Bdělá pozornost bez myšlení - učitel dzokčenu, Chökyi Nyima rinpoče.

Založil Petra, 2025-01-24 16:21

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

Pedrito

honzam

honzam

Citace od: Petra kdy 2025-01-25 15:08Tohle vypadá na lpění a následnou vášeň a agresy.  ;)

Kdekoliv je myšlenka, objevuje se lpění a za ním následují tři jedy - vášeň, agrese a ignorance

Zvířata jsou v podstatě vydaná lidem napospas. Ale něco mi říká, že je jim to úplně jedno. Záviděníhodné... :)

Představ si, kdyby Ti někdo říkal, že Tvoje děti nemyslí a jsou to jen takové nesvobodné strojky, které jen žerou.

Není jim to jedno! Jsou slabší, proto nemají na výběr!

Pedrito

Třeba blechy, taky jsou svoji. Psi se škrábou, ale blechy jsou blechy. Ty ale prý na člověka nejdou.

Petra

Citace od: Petra kdy 2025-01-25 15:08Zvířata jsou v podstatě vydaná lidem napospas. Ale něco mi říká, že je jim to úplně jedno. Záviděníhodné... :)

Přírodní národy jsou rovněž těm "civilizovanějším" národům vydány napospas. Právo silnějšího. A proto existují říše pekelné a říše věčně hladových prétů a říše zvířat. Karma - léčivá ruka Boží - to všechno zase vyrovnává, srovná a harmonizuje.  :)

Pedrito

Mě na celém křesťanství je nejsoucitnější Jidáš. Který nejvíc Ježíše miloval, tak se nechal zlákat na 30 stříbrných? Ani náhodou.

Petra

Citace od: honzam kdy 2025-01-25 15:17Představ si, kdyby Ti někdo říkal, že Tvoje děti nemyslí a jsou to jen takové nesvobodné strojky, které jen žerou.

Není jim to jedno! Jsou slabší, proto nemají na výběr!

Je jim to jedno. Žijí tak, jak mají a to ostatní přenechají Bohu, osudu.

Podle mne mají zvířata jiné dary, které my jako lidé nemáme.  :)

honzam

Svobodu mají v genech a zajetí/věznění je pro ně nepřirozené, protože to ubíjí jejich potenciál dál se rozvíjet a stoupat.

Pedrito

Zviřata si neuvedomují dharmu, nemaj na to mozek, co dokáže rozlišit Já od já.

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2025-01-25 15:41Zviřata si neuvedomují dharmu, nemaj na to mozek, co dokáže rozlišit Já od já.

Ramana a Buddha byli v podstatě zvířaty v lidském těle a oba považovali zvířata za myslící živé bytosti.

honzam

Mimochodem Ramana prý krávu Lakšmí dovedl k osvícení. :)

Pedrito

Neni to pravda, zvíře nikdy nebude řešit svuj handycap, ani si ho nevšimne, je to dané. Člověk ho bude řešit až do skonání světa. A nikdy ho nevyřeší, páč když vyřeší jeden, objeví se druhý, atd.
Proto se říká, že mysl člověka je hra smrti...

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2025-01-25 15:55Neni to pravda, zvíře nikdy nebude řešit svuj handycap, ani si ho nevšimne, je to dané. Člověk ho bude řešit až do skonání světa. A nikdy ho nevyřeší, páč když vyřeší jeden, objeví se druhý, atd.
Proto se říká, že mysl člověka je hra smrti...

To říkal přímo Ramana, že Lakšmí realizovala, proto ji tam doteď uctívají. :)

Zvířata umí používat nástroje. Často se to předává mezi jednotlivci jako kultura, která není instinktivně dána celému druhu. Netýká se to jen primátů. Nástroje používají třeba delfíni, vrány nebo chobotnice.

Pedrito

Zvíře vždy přijímá svůj osud bez reptání, žije z našeho hlediska v pekle, nemyslím jen veké kočky, ale komplet.
Je to divný svět pro lidské oči, od améb, přes mravence a ptáky až po gorily...

Clověk je divnej...

honzam

Zvíře nepřijímá svůj osud bez reptání. Klidně člověka zakousne.