O krtcích a lidech

Založil Pedrito, 2025-02-25 08:22

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-03-13 09:52
Citace od: Pedrito kdy 2025-03-13 05:02To když jsem četl Vinnetoua,

Mně byl dlouhá leta Terence Hill nesympatický, protože sebral Vinnetouovi Ribannu. Myslím, že jsem mu to dodnes neodpustila.  ;D
Njn, to bylo smutný, objetovali svou lásku pro mír mezi národy. Jestli se nepletu, hihi hihi.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2025-03-13 11:15Njn, to bylo smutný, objetovali svou lásku pro mír mezi národy. Jestli se nepletu, hihi hihi.

Ale s mužem, kterého nemilovala, musela být Ribanna, Vinnetou mohl zůstat sám, i když smutný. Proto to Ribanna tolik nechtěla. Jenom z lásky k Vinnetouovi se nakonec obětovala.
Když si představím, že by Vinnetou měl být s nějakou běloškou, kterou by nemiloval...Taky by se obětoval? :smilie_confused_dontknow:

Každopádně mně byl poručík Merill, který se do Ribanny zamiloval a prosadil si, aby si ho musela vzít, velmi nesympatický. A tak to odnes Terence Hill.  ;D

Petra

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-13 10:58Uvidíme, jestli se mu podaří ukončit válku a zajistit suverenitu a trvalý mír pro Ukrajinu.

Snad ted bude Rusko opatrné a nenechá se nachytat na plané sliby Zapádu nebo dohody, které se prostě přestanou dodržovat, kdy se zlíbí - viz. Minské.

Malé státečky mezi Ruskem a Západem v tom žádnou velkou úlohu nehrají.

Kéž zůstane Rakousko neutrální a vyhne se tím nesmyslným válkám jako Švýcarsko.

Miroslav

Citace od: Petra kdy 2025-03-13 11:58Snad ted bude Rusko opatrné a nenechá se nachytat na plané sliby Zapádu nebo dohody, které se prostě přestanou dodržovat, kdy se zlíbí - viz. Minské.
Nebo třeba na plané sliby Ruska viz Budapešťské memorandum
https://cs.wikipedia.org/wiki/Budape%C5%A1%C5%A5sk%C3%A9_memorandum

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-03-13 11:47
Citace od: Pedrito kdy 2025-03-13 11:15Njn, to bylo smutný, objetovali svou lásku pro mír mezi národy. Jestli se nepletu, hihi hihi.

Ale s mužem, kterého nemilovala, musela být Ribanna, Vinnetou mohl zůstat sám, i když smutný. Proto to Ribanna tolik nechtěla. Jenom z lásky k Vinnetouovi se nakonec obětovala.
Když si představím, že by Vinnetou měl být s nějakou běloškou, kterou by nemiloval...Taky by se obětoval? :smilie_confused_dontknow:

Každopádně mně byl poručík Merill, který se do Ribanny zamiloval a prosadil si, aby si ho musela vzít, velmi nesympatický. A tak to odnes Terence Hill.  ;D

Vinnetou by si jinou nevzal. Svolili k tomu jen pro ten mír zbraní. Však, kdyby se v Máyově obrazotvornosti Ribanna trhla, tak by si Hilla nevzala, a boj by pokračoval. Holt dráma.

Hill koncem března slaví narozky :)

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2025-03-13 12:18Vinnetou by si jinou nevzal.

Fakt si myslíš, že by se pro mír takto neobětoval? Tak to chudák Ribanna, ta se obětovala.  :(

Pedrito

To jsi nepochopila, to byla reakce na to, že si pak moh vzít jinou, když přišel o Ribannu. Její ztrátou pro něj už žen nebylo.
Jo to nevím, kdyby ten krok musel udělat on, že by si ho nějaká dcera generála zamilovala a byl tím podmíněn mír, jak by to dopadlo :D
Je to těžko představitelné. Proto to May asi napsal takhle.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2025-03-13 12:29To jsi nepochopila, to byla reakce na to, že si pak moh vzít jinou, když přišel o Ribannu.

