Rozvité téma o závislostech atd

Založil Pedrito, 2025-01-17 16:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2025-01-18 16:27Jsi Borec!

Sám si přijdu jako blázen, kdybych se měl svým intelektem někam v lidské společnosti zařadit.

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-01-18 22:36:smiley_chinrub: Roky se na internetu vychloubám, že mám křídla a jsem něco jako čert nebo anděl a rodič ostatních. Potom píšu, že se vnímám jako Bůh celé planety a teď přidám, že to okřídlené rohaté tělo začínám vidět červeně v barvě kořenové čakry. Takovému člověku věříš všechno, co píše o svém civilním životě? Myslím si, že bys měl být v opatrnější.  :)
Ale říkáš to jako svůj prožitek a ne výmysl, není to symbolika, o které jsem se zmiňoval, ale jde z toho. "Věřit", to se tak říká, nemyslím to v církevním smyslu. :)

Třeba ta Muladhara. To je počátek, symbolizuje matku Zemi. Ony ty čakry vznikaly a roztáčely se postupně. A tahle červená je první, mateřská. Spí na ní Kundaliní. Dávno před Šivou a Párvatí...

honzam

Jenže zároveň s tou červenou se to okřídlené tělo celé plní sexualitou. Je to příjemně vzrušující. Nevím, jaký to bude mít vývoj. Hledal jsem, proč jsou tradiční roucha buddhistických mnichů červená, ale nic konkrétního jsem nenašel. Prý je červená barva posvátná.

Pedrito

Sexualita není její původní kvalita, spíš nevinnost. Kvality fyzické vznikly až ve spojení čaker s tělem. 

Vem si když hudebník píše skladbu, skládá píseň, postupně rozvíjí inspiraci do vět, témat, slok... A tohle je ta první inspirace, úvod, v Zemi vyklíčilo semínko. Barva červená taky symbolizuje krev, mízu života.

Pedrito

Čet jsem pojednání o čakrách od Kabíra, mimo jeho básně, on nebyl jen básník, byl to velký Učitel. Ne že bych si to doslova pamatoval, on byl tkadlec povoláním. Není to dohledatelné. Ale tenkrát, když jsme se těmi čakrami zabývali, úplně mi to zapadlo.
On to popisoval jako dílnu tkalcovských stavů, kde každý tká určitou látku, vlákno je stejné, ale tká se na každém stavu jiný vzor...

Pedrito

To jde těžko mluvit neobrazně. A taky pro jaké uši?
Protože mnozí advaitističtí a buddhističtí učitelé, i dalších nauk, tohle smetli ze stolu.
Vypráví žákům, jak žít, jak vnímat, cítit.. ale to z čeho to vše je, a jak to v člověku fakčí, to je vosk.
Žák jde na daršan, Učitel mu požehná, po nějakém navedení, že je Já, čisté vědomí a tak... A žák je chvíli v rauši. Vrátí se domů, a už mu to v hlavě šrotuje, a už otevírá knihy a weby, a už by nejradši byl zas s Učitelem a slyšel to znovu a znovu a znovu... Jako by nevěřil. A jsou dokonce tací, co u Učitele nikdy nebyli, asi tuší, že by letěli... a moudré texty putující po netu, často nevalného překladu, jsou jejich stovkami učitelů. Ale ani to je neuspokojuje, tak když příjde umělá inteligence, tak šup za ní. Oalá, už má "učitele" v obyváku ;D

Takhle to opravdu nikdy fungovat nebude.

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-01-18 13:48Takhle o tom nepřemýšlím. Nekouřím, protože je kouření nezdravé a hrozně to smrdí, trávu jsem ale taky nekouřil, i když mi voní. Je dobře, že se sám cítíš silnější, když jsi závislost překonal.

Že jsme dostali k těm čakrám, kouření nejvíc na té fyzické projevené rovině škodí Višuddhi. Tím brání její energii (světlu) proudit, dělat v těle "svou práci".. Když se na řece udělá zátaras voda se vyleje všude kolem, mlýnske kolo se zastaví.
Ale nejsou to jen materiální negace, co jí napadají, jsou to hlavně pocity viny.... A podobně je to i s ostatními čakrami, každou něco poškozuje - přikrývá - to jsou ty vasány. A ty se nerozplynou tím, že mi Guru řekne, jsi Átmá, čistá duchovní bytost... Nebo že to vyčtu a vezmu za své.

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-01-17 21:02Dávám to sem hlavne pro sebe, abych nezapomněla. Netušila jsem, že s tím budete mít takový problém.

