kamarádka je zdravotní sestra, na dětském, a víš co o ony tam na noční dělaj? Koukaj na horory.
A píše mi, "šla jsem se vyčůrat a měla jsem v té chodbě takovej strach, že jsem se málem počůrala..." Co na to říct? "A na co jste koukali?"

"Na Halloween"...
Ten seriál není horor, je to o kouzelnících. Je v tom chvílemi napětí a i vtip :) Na horory nekouká, z nich jsem vyléčená :D

Pedrito

Já už mám asi odkoukáno, ale starou českou klasiku, když někdy dávaj a je volno, tak kouknu. Často v ní objevuju "nové" detaily. Jako třeba Až příjde kocour, Bílá paní a tak... :)

Miroslav

K čemu vede touha po štěstí, blaženosti, touha po dosažení, uznání, zbavení se strachu a pod. cestami "duchovna" a ne normálním poctivým plodným životem.
Dotyčný prošel snad vším, podle jeho videí začínal dokonce u Tomášových, to ho neuspokojilo, přešel na hlubinnou regresivní terapii, to také nepomohlo, pak na "Modrou alfu", pak na odvádění přivtělených duší, pak začal praktikovat terapii něhou a později terapeutovat lidi trpící depresí za tučnou odměnu.

Takže by se dalo říci, důkladný a poctivý absolvent slepých cest. Může být pro mnohé, kteří těmito cestami bloudí velkým poučením.
Na stará kolena snad už přišla ta temná noc duše - ale vypadá to, podle dalších jeho videí, že se to snaží řešit halucinogenními drogami, což je bohužel další slepá cesta.

Na druhou stranu velice hodnotná je jeho upřímnost a to, že si na nic nehraje (jako třeba Jana) a případného posluchače tak pravdivě informuje o svých očekáváních, průběhu a zklamáních.

Pokud člověk není schopen obstát v normélním životě, tak určitě neobstojí (spolehlivě zabloudí) v tom duchovním a nebo včas odpadne.
Duchovní cesta je pokračováním toho světského, jeho překročení a ne útěkem před ním do fantasmagorií a "duchovních" berliček.