Zamyšlení

Založil Evulína, 2025-02-23 08:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

durodara

Citace od: Evulína kdy 2025-04-13 10:55"☀️Mužská duše touží hlouběji, než se zdá

Často slýcháme, že ženy jsou tím citlivějším pohlavím. Emočnější, otevřenější, zranitelnější. Ale co když jsme jen lépe naučeni rozpoznávat a pojmenovávat ženský způsob prožívání? A co když skutečná hloubka citů mužů zůstává skrytá, ne proto, že by nebyla, ale protože má jiný jazyk, tichý, hluboký, beze slov?
Emoce muže bývají jako proudy pod hladinou. Nenápadné, ale silné. Nevidíme je přímo, a přesto určují směr a hloubku jeho života. Mnozí muži necítí méně, jen své pocity nesdělují běžnými cestami. Jejich touha, bolest, nejistota nebo láska se nezrcadlí vždy v očích, ale ve způsobu, jak dýchají, jak mlčí, jak se dívají do dálky, když myslí na to, co nedokážou říct.
Možná jsme po staletí zaměňovali citlivost s projevem. Protože žena často sdílí, mluví, pojmenovává, bylo snadné ji označit za emocionálnější. Ale mužská emocionalita může být stejně intenzivní, jen jinak utvářená. Vnitřní, ztišená, často samotářská. A právě tím tolik potřebná.
Ticho mužského cítění není prázdné. Je plné významů, které jen hledají svůj tvar. Když muž miluje, touží, ztrácí, cítí až do morku kostí. Jen se často nenaučil, že to, co prožívá, může být sdíleno. A že v tom není slabý, ale hluboce lidský.
Ve skutečnosti je tato vnitřní prázdnota posvátná. Je to otevřený prostor, do kterého může vstoupit vyšší smysl. Duchovní svět popisuje mužskou duši jako nádobu touhy, hladinu, která čeká na světlo. A právě tato touha, hlubší než slova, je hybnou silou vývoje, změny i spojení s něčím vyšším.
Mužská emocionalita se pak stává mostem. Mostem mezi světem vnějších činů a vnitřními krajinami duše, kde touha není slabostí, ale nástrojem vnitřní proměny. V těchto místech už nejde o to, kdo je citlivější, ale co jsme ochotni v sobě skutečně vidět a unést. Protože právě v těch nejtišších hlubinách může zaznít hlas, který nepochází z nás samotných a přesto je nám bližší než cokoli jiného.
Možná právě zde začíná pravá síla muže. V ochotě otevřít se prázdnotě, která není nicotou, ale voláním po naplnění světlem, pravdou a vědomím jednoty."

Vaše, Leila L. Havran

Myslím, že Havranka odhalila důvod, proč se mužská forma emocí tak bojí. At se podíváš okolo, u každého tu vnitřní bázeň najdeš. Každý si našel způsob, jak tu svou "páru" upustit - někdo u "nauky", někdo "týráním" neviňátek, někdo svým "hraním", někdo psaním básní... To psaní básní mi přijde jako nejméně truchlivé...

Evulína

Nemyslím si, Dorko.
Krásně popsala vnitřní svět Muže. Krásně zviditelnila Hloubku Spojení. Jednotu. Alespoň já ji v jejím písání cítím. A voní krásně.

A chlupy na zátylku krásně přiléhají a neprčí se :-)

Evulína

Citace od: Evulína kdy 2025-04-13 11:41Nemyslím si, Dorko.
Krásně popsala vnitřní svět Muže. Krásně zviditelnila Hloubku Spojení. Jednotu. Alespoň já ji v jejím písání cítím. A voní krásně.

PS: Lépe jsem uviděla svého muže. Pochopila to, když jsem si myslela, že se mnou není, že necítím, že mne má rád, že se cítím osamělá atd. - že to není pravda.
Uviděla jsem ho.

durodara

Citace od: Evulína kdy 2025-04-13 11:42
Citace od: Evulína kdy 2025-04-13 11:41Nemyslím si, Dorko.

PS: Lépe jsem uviděla svého muže. Pochopila to, když jsem si myslela, že se mnou není, že necítím, že mne má rád, že se cítím osamělá atd. - že to není pravda.
Uviděla jsem ho.

Pozdravuj ho i ode mne. Myslím, že přesně to tvé uvidění jeho, bylo to, na co ta léta čekal.

Salmo1cz

Tak jako nečekáte, že muž bude klopit oči že ne. ;D
Emocionalita a racionální uvažování nejdou moc dohromady.Ve spojení muže a ženy dojde k ucelenosti rodiny.
Ono i vzít za ruku se musí umět a muž na to někdy čeká i když nesmí.

Evulína

Citace od: Salmo1cz kdy 2025-04-13 14:32Tak jako nečekáte, že muž bude klopit oči že ne. ;D
Emocionalita a racionální uvažování nejdou moc dohromady.Ve spojení muže a ženy dojde k ucelenosti rodiny.
My se držíme za ruce už od 15, stále.
Dnes to oceňuji, bo už se mi špatně chodí  :D

durodara

Citace od: Salmo1cz kdy 2025-04-13 14:32Tak jako nečekáte, že muž bude klopit oči že ne. ;D

Já ti rozumím až do dřeni, ale tohle není téma, které lze sem umístit. Omlouvám se.