Jednota

Založil Petra, 2025-03-03 09:10

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Petra

Jednota v mnohosti a různorodosti.

Citace od: durodara kdy 2025-03-03 04:38"v" anebo "z"?

To je zřejmě podle úrovní pohledu.

Z Jednoty je to "v". Jednota "svůj" projev/manifestaci = mnohost a různorodost naprosto přesahuje. To "naprosto" má vyjádřit to, co řekl Ramana - že je nedůležité, jestli se Jednota manifestuje (= vytváří projev) nebo jestli s tím přestane.

Z mnohosti a různorodosti (v které se právě nacházíme) to zřejmě bude "z" - když tedy člověk hledá v projevu Jednotu.

:)

Pedrito

Když se nad tím zastavím, tak "jednota" je pojem, kterej významem říká, nevzpomenu si odkud ten výrok je, "všechno v jednom, jedno ve všem". Všehomír Jednoho, z něhož a v němž se vše jsoucí, i když proměnlivé, takto rozvíjí. Včetně těch nás - svobodomyslných bytostí, schopných toto zavnímat, obsáhnout, tedy schopných vědomého sjednocení... :)
Ale taky i "pěkných" úletů, lapeni různě rozjetými kolektivními nesmysly, než ten proces "individuace" v nás dozraje, opadne jeho tíha a uvolní v nás vědomí tzv nezaujaté....

Evulína

Jednota, jak ji vnímám, je něco jako spočinutí doma.
Kdy přijdeš z roboty strhaný jak borůvka domů, kde je útulno, teplo, milo, kde je vše  a vše je v pořádku, tak jak má být. Kecneš do pohodlného křesla a je ti dobře.
Nikdo po tobě nic nechce, ty nechceš nic po nikom, klid, mír.
Jsi na tom správném místě, v ten správný čas... sounáležitá sounáležitost všeho.... (příšerný výraz, který se blbě píše, ale a teď nádech, oči hore - božská, protože dobrá...)

A vonííííí :-)

Pedrito

No, někomu třeba syrečky voní a někomu smrdí... Ale jinak je to ze sejrů jeden z nejzdravějších.
Ale u krbu je u krbu, o tom žádná. Nejlépe ovšem na chajdě v lese :))

Petra

Nevím, co je iluze oddělennosti. Pocit být od ostatních oddělen?

Ale já pojem Jednota nepoužívám jako výraz pro pocit neoddělennosti nebo pocit spokojenosti. Nevidím ji jako sjednocení, spojení, ale jako To Jediné, Zdroj všeho ostatního.

Pro co používate vy pojem Jednota? Abychom nepsali každý o něčem jiném. Ale vidět to můžeme i tak samozřejmě různě.

:smiley_hearts:  :smiley_groupdance:

Evulína

Chystala jsem se napsat slohové cvičení, i o tom sluchátku (ne Machovošebestovém :-)

Ale protože i já mám ráda vyjádření stručná a jasná,  napíšu k té Jednotě asi toto.

Je tady stále a my s ní, nebo v ní, jako součást. Sounáležitost Jednoty. A žít to je ta nejlíbeznější mana, protože je tak pokoj, mír.

Paradoxy

Chápu, jak holky vnímáte pojem jednota- jeden zdroj, ve kterém jsme všichni. Pro mě je to ale trochu paradox. Spíš než jednota bych napsala slovo nedualita, protože je v tom obsaženo vše včetně zdroje. Možná se blbě vyjadřuju, nevím jak to popsat.

Paradoxy

Citace od: Paradoxy kdy 2025-03-04 20:08Chápu, jak holky vnímáte pojem jednota- jeden zdroj, ve kterém jsme všichni. Pro mě je to ale trochu paradox. Spíš než jednota bych napsala slovo nedualita, protože je v tom obsaženo vše včetně zdroje. Možná se blbě vyjadřuju, nevím jak to popsat.
Ještě jinak- zdroj je i není, i tak se to dá vnímat.

Miroslav

Citace od: Petra kdy 2025-03-04 07:44Nevím, co je iluze oddělennosti. Pocit být od ostatních oddělen?

Iluze oddělanosti často bývá u duchovňáků nahrazována iluzí neoddělenosti.
Je jedno co je předmětem iluze, jestli je naše iluze "správná" nebo "nesprávná".
Nejrůznější iluze (zkreslení) vytváří sebestřednost, naše potřeba se něčeho držet, něco mít, něčím být.
A tak když není správné držet se oddělenosti, tak se začneme držet neoddělenosti, jednoty a různých jiných správných predstav, "správných" názorů, přesvědčení a vžívat se do nich, jako to dělá třeba vzorově Jana.

