Nisargadatta 3

Založil Petra, 2025-01-16 20:15

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Petra

Co mne právě zaujalo:

Nisargadatta:

Když nežádáte nic od světa ani od Boha,

když nic nechcete, nic nehledáte, nic neočekáváte,

potom k vám Nejvyšší Stav přijde bez pozvání a neočekávaně!

:)

Petra

Nisargadatta:

T: Proč musí člověk před dosažením osvícení nejprve přestat hledat?

M: Touha po pravdě je nejvyšší ze všech tužeb, přesto však je to stále ještě touha. Všechny touhy je třeba odevzdat, aby Skutečnost mohla být. Pamatujte si, že jste. To je váš kapitál. Investujte ho a budete z toho mít velký zisk.

T: Proč tu vůbec musí být hledání?

M: Život sám je hledání, člověk nemůže nehledat. Utichne-li všechno hledání, je to Nejvyšší Stav.

Petra

Nisargadatta:

Vnímejte to, co jste.

Neptejte se na to ostatních, nechtějte po nich, aby vám říkali něco o vás.

Obraťte pozornost dovnitř a dívejte se.

To je to jediné, co vám může učitel říci.

Není nutné chodit od jednoho gurua ke druhému.

Ve všech studnách je stejná voda.

Prostě se napijte z té nejbližší.

Pro mě je ta voda ve mně a já jí zároveň jsem.

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-01-16 20:21Nisargadatta:

T: Proč musí člověk před dosažením osvícení nejprve přestat hledat?

M: Touha po pravdě je nejvyšší ze všech tužeb, přesto však je to stále ještě touha. Všechny touhy je třeba odevzdat, aby Skutečnost mohla být. Pamatujte si, že jste. To je váš kapitál. Investujte ho a budete z toho mít velký zisk.

T: Proč tu vůbec musí být hledání?

M: Život sám je hledání, člověk nemůže nehledat. Utichne-li všechno hledání, je to Nejvyšší Stav.

Jó čistá touha. Ta je, co to ego táhne, ptát se, kdo jsem... Táhne ho ke své podstatě.
Je to plamen kterého to  osobní já je palivem. Co ho vede přikládat se do ohně, se smířením, že musí shořet,
ve vazbách, co mu dosud radili - moje, tvoje... Furt to odevdání se... V mantře, pudže, havanu, k nohám Mistra.. až, který není rozdílný od té podstaty, jež zažehává plamenem - touhou po spojení. Každý hoří jinak, nechal-li se zapálit. :-) a přece v principu stejně.