Stav společnosti

Založil Pedrito, 2025-02-20 21:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Pedrito

Miroslav

To, že někdo ke stáru zcela zblbne, není bohužel tak vzácný jev. 

Pád až na nejhlubší dno vulgarity. Mezi českými písničkáři se přihodil Pepovi Nosovi

,,Po vítězství Ruska budou všichni jeho nepřátelé deportováni na Sibiř bez možnosti utéct. Veškerý jejich majetek a peníze jim budou zabaveny a nebude jejich ani oblečení, které budou mít v té době na sobě. PŮJDOU NE DO LÁGRŮ, ALE DO PŘEDEM POSTAVENÝCH SÍDEL ABY SIBIŘ OBYDLILI A TAM PRACOVALI. amen, óm, staniž se, budiž, jesť."

https://medium.seznam.cz/clanek/jiri-svehla-pad-az-na-nejhlubsi-dno-vulgarity-mezi-ceskymi-pisnickari-se-prihodil-pepovi-nosovi-122806?utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=1

Pedrito

Byl to borec. Když ho estébáci vyslíchali, on vstal ze židle a šel si sednout do rohu, a museli ho odnést :) Nikdy z něj nedostali ani slovo. Jen nějaké srandičky.

Ale zblbnul, to už není on - rebel Nos.

Miroslav

Citace od: Pedrito kdy 2025-02-23 10:49Byl to borec. Když ho estébáci vyslíchali, on vstal ze židle a šel si sednout do rohu, a museli ho odnést :) Nikdy z něj nedostali ani slovo. Jen nějaké srandičky.

Ale zblbnul, to už není on - rebel Nos.

To je ono. Co je ale příčinou, že takhle nebo podobně člověk, třeba super, ke stáru zblbne?
Týká se to třeba i Jany, Klause. Zemana a dalších.
Je to asi z potřeby uznání od druhých i jak člověk vidí třeba sám sebe - jako hrdinu nebo pozitivní osobnost a když to vychází, tak to produkuje endorfiny, velmi dobrý pocit sám ze sebe. a na tom se dotyčný stává závislý. Když se z různých důvodů tohle přestane dostavovat, pak se dotyčný stébla chytá a s ustupující vlastní soudnosti se chytá všeho čím by mohl zaujmout nebo čím by svou frustraci (abstinenční příznaky) mohl negativně ventilovat, odreagovávat.

Pedrito

Tady začla, jako mezisféra, kdy lidi z udengroudu do toho ejchuchu nešli. Jen jednou to Kryl udělal,
celej veselej.. Ale tu se tam na place setkali s Gootem.
A on je to asi hnus, když někdo podepíše antichartu, Kopecký se za to později tak styděl, že udělal ten svůj slavný proslov a goťák se tam šel zviditelnit... A Kryl z hymny, co spolu zpívali, se douho otřepával. Gott byl pro něj něco jako generál Šurda..

Pedrito

Jednou mi napsala jedna básnířka, "Škoda že se lidi tak málo vyjadřují, když už mohou, obelháni tím co přijali za své, tichost, mlčení, uvěznění v prázdnu..." A já to trochu nechápal. Neb i její básně jsou plné života s důrazem na tichost... A vždy vyhlížím tuhle "hranici", kdy se intimita já dere v živost a vyjádření. A je to jen v tom, jestli pro potvrzení nebo jenom tak... Nekompromisní sebemlkot něco bezpochyby řekne mlčenlivému, ale neřekne nic ani jeho vlastním dětem. Jen zarputilej advaiťan si asi poskočí, hle ten krásně drží hubu. Sám ale, protože mysl zásadně nemá, vůbec nemá já, tak bude aniž by co řek, žvanit jak splašená huba. Neb on přece hubu nemá. To asi jen vítr...

Pedrito

Podívej se na Janinu sbírku Mistrů, jediní, kdo dřeli jak koně, a které tam má asi omylem, jsou Tomášovi... Proč tam nemá Drtikola, Vacka a Minaříka, oni jsou dobří a inspirující... To byla jejich práce, co nauku v takových detailech popřekládali a přinesli k nám, do tohohle srdce Evropy. Já to neodlišuju od školy, který jsem se věnoval. Není v tom žádný rozpor.
Ale opravdu bacha na tvrzení, "už to jsi, nic nehledej".
To je laciné tlumoční Upanišád...

