Rozvité téma o závislostech atd

Založil Pedrito, 2025-01-17 16:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

Pedrito

Ale udělala ne? Právě pro to, žes to jako závislost brala. To nemusí být takto definované, dokud není pocit, že tě to vězní. Co závislost na pocitu nezávislosti? Ten je v tom duchovnu velmi žádaný. :-)

Pedrito

Člověk v tom duchovnu jde od pocitu k pocitu, nezastavuje se u fyzických potřeb a zvyklostí. Až třeba k té hlubší potřebě, být úplně nezávislý. A tu nevyhodí? Pak to ale je sousto pro ego. Jen se oblízne. A máš tu touhu na drahně let. Touha po čem? Není to jen nenaplněný cit? Který si rozum ochočil?

Miroslav

Trhají si vlasy, koušou se. 70 tisíc teenagerů si ubližuje a přibývá jich

Sebepoškozování. Jde o plošný a alarmující problém, odhaluje nová rozsáhlá studie psychologů. Největší riziko začíná ve třinácti letech, u dívek je výskyt častější.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-v-cesku-roste-vlna-sebeposkozovani-u-mladistvych-269755#dop_ab_variant=1437511&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest278_hlavicka_2025_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Pedrito

Mě se léta páně nechtělo do práce, tak jsem si lámal prst. Nepodařilo se, ale naťuklej byl a sádru jsem vyfás :)

Pedrito

No, ale jinak mi to do hlavy nejde, že se to takhle šíří. A bez pádného důvodu nejít za otravným učitelem na dílny... Tedy z důvodu lenivé blbosti. A dokonce mladý holky. Mě k tomu tenkrát zainspiroval kámoš, co se ze stejného důvodu fikl žiletkou. Ale to mi přišlo dost nebezpečný. Jinak mi to příjde něco jako masová posedlost...

Paradoxy

Tohle téma mám za sebou. Je to mimo jiné i o manipulaci s rodiči a psychology. A taky o tom, že to okoukávají od jiných.

Paradoxy

Další dost důležitý problém je to, že rodiče vidí své děti jako polobohy a pokud si dítě něco udělá, viní z toho psychiatra. Z devadesáti procent ty holky nemají skutečné vážné psychické problémy.

Pedrito

Já tedy poznal jen jednoho člověka, u kterého to bylo o tom sebepoškozování. Přijeli za mnou jednou se Zulu - Monikou. Tu neznáš Paradoxy, není už nikde aktivní. A on ale kouřil trávu a jedl houbičky. Tak si myslím, že to bylo v jeho případě důvodem. Protože oni tyhle psycho-drogy na každýho působí trochu jinak. Někdo zatuhne, někdo se chechtá a někdo má vidiny, slyší hlasy atd. A jemu to našeptávalo, že si má ublížit. Jinak do toho nevidím.

Pedrito

PS. Jednou jsem tu trávu zkusil na jedný akci. A byl to ten první případ :D Totální zátuh - nehybnost. To jen že o tom taky něco vím. Všichni kolem vysmátí a ve víru tance, a já nebyl schopnej asi půl hodiny mrknout okem a pohnout prstem. Mysl ok, ale nemohla tělo donutit jedinýho pohybu. :)

Petra

Citace od: Miroslav kdy 2025-02-13 09:48Trhají si vlasy, koušou se. 70 tisíc teenagerů si ubližuje a přibývá jich

Sebepoškozování. Jde o plošný a alarmující problém, odhaluje nová rozsáhlá studie psychologů. Největší riziko začíná ve třinácti letech, u dívek je výskyt častější.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-v-cesku-roste-vlna-sebeposkozovani-u-mladistvych-269755#dop_ab_variant=1437511&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest278_hlavicka_2025_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Škola je na to krátká, rodiče to nechtějí řešit

...

A tak jich bude zřejmě čím dál víc.

.....
Google:

Co se vyplavuje při bolesti?

Hypotalamus spolu s hypofýzou (důležité části mozku) proto uvolní do krevního oběhu endorfiny, které mají především za úkol tlumit bolest a snižovat stres. Podobně jako morfin a jemu příbuzné látky se endorfiny v mozku vážou na opioidní receptory a my se proto cítíme, jako bychom si skutečně dali drogu.

Co je to hormon štěstí?

,,Hormony štěstí" je lidové označení pro skupinu hormonů a neurotransmiterů, které u lidí vyvolávají pocity potěšení, blaha, štěstí, lásky apod. Řadí se mezi ně serotonin, dopamin, oxytocin a endorfiny.

