Rozvité téma o závislostech atd

Založil Pedrito, 2025-01-17 16:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Petra

Dávám to sem hlavne pro sebe, abych nezapomněla. Netušila jsem, že s tím budete mít takový problém.

Omlouvám se a už sem nic od Nisargadatty dávat nebudu.

Pedrito, smaž tedy, prosím tě, ta Nisargadattova vlákna, abyste se nad tím, co řekl, nemuseli pohoršovat.

Pro mne je holt Nisargadatta jedinečný a jsem moc ráda, že i Eduard Tomáš ho vysoce ocenil.

:)

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-01-17 20:21Tím útočištěm je zde míněno Nadjá.  :)

To není těžké vidět, že pospolitost lidké společnosti je válka vedle války, už od nepaměti.
Jak jsi na to Honzame hrdý, pokládáš-li se za ochranitele takového řádu?

Ale to je jen mrtvá funkce, kterou jsi přijal. Ani kočky za to nemůžou, ani draci... Tohle dění je úplně o něčem jiném, dokonce není ani o Šivovi a Mahakáli, atp. Je a není. Neboť absorbované obrazy stávaj se hybnými silami. Je to oblékání nahosti a dělání z ní svůj řád, své procesí, své alegorická vozy...

Může to propouštět světlo mezi šílenými scénami, a může to to světlo úplně "já" přikrýt. Pak je tím přikrytím znečištěno a stává se démonem. Ať už ve jménu nenávisti nebo lásky. Je to ukořistění energie, co je všem odevzdaná, aby mohly žít, radovat se a milovat... k obrazu Boha. A oni z ní udelají to, že jí polejou agresí a chtíčem....

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-01-17 21:02Dávám to sem hlavne pro sebe, abych nezapomněla. Netušila jsem, že s tím budete mít takový problém.

Pedrito, smaž tedy, prosím tě, ta Nisargadattova vlákna, abyste se nad tím, co řekl, nemuseli pohoršovat.

Pro mne je holt Nisargadatta jedinečný a jsem moc ráda, že i Eduard Tomáš ho vysoce ocenil.

:)

Hele, ještě nevím jak, ale šlo by tuším, udělat tu další stránku. Jak je Portál, Fórum, tak další, úplně samostatnou... Tam bys mohla psát naprosto nerušeně, jestli na to příjdu. Byla by škoda nevyužít možností a prostoru, který by moh být i pro druhé výživný. Mě nepohoršuješ, já Maharajovi rozumím. :)

honzam

Mě to taky nepohoršuje. Text byl tučný a podtržený, tak jsem se k němu vyjádřil. Můj radikální názor na Nisargadattu znáte. Mám k jeho citátům mlčet?

honzam

... Nemocný závislý člověk těžko může někoho osvobozovat.

Miroslav

Citace od: Petra kdy 2025-01-17 21:02Dávám to sem hlavne pro sebe, abych nezapomněla. Netušila jsem, že s tím budete mít takový problém.

Nido s tím problém nemá, pokud mohu soudit. To ale neznamená, že o tom nemůžeme diskutovat z širšího pohledu, ne?

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-01-17 22:09Mě to taky nepohoršuje. Text byl tučný a podtržený, tak jsem se k němu vyjádřil. Můj radikální názor na Nisargadattu znáte. Mám k jeho citátům mlčet?
Z toho si nic nedělej. Já zas cítím odpor k Oshovi a Saibabovi a ještě jeden, kdy jsem v prstech cítil pálení a cuky, prý pobýval v Praze, ale nevzpomenu si. S nějakými Newmany to raděj ani nezkouším, asi by mi shořely čečule...
Nevím proč někoho odsuzuješ, že kouřil. Kouřilo a kouří spousta lidí. To ještě nedělá z člověka rakšase.
Ale, nešel bych za ním v tý době, šel bych za Thákurem. :)

honzam

Odsuzuju, protože cigára prodával. Nejen, že byl sám závislák, ale žil ze závislosti a ničení zdraví. Platil v Indii v té době zákaz prodeje cigaret dětem?

Tady je uvedeno od roku 2003.

https://www.tobaccocontrollaws.org/legislation/india/sales-restrictions/minimum-legal-sales-age

Pedrito

No, to platilo i u nás, do 18ti let, a stejně jsme si ty cigarety obstarali a čúčo k tomu. A nikdo nás k tomu nepoňoukal. Prostě nám to připadlo lepší, než že chodit do kostela, je se bavit na lavičkách v parku. Dokonce tak vznikly i lásky, co trvaj dodnes :)

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-01-17 22:57Odsuzuju, protože cigára prodával. Nejen, že byl sám závislák, ale žil ze závislosti a ničení zdraví. Platil v Indii v té době zákaz prodeje cigaret dětem?

