Jednota

Založil Petra, 2025-03-03 09:10

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

Petra

Proč si mysl vytvořila pojem "iluze"?

Moje mysl se bez toho pojmu docela dobře obejde. 

Proč si mysl vytvořila pojem "dezolát"?

.....................

Mojí mysli se daří nejlépe, když se všechny pojmy vytratí.  :)

Majda

Citace
CitaceV pohledu jednoty je uvědomována pouhá skutečnost, že mnohost je iluze.

Pěvec zpívá Píseň svého Srdce a uvědomuje si "pouhou" skutečnost, že každý tón je klam?

CitaceJednota "v mnohosti" pak existuje jen v mysli, která se vnímané jednotlivosti sama snaží nějak "sjednocovat", a ta svá "sjednocení" pak mylně nazývá "Jednotou".

Nedělitelnost Pěvce, Srdce a Písně existuje "jen" v nějaké mysli? Která se zřejmě cítí být rozpolcena, když si interně objasňuje, co jest celistvé?

CitaceJednota "z mnohosti" je vlastně jen popis opuštění konceptu mnohosti.

Z Písně uletěl nějakej pocit, postavil si z tónů hnízdo ve větvích zpěvu, a jal se "jen" popisovat svůj koncept mnohosti tónů?
Nj, tak nejspíš vznikla hudební nauka :)

Ptáček zpěváček. :smiley_knipoog:

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-03-08 01:07
Citace od: Evulína kdy 2025-03-07 22:49Docela mě ty tři možnosti vyjádření zaujaly, protože odpověď odráží momentální stav toho, kdo (si) odpovídá.

Tvá intuice ti odpovídá přesně. Většina se umí poznávat v různých stavech pozornosti a jejího pozorování, umí proto na tento jednoduchý dotaz také určit rovinu, ze které aktuálně pozoruje. Otázek je možných více, stejně tak odpovědí - tenhle happening vznikl na dvou předložkách svázaných s různými pohledy na jednu a tu samou věc.

Neexistuje žádná "správná" odpověď, protože všechny mají svou platnost. V kontextu hledání "co je a co není iluze" je potřeba zmínit možnost, že iluze sama o sobě nemůže existovat - je vytvářena popisem, který ale generuje konkrétní mysl. Pokud mysl z jakéhokoli důvodu iluzi negeneruje, vědomí automaticky přechází do svého základního stavu, kde mizí všechny možnosti rozlišování - a tedy i mizí veškeré iluze...

To by také mohla být forma odpovědi na to, jak naložit s otázkou vztahu pohledu jednoty a jeho odrazem mnohosti.   

Jsi si jistý, že by to nemohlo být ještě složitější?

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-08 10:15Jsi si jistý, že by to nemohlo být ještě složitější?

To bylo pro Evulínu. Představ si to, jako vymezování hranic pozemku, na kterém se staví dům...

Pro tebe to může být mnohem jednodušší:

Neřeš, ale jen pozoruj, jak se proud nese a unáší s sebou vše, co jsis v životě přisvojil, 

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-03-08 20:58
Citace od: Miroslav kdy 2025-03-08 10:15Jsi si jistý, že by to nemohlo být ještě složitější?

To bylo pro Evulínu. Představ si to, jako vymezování hranic pozemku, na kterém se staví dům...

Pro tebe to může být mnohem jednodušší:

Neřeš, ale jen pozoruj, jak se proud nese a unáší s sebou vše, co jsis v životě přisvojil, 

A jak to může být pro tebe? Co doporučuješ sobě?

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-08 22:04A jak to může být pro tebe? Co doporučuješ sobě?

Co já vím..?

Ty budeš hrát Senectu, pořad mi ty...

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-03-08 22:43
Citace od: Miroslav kdy 2025-03-08 22:04A jak to může být pro tebe? Co doporučuješ sobě?

Co já vím..?

Tak to chodí. Sám se sebou si rady nevíš, ale druhým radit, na to tě užije.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-08 23:04
Citace od: durodara kdy 2025-03-08 22:43

Co já vím..?

Tak to chodí. Sám se sebou si rady nevíš, ale druhým radit, na to tě užije.

Jestlipak to nebude tím, že sám nic nepotřebuji a ani nenacházím nic jiného, než čirou přítomnost Boží...

Vše, a tedy asi i to, co pojmenováváš "rady", pochází z tohoto zdroje.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-03-08 23:13Vše, a tedy asi i to, co pojmenováváš "rady", pochází z tohoto zdroje.

Ano, vše pochází z jednoho zdroje i ty tvoje rady, dokonce i omyly a nevědomost.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-08 23:54
Citace od: durodara kdy 2025-03-08 23:13Vše, a tedy asi i to, co pojmenováváš "rady", pochází z tohoto zdroje.

Ano, vše pochází z jednoho zdroje i ty tvoje rady, dokonce i omyly a nevědomost.

Nevím, co je lepší - moje nevědomost a klid mysli, anebo tvé vědomosti a neustálý vnitřní neklid...

Senecte, pomoz...

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-03-08 08:16Proč si mysl vytvořila pojem "iluze"?

Proč si mysl vytvořila pojem "dezolát"?

.....................

Mojí mysli se daří nejlépe, když se všechny pojmy vytratí.  :)

S myslou je to divoký. Páč je to o tom, jakej jí dá pozornost statut.. i status.

Dezolát nevim co je, ale už jsem to slovo na poradně někde slyšel.. a nějak mě to nezaujalo.

:)

Pedrito

Zajímavé jak nemálo dušoeuforiků si vytváří negativní postoj k mysli, zřejmě je z toho chytá ten fantas extáze... Taková pokrytecká sebeobhajoba - "to já nic, to ta mysl".. :D No nakonec tyhle postoje vždy břinknou o vlastní hlavu...
Houby mysl.. hybnou silou je pozornost, tzv Čitta

Miroslav

Citace od: Pedrito kdy 2025-03-09 06:30Dezolát nevim co je, ale už jsem to slovo na poradně někde slyšel.. a nějak mě to nezaujalo.

:)

Dezolát je nejspíš označení někoho, jehož mysl je v dezolátním stavu. Podobně jako třeba mudrc je označení někoho, jehož mysl je v uspořádaném stavu, Probuzený je zase označení někoho, jehož mysl je probuzená atd.
Tak nějak ty pojmy vznikají, podobně jako jiné pojmy a označení a lidé je pak používají i zneužívají ve slovní komunikaci.

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-03-09 05:06Nevím, co je lepší - moje nevědomost a klid mysli, anebo tvé vědomosti a neustálý vnitřní neklid...

Senecte, pomoz...

Nejlepší je vlastní cesta, čili pro tebe tvoje nevědomost a klid mysli, když už se mne ptáš, co je lepší.
Navíc nějaké mé vědomosti a neustálý vnitřní neklid, se kterými svou nevědomost a klid myli srovnáváš, jsou jenom tvoje představy, protože nic takového ve mně není.

Pedrito

CitaceDezolát je nejspíš označení někoho, jehož mysl je v dezolátním stavu.

A jo.. Mě to znělo něco jako delegát :))