To by ale nejdříve musel Ribannu přestat milovat. A to zřejmě nepřestal... :)

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2025-03-13 12:29To jsi nepochopila, to byla reakce na to, že si pak moh vzít jinou, když přišel o Ribannu. Její ztrátou pro něj už žen nebylo.
Jo to nevím, kdyby ten krok musel udělat on, že by si ho nějaká dcera generála zamilovala a byl tím podmíněn mír, jak by to dopadlo :D
Je to těžko představitelné. Proto to May asi napsal takhle.

Jestli si dobře vzpomínám, tak May napsal, že Ribanna milovala Old Firehanda a ne Vinnetoua.  :smilie_confused_dontknow:

Tenhle příběh s poručíkem Merillem byl jen ve filmu.

Pedrito

CitaceJestli si dobře vzpomínám, tak May napsal, že Ribanna milovala Old Firehanda a ne Vinnetoua.  :smilie_confused_dontknow:

Tenhle příběh s poručíkem Merillem byl jen ve filmu.

Fakt? Tak mi to asi nějak splynulo, Vinnetoua jsem čet naposled v sedmé třídě pod lavicí. To si pamatuju naprosto přesně, protože mi tu knížku Mašátová zabavila... Naštěstí byl za týden konec školního roku :D
S tim Firehandem mi to teda úplně vypadlo. On Vinnetou a Ribanna se v knize nemilovali? No to se budu muset podívat, jak to teda bylo..

Petra

Našla jsem si to a právě to čtu:

....................................

A jednou večer tento mladý Indián přišel za bílým lovcem a řekl mu:

"Bílý muž není jako ostatní lidé jeho kmene. Z jejich úst se sype lež za lží jako zrnka obilí z nezavazáného pytle. Ale bílý lovec říkal Vinnetouovi vždycky pravdu, je jeho přítel! Vinnetou se ho chce zeptat: Miluje jeho bratr Ribannu, dceru Tah-ša-tungy?"

"Víc než všechno na světě. Víc než všechna stáda bizonů na prérií. Víc než všechny skalpy nepřátelských bojovníků."

"Bude k ní však můj bratr vždycky dobrý? Bude ji chránit před bouřemi života?"

"Budu při ní pořád a budu ji chránit před každým nebezpečím!"

"Vinnetou zná řeč hvězd a jejich jména. Avšak hvězda jeho života zapadá a v jeho srdci se rozprostře temná noc. Chtěl odvést růži od Niobrary do svého vigvamu a položit si hlavu na její klín, až se vrátí unaven z bizoní stezky anebo až odhodí oštěp, kterým mířil na nepřítele. Avšak rudá dívka spočinula laskavě svýma očima na bílém muži a její rty vyslovují jeho jméno a chvějí se přitom. Apač odejde ze země štěstí  a bude bloudit sám na březích Ria Pecos. Jeho ruka už nikdy nepohladí ženinu tvář a jeho ucha  se nikdy nedotkne volání malého syna. Ale vrátí se. Až lososové potáhnou skrze průsmyky, objeví se opět Vinnetou, aby se podíval, je-li Ribanna, dcera Tah-ša-tungova,  štastna."

Pak se obrátil, ztratil se v noční tmě a ráno i se svým otcem zmizel.

.................

To je ale krásný...a smutný. Chudák Vinnetou.  Karl May byl opravdový romantik.  :)

honzam

Citace od: Salmo1cz kdy 2025-03-13 09:56Já to samozřejmě vím, že Trump doma má Mein Kampf a že to nečetl.Byl to dotaz na Trumpa už v primárkách.Nesleduji to ale vím co se děje.
Myslel jsem to tak, že to není podstatné.
Konec konců Mein Kampf mám doma i já a mám také Caligulu, Marka Antonia...a co jako, :D
Má to pán Bůh různou čeládku...no.

