Jednota

Založil Petra, 2025-03-03 09:10

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

Pedrito

On jen jeden příspěvek nejde přesunout do jiného tématu, a tenhle reaguje na, co tu bylo zmíněno. :)

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-09 09:42
Citace od: Pedrito kdy 2025-03-09 06:30Dezolát nevim co je, ale už jsem to slovo na poradně někde slyšel.. a nějak mě to nezaujalo.

:)

Dezolát je nejspíš označení někoho, jehož mysl je v dezolátním stavu. Podobně jako třeba mudrc je označení někoho, jehož mysl je v uspořádaném stavu, Probuzený je zase označení někoho, jehož mysl je probuzená atd.
Tak nějak ty pojmy vznikají, podobně jako jiné pojmy a označení a lidé je používají i zneužívají ve slovní komunikaci.

Od Petry:

Dezolát je politická nádávka z 20. let 21. století. Obdobně jako komunisté nazývali své odpůrce - (čeští) oportunisté. Ty zvyky, nějakým způsobem dehonestovat jinak smýšlející lidi, se zatím u některých politických stran nezměnily. Politici ve vyspělých demokratických zemích se k takovým urážkům voličů neuchylují.

Stejně, jako komunisté vysvětlovali, proč jsou určití lidé "oportunisté", tak i dnešní politici nacházejí vysvětlení, proč některé voliče označují jako "dezoláty". Mysl je vynalézavá. Ve skutečnosti jsou to v obouch případech odpůrci vlády - a to samozřejmě do opravdové demokracie patří.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-09 09:56
Citace od: durodara kdy 2025-03-09 05:06Nevím, co je lepší - moje nevědomost a klid mysli, anebo tvé vědomosti a neustálý vnitřní neklid...

Senecte, pomoz...

Nejlepší je vlastní cesta, čili pro tebe tvoje nevědomost a klid mysli, když už se mne ptáš, co je lepší.
Navíc nějaké mé vědomosti a neustálý vnitřní neklid, se kterými svou nevědomost a klid myli srovnáváš, jsou jenom tvoje představy, protože nic takového ve mně není.

Miroslav se chová jako agresivní hovado a nepíše k tématu. Je to typický troll provokatér a ještě se tím sám chlubí (prý jde černý humor). Jednota je o vzájemném respektu.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-08 23:54
Citace od: durodara kdy 2025-03-08 23:13Vše, a tedy asi i to, co pojmenováváš "rady", pochází z tohoto zdroje.

Ano, vše pochází z jednoho zdroje i ty tvoje rady, dokonce i omyly a nevědomost.

Projev duchovního retarda. Měl by se léčit.

honzam

Pro dnešek konec lovu. Díky za účast.

durodara

Ať dělám, co dělám, stále nechápu, co jiného vás vede vytvářet "své" hry, než to známé:

Nech psychicky nestabilnímu adminovi spravovat komunitně zaměřené WEB stránky - a po chvíli je nepoznáš...
(...a bude potřeba založit nové a bez něj)

Myslím si, že není potřeba někoho blokovat, ani vysvětlovat lidem, že už je na svých stránkách nechceš - stačí jim tu knihovnu "přerovnat", oni odejdou sami...

Pedrito

CitaceAť dělám, co dělám, stále nechápu, co jiného vás vede vytvářet "své" hry, než to známé:

Když už nemůžeš, tak přidej.

durodara

Citace od: Pedrito kdy 2025-03-10 20:35
CitaceAť dělám, co dělám, stále nechápu, co jiného vás vede vytvářet "své" hry, než to známé:

Když už nemůžeš, tak přidej.

Připadáš mi, jako ten člověk, který se cítil tak unavený, že se rozhodl, že si zdřímne - a bylo mu v tom dřímání moc fajn.

Problém ale měli všichni cestující v autobuse, protože on si při tom dřímání neuvědomil, že je aktuálně řidičem autobusu, a že zrovna jede dost rychle po dálnici, aby ty cestující načas dovezl do předpokládaného cíle.