Cesta z iluzí všeho druhu spočívá v nevědění (nebýt o něčem přesvědčen) - což je otevřeností neznámému. Dále oslabením psychologických potřeb něco mít (třeba pravdu), něco chtít a něčím být.
A když se mysl osvobodí od těchto základních potřeb ega, tak začne lépe a lépe vidět a žít to co je a jak to je. A to je poznání, osvobození.
A nejde to bohužel dělat třeba potlačením za účelem, ale děje se to přirozeně vyhasnutím a k tomu dochází zralostí, nikoliv záměrně - to by zase bylo ego - zloděj křičí "chyťte zloděje".

"Marnost nad marnost, všechno je marnost a trápení ducha."

A není to nijak pasivní, mdlé atp. Naopak naprosto živé, nemechanické. Energie, pozornost, přestane být rozptýlena, angažována ve všem možném a tak se přirozeně soustředědí ve zdroji a jako absolutní odhodlání to rozsekne, prohlédne.

Petra

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-05 18:01Iluze oddělanosti často bývá u duchovňáků nahrazována iluzí neoddělenosti.

Zřejmě to tak bude. Někteří lidé pořád jen řesí nějakou iluzi. Duchovní koncept "iluze" mne nikdy nezaujal.
Je to tak, jak řekl Ramana. Nemá cenu se zabývat iluzí - tedy pořád chtít vědět, co je iluze, ale jde o to poznat, kdo je ten, kdo to chce vědět, kdo pořád nějakou iluzi řeší.

Podle Nisargadatty to má mnoho hledajícich rádo komplikované. Jednoduché jim nestačí. Asi to tak bude...

Miroslav

durodara

Citace od: Petra kdy 2025-03-03 09:10Jednota v mnohosti a různorodosti.

To je zřejmě podle úrovní pohledu.

Z Jednoty je to "v". Jednota "svůj" projev/manifestaci = mnohost a různorodost naprosto přesahuje. To "naprosto" má vyjádřit to, co řekl Ramana - že je nedůležité, jestli se Jednota manifestuje (= vytváří projev) nebo jestli s tím přestane.

Z mnohosti a různorodosti (v které se právě nacházíme) to zřejmě bude "z" - když tedy člověk hledá v projevu Jednotu.

Motto: "To je zřejmě podle úrovní pohledu."

Napadají mne jen kdysi a kýmsi vyřčená slova:
V pohledu jednoty je uvědomována pouhá skutečnost, že mnohost je iluze.
Jednota "v mnohosti" pak existuje jen v mysli, která se vnímané jednotlivosti sama snaží nějak "sjednocovat", a ta svá "sjednocení" pak mylně nazývá "Jednotou".
Jednota "z mnohosti" je vlastně jen popis opuštění konceptu mnohosti.

durodara

Citace od: Petra kdy 2025-03-06 06:49Zřejmě to tak bude. Někteří lidé pořád jen řesí nějakou iluzi. Duchovní koncept "iluze" mne nikdy nezaujal.
Je to tak, jak řekl Ramana. Nemá cenu se zabývat iluzí - tedy pořád chtít vědět, co je iluze, ale jde o to poznat, kdo je ten, kdo to chce vědět, kdo pořád nějakou iluzi řeší.

Motto: "Nemá cenu se zabývat iluzí - tedy pořád chtít vědět, co je iluze, ale jde o to poznat, kdo je ten, kdo to chce vědět, kdo pořád nějakou iluzi řeší."

A co když se lidé zabývají právě stále jen svými iluzemi proto, protože jim nikdo nedokázal napovědět, co přesně tou iluzí ještě je, a co jí už není?
Iluze, že už "znám toho, kdo pořád nějaké iluze řeší" je názorným příkladem.

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-03-04 20:08Chápu, jak holky vnímáte pojem jednota- jeden zdroj, ve kterém jsme všichni. Pro mě je to ale trochu paradox. Spíš než jednota bych napsala slovo nedualita, protože je v tom obsaženo vše včetně zdroje. Možná se blbě vyjadřuju, nevím jak to popsat.

Zkus si to představit jako několik vrstev.
Je vrstva, kde "jsme všichni" a navzájem se vidíme.
Je vrstva, kde stále "jsme všichni", ale hranice oddělenosti mizí.
Je vrstva, kde už "je zdroj" a jím osvětlovaná zrcátka.

A celý tento vrstevnatý dopis je vložen do obálky s pojmenováním Jednota.
Záleží jen na tom, který list dopisu je "ten aktuální".

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-03-06 21:31A co když se lidé zabývají právě stále jen svými iluzemi proto, protože jim nikdo nedokázal napovědět, co přesně tou iluzí ještě je, a co jí už není?

Každá nápověda tedy i nápověda co přesně iluzí ještě je a co jí už není, vede pouze ke změně v tom, že se dotyčný začne zabývat pro změnu duchovními iluzemi.
Jediné co může navodit změnu je opravdovost, poctivá praxe (beze slov a konceptů), nikoliv sebelepší teorie.
To je moje zkušenost i zkušenost lidí, které jsem ve svém životě poznal.