Omlouvám se a už sem nic od Nisargadatty dávat nebudu.

Pedrito, smaž tedy, prosím tě, ta Nisargadattova vlákna, abyste se nad tím, co řekl, nemuseli pohoršovat.

Pro mne je holt Nisargadatta jedinečný a jsem moc ráda, že i Eduard Tomáš ho vysoce ocenil.

:)

Nebo prostě k Nisargadattovým atp vláknům napiš "bez komentářů."
A když bude chtít někdo reagovat, tak si to zkopíruje jinam :)

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2025-01-19 07:50Že jsme dostali k těm čakrám, kouření nejvíc na té fyzické projevené rovině škodí Višuddhi. Tím brání její energii (světlu) proudit, dělat v těle "svou práci".. Když se na řece udělá zátaras voda se vyleje všude kolem, mlýnske kolo se zastaví.

Nisargadatta se, přestože byl silný kuřák, dožil na Indii jako prostý a nevzdělaný člověk opravdu požehnaného věku - 84 let. Takže není divu, že byl přesvědčen, že mu kouření neškodí.

Ramana nekouřil, nemusel pracovat, starat se o mnohočlennou rodinu (Nisargadatta měl tři dcery a jednoho syna) a dožil se 70 let. Možná mu zdravotně uškodilo, že ve svých mladých letech žil jako bezdomovec.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2025-01-19 08:47Nebo prostě k Nisargadattovým atp vláknům napiš "bez komentářů."
A když bude chtít někdo reagovat, tak si to zkopíruje jinam :)

O to nejde. Netušila jsem, že budou v ostatních vyvolávat Nisargadattova slova negativní reakce. Žít negativní reakce není moc zdravé. Já se také pokud možno nezabývám tím, s čím nesouhlasím. A proto bude lepší, když to sem nebudu dávat.  :)

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-01-19 08:57Nisargadatta se, přestože byl silný kuřák, dožil na Indii jako prostý a nevzdělaný člověk opravdu požehnaného věku - 84 let. Takže není divu, že byl přesvědčen, že mu kouření neškodí.

Ramana nekouřil, nemusel pracovat, starat se o mnohočlennou rodinu (Nisargadatta měl tři dcery a jednoho syna) a dožil se 70 let. Možná mu zdravotně uškodilo, že ve svých mladých letech žil jako bezdomovec.

Bych řek, že u realizovaných tohle funguje trochu jinak, a ono to i v každém těle jinak působí. Dle té genové výbavy. Realizovaní jsou spojení s podstatou, a nemusí tedy ani řešit nějaké negativity na čakrách. Ta vrstva podvědomí u nich padla. Jsou od vlivů světa odpoutaní. Třeba to řešili v minulých zrozeních... Ale pro adepta to může být velmi přínosné, taková praxe, poodhrnout ten závoj podvědomí k tomu spojení.

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-01-19 09:04O to nejde. Netušila jsem, že budou v ostatních vyvolávat Nisargadattova slova negativní reakce. Žít negativní reakce není moc zdravé. Já se také pokud možno nezabývám tím, s čím nesouhlasím. A proto bude lepší, když to sem nebudu dávat.  :)

No a mnozí si to zas přečtou rádi, třeba já, páč to neznám, nečet jsem to :)

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2025-01-19 09:15Bych řek, že u realizovaných tohle funguje trochu jinak, a ono to i v každém těle jinak působí.

No, právě. Člověk by se měl naučit poznávat, co jeho tělu škodí. To je u každého trochu jiné a také se to mění obdobím.

U Nisargadatty mne trochu udivovalo, že s tím kouřením později nepřestal. Ale jeho tělo zřejmě už bylo na pravidelný přísun cigaret příliš zvyklé.

Eduard Tomáš také kouřil - ale zřejmě později přestal. Moc příjemně mne překvapilo, že nejedl maso - ale také zřejmě až v pozdějších letech.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2025-01-19 09:17No a mnozí si to zas přečtou rádi, třeba já, páč to neznám, nečet jsem to :)

;D

Mám tedy otevřít vlákno "Nisargadatta pro Pedrita"?  ;)  :)

Miroslav

Asi bude nejlepší, když bude vlákno nějakého probuzeného - citáty jeho textů, když už si dá někdo práci to sem dávat ku prospěchu ostatních, tak do toho přímo nediskutovat a diskutobvat k tomu vedle - jinak se to rychle od názvu vlákna změní postupně na povídání si o něčem úplně jiném. Třeba o vlastním okřídleném těle.