Miroslav

Jana nemá duchovní zkušenost, tak to nemůže poznat a když něco sama interpretuje tak tomu nasadí "korunu".

Chápe a míchá to jako ten Honzík latinu.

Zajímavé je s tím srdcem Evropy - že i Dalajlama se údajně vyjídřil, že Praha je novým světovým duchovním centrem. Jak to třeba cítil Meyrink - je prahem - od toho "Praha".

Pedrito

Ono se tomu říká, "uvědomělý intelekt" :) Proto má blízko k umělé inteligenci. Vypustila cit, nechápe soucit.
Pro tyhle typy je to jen emulace. Já žije "vpravo", ztratilo perlu citu. Co by ho vyvážilo do středu - Vědomí.

To není že rozum je nedůležitý a cit vůdčí. Jejich rovnováha vykouzlí ten spoj jin a jang, tamo a radžo,
člověk vidí cestu v lesejku, kde najednou není ztracen... A ty hrozné stromy, co vrhali stín, jsou najednou plné světla.

Pedrito

Furt je to stav vědomí, a já to miluje. Najde si v tý poloze, co má rádo. Vzalo si tuhle plošku za Nirvánu, jako když na něj svítí reflektor na pódiu... Už nevnímá hlediště, má v paměti scénář.. .

Pedrito

To není pedro jóga ;D To je vnitřní jóga. Možná jedno z tajemstvích.

Neb Ida vlevo má kvalitu (nejen) citu, a Pingala vpravo má kvalitu (nejen) rozumu. Jin a jang, tamo a radžo, Óm...

Zajímavé, se říká křížová kost.. a v Ádžně se Ida a Pingala kříží a jdou do protilehlých částí mozku.

Střed jde přímo pryč z hlavy. Možná proto se říká - střední cesta - Šušumna. A úzká branka v tom bodu "křížení". Ale bez Idy a Pingaly by to nešlo. Je to akord - AUM.

Pedrito

Citace od: Miroslav kdy 2025-02-23 22:19Jana nemá duchovní zkušenost, tak to nemůže poznat a když něco sama interpretuje tak tomu nasadí "korunu".

Chápe a míchá to jako ten Honzík latinu.

Zajímavé je s tím srdcem Evropy - že i Dalajlama se údajně vyjídřil, že Praha je novým světovým duchovním centrem. Jak to třeba cítil Meyrink - je prahem - od toho "Praha".

Nojo, něco na tom bude, i náš Mistr byl Prahou okouzlen, i Brnem, vůbec se mu odtud nechtělo :D Praha je opravdu magická... Párkrát jsem se v ní ztratil. No, já se ztratil i u nás na magistrátu, pač je to soustava propojených budov a trvalo mi to, než jsem se vymotal ven... ;D

Pedrito

CitaceAle opravdu bacha na tvrzení, "už to jsi, nic nehledej".
To je laciné tlumoční Upanišád...

Ono jde o to v jakém tom stavu vědomí se tohle žákovi říká. Když už má něco za sebou... Ale vyrukovat s tím jako počátek cesty.. to se z toho lehce stane ta afirmace, "hurá, už to mám, potvrdil mi to Mistr, už nic nemusím a jsem dokonalý, dokonalá, nikdy nezrozen a nikdy nemřu..." Atp. To je předčasné umrtvení dobrodružství hledání. A ta afirmace vše vyrušuje, vrství se to a vrství.. až je z toho falešné přesvědčení. Ale číhej,  jak to dotyčného furt nutí, opakovat si ta velká slova. Stanou se z toho řetězy a železná koule na nohou...

Pedrito

Mantra jóga je úžasná součást nauky. Ale funguje dobře pouze ve stavu Nirvičara (jež je tu znám jako Savikalpa).. Bez něj jsou to jen prázdná slova. Kterými se to jáčko rádo uspokujuje. Pak to funguje jinak, neprocítěně, jako ta iluze. Ale ego má "jasno" - naplňuje ho to intelektuálním věděním... A cítí se in... To je dvojí působení manter, jednoho vezme na křídla a druhého uvrhne do klece.

Pedrito

CitaceTo je ono. Co je ale příčinou, že takhle nebo podobně člověk, třeba super, ke stáru zblbne?

V jeho případě nevím, on byl jogín, cvičil asány jak mourovatej, pranajánu... Asi něco ke stáru chyt, co ho dostalo. Je to smutný. Prostě oči neustále na šťopkách, protože tohle je důkaz, že se to může přihodit komukoliv.