Tady je uvedeno od roku 2003.

https://www.tobaccocontrollaws.org/legislation/india/sales-restrictions/minimum-legal-sales-age

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-01-17 22:11... Nemocný závislý člověk těžko může někoho osvobozovat.

Ukaž mi jediného člověka, co nebyl a není na ničem závislý. Ne jeho Duši, ale otisk té Duše v jeho osobním životě. Zkus tři měsíce nejíst, pravděpodobně umřeš, pokud se tělo nepřehodí na tu pránu. Zkus tři dni nepít, a tělo půjde do háje. A zkus tři minuty nedýchat... To nepokládáme za závislosti?

Dokonce na jakémkoliv místě mimo Zemi, bychom pravděpodobně nepřežili ani minutu.

Život sám je svým způsobem závislý na tolika okolnostech, až je neuvěřitelným zázrakem, že se tu vůbec vylíh.

A my tu řešíme, které náboženství, a guru v těle je ten pravý a na ničem nezávislý...

Bez těla, které je závislé úplně na všem základním pro život, by tu nebylo Mistra ani žáka.

Ani prd by tu nebyl, ani hovínko v trávě...

Pedrito

"Zde, bhikkhuové, je bhikkhu arahant ten, kdo zničil svá
poskvrnění, který prožil život, vykonal, co bylo třeba vykonat,
odložil břímě, ten, kdo dosáhl svého cíle, kdo zničil pouta
existence, kdo je osvobozen se správným poznáním. Jeho pět
smyslových orgánů ještě zůstává, a jelikož jich není prost, podléhá
příjemným a nepříjemným zkušenostem. Odstranění jeho
vášnivosti, nenávisti a zaslepenosti se nazývá ,elementem nibbány"

Pedrito

Ale přirozená obyčejná živost má takovou nauku na háku, vůbec o ní neví.
Představ si, kdyby tohle analyzování bytí, bylo všem vlastní. Všichni by seděli
pod stromy a ani se nehli. Všichni by byli v té nirváně a ni neviděli slunce a měsíc, hvězdy.
nikdo by nešílel a ani neláskoval, nevytvářel hodnoty, pro přežití lidského druhu.
A člověk by zmizel z této planety. Protože pozbyl v pohroužení všechny touhy, milovat, tvořit, žít...
A samozřejmě trpět nemocemi, bolestmi, obavami o své blízké, i agresemi k opačným smýšlením...

To pro tohle je tu možnost žít? To je chudě směšné.

Pedrito

V jisté fázi hledač zjistí, že všecny nauky jsou trikem pro jeho ego. Protože tomu ono rozumí, dokáže za jistého rozpoložení pochopit své nesmyslné jednání a pustit se svých naučených hodnot, nakopnout se.
To nikdo jiný nedělá, nedělá to Bůh, ani život sám, z jeho lásky. To dělá jen ego, pozorností, kterou si přivlastnilo,
a s ní se odevzdává. Když v něm vzplane touha opustit své zdi, hranice své mysli. Poznat co je "za"...
Ono není chiméra, je svobodnou bytostí, co se může změnit z této nynější podoby... A nebo ne. Nemusí ze svých stavů prchat k Buddhovství. Když v něm Touha nezahoří. To asi řídí ta Karma.

Pedrito

Proto mám rád poetiku bytí. Ne že bych po ní volal, vyvolával Múzy. Ale ono to je Hudbě podobné, a hezky to napsal Tolkien na úvod Silmarillionu.

Proč vlnky, z kterých je svět ve svém syrovém podání, nevnímat jako tóny? Jaký je v tom rozdíl? Jaký je rozdíl mezi akordem a atomem?

A tak je to prostě píseň. A čím je hlava neosobnější (meditation), tím jde pozornost hloub v tu hudbu. Až k hlasu Ticha, z nějž ty tóny spontánně tryskaj. A z nich píseň. A z ní tisíce slok a refrénů, motivů, těl znění, na jejichž smyslech ta hudba ožívá jmény a tvary... Což ožívá vlastním pojetím této hudby.. Až oči přecházejí a sluch je opojen... .