Jasně, že to tak většinou je. Taky mám doma Bibli, přitom nejsem pokřtěný a místo do kostela chodím do lesa. Mein Kampf nemám.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-13 10:58
Citace od: honzam kdy 2025-03-13 08:17Všechno je to jen rétorika, aby před voliči působil jako silný kandidát na vůdce národa.

Uvidíme, jestli se mu podaří ukončit válku a zajistit suverenitu a trvalý mír pro Ukrajinu.
Zatím se mu podařilo probudit Evropu, že se snad konečně přestane zabývat víčky na petlahvích a podobnými vylepšeními, ale spíše bezpečností a obranyschopností Evropy.

Souhlasím, že nám tím pomohl, jenže Evropa v současné podobě je prostě slabá a neohrabaná. Kromě bezpečnosti a obranyschonosti je důležité mít osobnost/osobnosti, které budou skutečně reprezentovat všechny Evropany a budou rovnocennými partnery při jednáních. Musíme se přizpůsobit světu a přetvořit EU do "Spojených států evropských".

1. Evropský prezident volený přímou volbou.
2. Jednotná evropská zahraniční politika.
3. Společná armáda s jadernou výzbrojí.

Prostě další Římská říše. Tam jsou naše kořeny. Jenže nevím, kdo tohle prosadí?

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-03-13 13:12Našla jsem si to a právě to čtu:

....................................

A jednou večer tento mladý Indián přišel za bílým lovcem a řekl mu:

"Bílý muž není jako ostatní lidé jeho kmene. Z jejich úst se sype lež za lží jako zrnka obilí z nezavazáného pytle. Ale bílý lovec říkal Vinnetouovi vždycky pravdu, je jeho přítel! Vinnetou se ho chce zeptat: Miluje jeho bratr Ribannu, dceru Tah-ša-tungy?"

"Víc než všechno na světě. Víc než všechna stáda bizonů na prérií. Víc než všechny skalpy nepřátelských bojovníků."

"Bude k ní však můj bratr vždycky dobrý? Bude ji chránit před bouřemi života?"

"Budu při ní pořád a budu ji chránit před každým nebezpečím!"

"Vinnetou zná řeč hvězd a jejich jména. Avšak hvězda jeho života zapadá a v jeho srdci se rozprostře temná noc. Chtěl odvést růži od Niobrary do svého vigvamu a položit si hlavu na její klín, až se vrátí unaven z bizoní stezky anebo až odhodí oštěp, kterým mířil na nepřítele. Avšak rudá dívka spočinula laskavě svýma očima na bílém muži a její rty vyslovují jeho jméno a chvějí se přitom. Apač odejde ze země štěstí  a bude bloudit sám na březích Ria Pecos. Jeho ruka už nikdy nepohladí ženinu tvář a jeho ucha  se nikdy nedotkne volání malého syna. Ale vrátí se. Až lososové potáhnou skrze průsmyky, objeví se opět Vinnetou, aby se podíval, je-li Ribanna, dcera Tah-ša-tungova,  štastna."

Pak se obrátil, ztratil se v noční tmě a ráno i se svým otcem zmizel.

.................

To je ale krásný...a smutný. Chudák Vinnetou.  Karl May byl opravdový romantik.  :)

Jj, dík, chtěl jsem to hledat a už nemusim :)
Úplně z toho na mě dýchlo kouzlo těch chvil, kdy jsem to jako kluk hltal :smiley_indian:

durodara

Citace od: Petra kdy 2025-03-13 13:12To je ale krásný...a smutný. Chudák Vinnetou.  Karl May byl opravdový romantik.  :)

Mně by tak trošku zajímalo to, kde se bere to uvědomění, že tak, jak May popisovat Vinnetoua, i v dnešní době ten způsob jeho chápání cítíme něčím "vevnitř", v nás, zcela, bez jakékoli potřeby to nějak dokazovat a odůvodňovat, jako prostě "správné"...

Kdybyste chtěli nad tím trošku hlouběji popřemýšlet, asi by mne ty myšlenky k tomuto zajímaly...