Jak si vyrobit serotonin?

Základním stavebním kamenem pro tvorbu serotoninu je aminokyselina tryptofan, kterou přijímáme výhradně z potravy, protože si ji naše tělo neumí samo vytvořit. Tryptofan získáváme zejména z masa, mléčných výrobků, vajec, ryb a oříšků.

(Veganům tedy zbývají jen ty oříšky.)

Co dělá endorfin?

Endorfiny jsou tělu vlastní látky, které tlumí vnímání bolesti a navozují pocity uspokojení a potěšení. Tělo je tvoří zejména při aktivním pohybu, sexu, smíchu, poslouchání hudby, sledování filmu či konzumaci některých potravin.

Jak zvýšit endorfiny?

Faktory ovlivňující produkci endorfinů

Pravidelné cvičení je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit jejich hladinu. Aktivity jako běh, plavání nebo tanec mohou výrazně přispět k produkci tohoto hormonu štěstí. Dále některé potraviny, jako je čokoláda nebo kořeněná jídla, mohou také stimulovat produkci endorfinů.

:)

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2025-02-13 12:25Já tedy poznal jen jednoho člověka, u kterého to bylo o tom sebepoškozování. Přijeli za mnou jednou se Zulu - Monikou. Tu neznáš Paradoxy, není už nikde aktivní. A on ale kouřil trávu a jedl houbičky. Tak si myslím, že to bylo v jeho případě důvodem. Protože oni tyhle psycho-drogy na každýho působí trochu jinak. Někdo zatuhne, někdo se chechtá a někdo má vidiny, slyší hlasy atd. A jemu to našeptávalo, že si má ublížit. Jinak do toho nevidím.
No tak něco podobného, kdy se člověk po trávě a houbičkách a ještě kratomu dostane do depky znám pro změnu taky, ale naštěstí se to nedostalo k sebepoškozování. Tam mě trochu mrzí, že psychiatr napsal prášky a na druhou stranu ten člověk není úplně schopný sebereflexe, ale lepší se to naštěstí.

Pedrito

Kratom teda nevím, co je. O lysohlávkách znám jen příběh od Magora Jirouse. A to mi úplně stačilo je nikdy neochutnat ;D I když vím že u nás na Heulose rostou.
On se vydal s taštičkou na houbičky z Kostelního Vydří. A v lese je začal ochutnávat. A najednou si myslel že je vlkodlak a běhal po čtyrech, a pak už o sobě nevěděl. A procit u Stonařova... To je safra dálka :)

Miroslav

Citace od: Petra kdy 2025-02-13 13:09Pravidelné cvičení je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit jejich hladinu. Aktivity jako běh, plavání nebo tanec mohou výrazně přispět k produkci tohoto hormonu štěstí. Dále některé potraviny, jako je čokoláda nebo kořeněná jídla, mohou také stimulovat produkci endorfinů.

:)

Možná to je jedna z příčin, že se omladina málo hýbe, že sedí u počítačů nebo mobilů.
Nechodí po lesích, nesportují až na výjimky, tak se jim endorfinů nedostává.

Když člověk přijde fyzicky vyčerpaný s puchýři na nohou z lesa nabitý přirozenými dojmy, určitě si nebude trhat vlasy, řezat žiletkou nebo se pálit cigaretou.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2025-02-13 13:35No tak něco podobného, kdy se člověk po trávě a houbičkách a ještě kratomu dostane do depky znám pro změnu taky, ale naštěstí se to nedostalo k sebepoškozování. Tam mě trochu mrzí, že psychiatr napsal prášky a na druhou stranu ten člověk není úplně schopný sebereflexe, ale lepší se to naštěstí.

No, většina psychiatrů musí bejt tak trochu cvoci. To přeháním, neznám ani jednoho. Ale ony ty školy jedou asi i na Freudovi, a to dle mě cvok byl řádnej. On to ego dost pokazil jaksi kolektivně. A dítě má taky ego, i když zprvu jemné...

Paradoxy

Citace od: Miroslav kdy 2025-02-13 14:27Možná to je jedna z příčin, že se omladina málo hýbe, že sedí u počítačů nebo mobilů.
Nechodí po lesích, nesportují až na výjimky, tak se jim endorfinů nedostává.

Když člověk přijde fyzicky vyčerpaný s puchýři na nohou z lesa nabitý přirozenými dojmy, určitě si nebude trhat vlasy, řezat žiletkou nebo se pálit cigaretou.
Kéž by to bylo tak jednoduché, jak píšete...