Bdělá pozornost bez myšlení - učitel dzokčenu, Chökyi Nyima rinpoče.

Založil Petra, 2025-01-24 16:21

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

honzam

Používám je schválně v kontextu jeho negativních úvah. Pro mě je přirozené vidět v ostatních lidech vždycky to lepší. Jsou to moje děti. :)

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-02-04 13:15https://www.databazeknih.cz/zivotopis/jiddu-krisnamurti-17181

Musí to být šílené mladému klukovi vsugerovat, že je Maitréja a udržovat ho v tom. Neměl to v životě lehké. Působí na mě rozporuplně. Na jednu stranu se od toho jakýmsi rebelstvím distancuje, ale v jeho projevu je znát, jak ho formovali k obrazu mesiáše.

Ďábelství a osvobození jdou proti sobě.
Ďábelství plní přání, svazuje, slibuje a žádá upisování, službu, povinnost, něco za něco, atd.
Osvobození je opačná cesta. Nic nemít, nic nechtít, ničím nebýt, nic nevědět. A přitom být, všechno moci a nic nemuset, rozumět životu. Na co mne Ďábel uloví do marné služby? Do trápení ducha, marnosti nad marnost?

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-02-04 13:24Používám je schválně v kontextu jeho negativních úvah. Pro mě je přirozené vidět v ostatních lidech vždycky to lepší. Jsou to moje děti. :)
Vidět to, co ty si představujěš, že je lepší.
Takhle to dělají rodiče a děti některých rodičů si z toho nesou následky pro celý život

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-02-04 13:30Ďábelství a osvobození jdou proti sobě.
Ďábelství plní přání, svazuje, slibuje a žádá upisování, službu, povinnost, něco za něco, atd.
Osvobození je opačná cesta. Nic nemít, nic nechtít, ničím nebýt, nic nevědět. A přitom být, všechno moci a nic nemuset, rozumět životu. Na co mne Ďábel uloví do marné služby? Do trápení ducha, marnosti nad marnost?

Něco za něco, tak to na tomhle světě chodí. Pátral jsem po kořeni té iracionální lásky a oddanosti Ďáblu. Je strašně záludný. Moje srdce patří těm divokým zvířatům, obchod je obchod. Udělám pro ně cokoliv, protože chci. Je to jako čestná služba prastarým bohům. Pro mě jsou bohy a dohromady jsme Jeden jediný Bůh.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-02-04 13:33Vidět to, co ty si představujěš, že je lepší.
Takhle to dělají rodiče a děti některých rodičů si z toho nesou následky pro celý život

Jako chudák Krišnamurtí? I rodiče jsou moje děti. Většinou dělají, co umí a co se naučili od svých rodičů a tak bylo rodičovství předáváno dávno předtím, než existoval člověk. Evoluce ho pilovala téměř k dokonalosti.

Petra

Citace od: Miroslav kdy 2025-02-04 13:07No, já nejsem duchovní učitel a je mi to úplně jedno, jak vypadám, docela se cítím mezi lidmi dobře, když vypadám jako strašidlo.
Kdybych šel přednášet, tak bych se asi taky vyparádil, umyl a učesal, abych neodradil ty, kteří podle vzhledu těla posuzují ducha.

;D

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-02-04 12:03Všimla jsem si, že měl krásné, inteligentní ruce. To mne dost překvapilo. Jak s nimi mohl tak mlátit?  :smilie_confused_dontknow:

Slyšel jsem rozhovor s jeho žákem, říkal že se v pohybu nohou, v krocích, inspiroval Muhammadem Ali a v pohybu rukou v šermířství, že pravou ruku hodně používal jako meč. On takhle čerpal ze všech stylů, z jiujitsu, juda, karate, aikida, a kdoví čeho ještě, a zakomponoval to do kung-fu, co cvičil od malička. Tak vzniklo jeho Jeet kune do. :)