Rozvité téma o závislostech atd

Založil Pedrito, 2025-01-17 16:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-01-19 09:44;D

Mám tedy otevřít vlákno "Nisargadatta pro Pedrita"?  ;)  :)
Večer přesunu příspěvky pod Nisargadattovými vlákny do nových témat. V mobilu si na to radši netroufnu, abych něco nevymáz. :-)

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-01-19 09:40No, právě. Člověk by se měl naučit poznávat, co jeho tělu škodí. To je u každého trochu jiné a také se to mění obdobím.

U Nisargadatty mne trochu udivovalo, že s tím kouřením později nepřestal. Ale jeho tělo zřejmě už bylo na pravidelný přísun cigaret příliš zvyklé.

Eduard Tomáš také kouřil - ale zřejmě později přestal. Moc příjemně mne překvapilo, že nejedl maso - ale také zřejmě až v pozdějších letech.

Znám málo lidí, kteří v mládí aspoň nějakej čas nekouřili, ale znám jich dost, kteří s tím přestali. A někdo holt ne.

No mě zřejmě škodí práce, ony ty brusky jsou chlazený olejem, při broušení. Odsávání z toho par sice je, ale i tak, si po pár hodinách musím vyčistit brýle, na sklech jsou olejové mikrokapičky. A to je ve vzduchu, který tu dýcháme. Tak jsem zvědav, co na to tělo na starý kolena. :)

Pedrito

PS. Ale že by někdo z kuřáků, co jsem kdy znal, umřel, včetně třeba mýho dědy, na rakovinu nebo jí trpěl, to nevím. Neznám nikoho takého. Teda až na Patricka Swayze...

Pedrito

Když se nad tím zastavím, tak je až zvláštní, že známí, co trpí rakovinou, nebo na ní umřeli, nekouřili ani neholdovali tomu alkoholu... A že by se nějak mizerně stravovali, bych taky neřek. Prostě geny. 

Pedrito

PS. Tím nechci nikoho navádět, aby s tím začal, chraň Bůh! ;D

Pedrito

Já mám hroznej návyk, vzbudit se ráno v pět :o a to ani když nemusim do práce...

Párkrát jsem si doma zapoměl mobil, a tu jsem se v tý práci přistih, jak si do tý kapsy pro něj sahám.. takže jasnej zvyk.
Ale neklepal jsem se a byl z toho veselej :D

A určitě bych na sobě ještě něco našel...

Pedrito

Jsou to prostě zvyklosti no. A bez některejch už se ten mozek časem těžce obejde. Oblíbené pochutiny například, ale i koníčky, sportovní aktivity... Avšak takové zvyklosti jsou brány jako nedestruktivní až prospěšné. I když nejeden se třeba tím sportem do nemocnice i hrobu dostal... :)

Miroslav

Zvyk není távislost. Ta závislost je na pocitové snadno dostupné odměně - na tom dopaminu, který nám uspokojování závislosti přináší.
U tebe by to mohlo být to sázení jestli se nemýlím.

Máme v příbuzenstvu takového už hodně patologického sázeče. Ten má plno dluhů a exekucí a když dostal z dědictví 1.300.000,- Kč, tak nic nikomu nevrátil, nesplatil a neuplynul ani rok a všechny obdržené peníze prosázel.
 :smiley_dj:

Pedrito

Nojo, já měl sportku rád už od učňáku. Bavilo mě vymejšlet všelijaký metody, která čísla... :D Později jsem zkoušel i jiné loterie. Ale řek bych, že už mě to nějak přešlo a ani 3 z 21 už mi tu vášeň neoživila.

Navíc mi často v tom sázení utíkala pravidelnost, kvůli zapomínání na to, a tak mi uteklo i pár pěknejch "výplat" :) No ale když už jsem stíhal, tak jsem dával max dva sloupečky, což člověka k exekuci nepřivede.

Závislost chápu jako něco, co prostě škodí člověku i jeho okolí. Fyzicky, psychicky, finančně, sociálně... A už prostě bez toho nemůže být, bytostně to potřebuje, a když to nemá, má absťák, depresi, musí to mít za každou cenu.

honzam

Pracoval jsem i s člověkem, který se léčil s gamblingem. Závislosti jsou zrádné v tom, že i když člověk už má delší dobu vše pod kontrolou, může přijít náhlá těžší životní situace a spadne do toho znova, protože si bude chtít udělat dobře a ulevit si. U toho gamblingu bylo účinné přísné asistované hospodaření.

Pedrito

O hráčích automatů jsem slyšel příběhy. Manžel kolegyně doslova prohrál barák, si na to vypůjčoval a vypůjčoval, aby moh splácet i dál hrát.. až ta exekuce. A další jsou podobné. No, to už je mimo rozsah mýho chápání. Jen mi z těch příběhů plyne, že nad automatem evidentně nejde vyhrát. On zřejmě občas hráčovi něco pustí, a tím mu dá dojem, že to jde. A to bude asi ta past.

Paradoxy

Já jsem kuřák a taky na sladký. U sladkého se ovládnout dokážu, ale to bažení po cigárkách, když zrovna nejsou, hmmmm, řekla bych, že to bažení je možná lepší než samotný cíga, mám v plánu to brzo prozkoumat :)

Pedrito

Já jsem na pečený brambory a kefír s medem :D A bezovou limonádu, ale to je sezóní dobrota. Ale ta chuť!
A čočkorýž...

Evulína

Citace od: Paradoxy kdy 2025-01-28 20:48Já jsem kuřák a taky na sladký. U sladkého se ovládnout dokážu, ale to bažení po cigárkách, když zrovna nejsou, hmmmm, řekla bych, že to bažení je možná lepší než samotný cíga, mám v plánu to brzo prozkoumat :)
Mě ta závislost v posledku přišla strašná, ukrutná a nesnesitelná :-)
A nemohla jsem - já - s tím nic udělat...
To bylo to šílené... a fakt jako neee

Asi mi vadí jakákoli závislost na čemkoli - jakákoli... mým nastavením. směřováním... to prostě nee