O krtcích a lidech

Založil Pedrito, 2025-02-25 08:22

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-03-13 23:08Mně by tak trošku zajímalo to, kde se bere to uvědomění, že tak, jak May popisovat Vinnetoua, i v dnešní době ten způsob jeho chápání cítíme něčím "vevnitř", v nás, zcela, bez jakékoli potřeby to nějak dokazovat a odůvodňovat, jako prostě "správné"...

Kdybyste chtěli nad tím trošku hlouběji popřemýšlet, asi by mne ty myšlenky k tomuto zajímaly...

Ta magie tkví v samotné divoké přírodě, se kterou žili Apači v souladu a rozuměli jí. Všichni to v sobě stále máme i v dnešním přetechnizovaném světě.

Salmo1cz

To je přece touha po Pravdě.To jste vy to co rezonuje.
Když ladite kytaru podle sluchu, slyšíte falešný tón.
Co to je co způsobí že kytara je naladěná.Co to je být naladěn.Rezonace.
Om Aum Amen to je to kdy rezonuje každá buňka vašeho těla, podobně jako příběh.

Salmo1cz

Cit je poklad který máte v ruce a je potřeba citu naslouchat a také ho bránit v krajině vlků proti všem.

41 Ježíš řekl: Tomu, kdo něco má ve své ruce, bude dáno, a kdo nemá, tomu bude odebráno i to málo, co má. (Mk 4,25; Mt 13,12

Pedrito

May byl básník prérií a pouští.. kde nikdy v sedle neseděl, tělesně... Ale svou duší ano. A jeho romány v něm ožívaly hlubokým smyslem pro spravedlnost, svobodu, přátelství, lásku k přírodě, ale i humor....

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-03-13 23:08
Citace od: Petra kdy 2025-03-13 13:12To je ale krásný...a smutný. Chudák Vinnetou.  Karl May byl opravdový romantik.  :)

Mně by tak trošku zajímalo to, kde se bere to uvědomění, že tak, jak May popisovat Vinnetoua, i v dnešní době ten způsob jeho chápání cítíme něčím "vevnitř", v nás, zcela, bez jakékoli potřeby to nějak dokazovat a odůvodňovat, jako prostě "správné"...

Kdybyste chtěli nad tím trošku hlouběji popřemýšlet, asi by mne ty myšlenky k tomuto zajímaly...

To bude tím, že to Karl May psal ze sebe, "zevnitř" a ne podle nějaké skutečné historie. To budou nejspíš ty archetypy v plné kráse.

Petra

Petra

V Posledním mohykánu se mojí dceři a mně moc líbil Uncas - působil velmi ušlechtile a tajemně. Moc toho nenamluvil.

Hrál ho kanadský herec Eric Schweig. Jeho matka byla Inuitka, otec Němec. Matce byl v šesti měsících odebrán a adoptován anglo-francouzskou rodinou. Vidí to jako státem schválený kidnapping. Jeho adoptivní rodiče ho týrali, takže v 16 letech jim utekl.

2003 hrál ve filmu The Missing příšerného, krutého indiánského čaroděje Chidena, který se svou bandou unášel mladé dívky a prodával je do mexických bordelů.

To bylo dost zklamání, ale jinak mne film opravdu zaujal - skvělý Tommy Lee Jones a Cate Blanchett. Eric Schweig zahrál tu příšeru opravdu přesvědčivě - šel mi mráz po zádech.

https://www.csfd.cz/film/109236-ztracene/prehled/

Petra

Citace od: durodara kdy 2025-03-13 23:08
Citace od: Petra kdy 2025-03-13 13:12To je ale krásný...a smutný. Chudák Vinnetou.  Karl May byl opravdový romantik.  :)

Mně by tak trošku zajímalo to, kde se bere to uvědomění, že tak, jak May popisovat Vinnetoua, i v dnešní době ten způsob jeho chápání cítíme něčím "vevnitř", v nás, zcela, bez jakékoli potřeby to nějak dokazovat a odůvodňovat, jako prostě "správné"...

Nevím, jestli je to - co se týče té lásky - správně. Je to krásné, romantické - nepraktické - a nepravděpodobné.  Může takhle milovat moudrý muž ženu, která miluje někoho jiného? Tak, že "hvězda jeho života zapadá"? Myslím, že v indiánském kmeni, v kterém se jistě myslí na to, aby se nezmenšoval nebo dokonce nevymřel, by bylo takové cítění a smýšlení luxus, který by asi ostatní členové netolerovali. Hlavně když byl Vinnetou syn náčelníka, později sám náčelník a měl jít tedy ostatním svým životem příkladem.

Možná chtěl Karl May jen nechat Vinnetoua a Old Schatterhanda neoženěné, aby mohli neomezeně prožívat svá dobrodružství. A pro Vinnetoua tedy vymyslel nenaplněnou lásku.

honzam

Čísel hra kouzelná

Před několika dny jsem tu ironicky naznačil jistou zlověstnou korelaci mezi událostmi v Německu před 92 lety a v USA v současnosti. Co z toho vyplývá pro nás a nejbližší období? Myslím si, že nic, ale existuje tu ještě další podobná souvislost a tam už je to jiné. Od jmenování Hitlera kancléřem do jmenování V. Havla prezidentem uplynulo 20787 dní. Nebudu tady vysvětlovat, proč by právě takové období mělo mít nějaký zvláštní význam. Je to teď už čistě moje soukromá věc a neptejte se mě na to. Může to být také o den více 20788. Zlatý řez z 92 let je 20768 dní.

21. 8. 1968 + 20787 dní = 20. 7. 2025

Varuji před tímto datem +-1 den (Vojska překročila hranice před půlnocí 20. 8.). Zásadní události se mohou začít odvíjet už od začátku července.

21. 8. 1968 + 20768 dní = 1. 7. 2025

Petra

Citace od: honzam kdy 2025-03-15 23:49Čísel hra kouzelná

Varuji před tímto datem +-1 den (Vojska překročila hranice před půlnocí 20. 8.). Zásadní události se mohou začít odvíjet už od začátku července.

To jako máme být vystrašeni a vydechnout si teprve, až se nic nestane? Proč?  :smilie_confused_dontknow:

durodara

Citace od: Petra kdy 2025-03-16 00:23
Citace od: honzam kdy 2025-03-15 23:49Čísel hra kouzelná

To jako máme být vystrašeni a vydechnout si teprve, až se nic nestane? Proč?  :smilie_confused_dontknow:

Protože svým strachem můžeme nějaké ty události přitáhnout...

Honza se nám už zase nudí - potřebuje asi vzrůšo.

honzam

;D Je to jen hra. Strašení jenom jako. Neberte všechno hned tak vážně jen proto, že podobně koreluje konec Masaryka ve funkci a rozdělení Československa a také světová hospodářská krize a Černobyl.

honzam

Ničivé povodně 1997 a 2002 zhruba ohraničují začátek (bitva o Francii a Británii) a konec 2. sv. války.

honzam

Klídek ... Použití jaderných zbraní odpovídá spuštění Temelína v roce 2002. Únor 48 a připojení k východnímu bloku zase našemu vstupu do EU.

Nicméně Vietnam dost dobře pasuje na válku na Ukrajině včetně předehry na Donbase.

Wikipedie - Válka ve Vietnamu

CitacePrvní americké bojové jednotky, jež dorazily do Vietnamu 22. února 1965, byly oddíly námořní pěchoty, které zajistily důležitou oblast letiště Da Nang.