Pedrito

Stránky jsou hotový, Honzam pomohl s https, osazenstvo je mu vděčné. Na poradně to někdo rozjel a bylo dokončeno. A dál už je to na každém v té jednotě. Já to neřídím, to je nejspíš to, co nechápeš...
Je mi už fuk, zda to Honzam zboří, jako mandalu. Nebo tu nikdo ani nepípne. Či to i tvým přičiněním bude takové a makové. Mě padla, údržba není ředitel ;)

Petra

Citace od: Petra kdy 2025-03-03 09:10Jednota v mnohosti a různorodosti.

Citace od: durodara kdy 2025-03-03 04:38"v" anebo "z"?

Vlákno Jednota jsem otevřela kvůli této Durodarově otázce.
Došlo se pak k pojmu iluze.

Já jsem při hledání pojem "iluze" - který vidím jako duchovní koncept - nepotřebovala. A tak mne zajímá, kdo pojem "iluze" při hledání potřeboval, komu ten pojem pomohl dál. Mohl by třeba i popsat, jakým způsobem mu pomohl.

:)

durodara

Chvíli mi trvalo, než šlo používat pojem iluze konstruktivně... hodně mi napověděla knížka napsaná Richardem Bachem (přiběh v ni vypsaný je ale úplně o něčem jiném).

Ale následně to používání bylo velmi nápomocné - je možné si pojem iluze představit jako odkladiště, do které jde "odložit" všechno, co v dané chvíli je vnímáno jako nekonzistentní - tedy jako rušivé, neucelené, s porušenými vazbami na již ověřené zkušenosti.
A použití je pak nasnadě - věci, které mysl zatěžují svou nejasností, vnitřními nesouvislostmi, které normálně mysl stále znovu a znovu přehrabuje - a není schopna se od nich odpoutat - člověka vlastně ničí. Když ty věci ale člověk nazve iluzí (odloží je do odkladiště), přestanou mít tu drtivou sílu pozornost přitahovat tím, že "v nich přeci musí být jasná odpověď"... Ne, nemusí a často v nich ani odpověď není. A když jsou iluzí nazvány, přestanou mít pro mysl charakter "té" tajemné hodnoty a pozornost už nepřitahují tolik.
Ono je totiž lehce nekonstruktivní (a někdy až těžce destruktivní) zabývat se neustále stejnými věcmi, které člověku spoutávají vědomí (skrze upřenost mysli) svou "tajemností" a člověk zapomíná to hlavní - jen být a v některých případech i jen žit.
Označit (byť i jen "pracovně" anebo "dočasně") tu zacyklenou myšlenku okolo tajemných "věcí" jako "iluze", tu pozornost uvolní ihned - a když se po čase objeví potřeba "revize" toho "přiřazení", sama mysl už při tom zkoumání dané "věci" není tak bezvýchodně strhávána.

Pokud pojem "tajemný" máš ustaven jinak, další blízké a vhodné pojmenování je "neprůhledný"...

durodara

Citace od: Pedrito kdy 2025-03-10 21:20Stránky jsou hotový, Honzam pomohl s https, osazenstvo je mu vděčné. Na poradně to někdo rozjel a bylo dokončeno. A dál už je to na každém v té jednotě. Já to neřídím, to je nejspíš to, co nechápeš...
Je mi už fuk, zda to Honzam zboří, jako mandalu. Nebo tu nikdo ani nepípne. Či to i tvým přičiněním bude takové a makové. Mě padla, údržba není ředitel ;)

Taky tě napadla liška z Malého prince?

Pedrito

CitaceTaky tě napadla liška z Malého prince?

Co se nechá ochočit, jsou obrazy, které si o sobě lidé utvářejí. Malují si je navzájem z tužeb a snů svých věčně dětských duší, oblékaných časem v dospělost... A v ní tápou, protože vytratili prvotní nevinnost. Teprve jejím znovunalezením opravdu dospějí.

Petra

Citace od: durodara kdy 2025-03-11 03:53...a člověk zapomíná to hlavní - jen být a v některých případech i jen žit.

Podle mne se všechno děje a řeší, právě proto, že člověk je, že žije. Až nebude/ až nebude žít, tak už taky nebude potřeba něco řešit.

Vědomí se stalo člověkem, považuje sebe za člověka...

Nebo taky: ve Vědomí se objevuje člověk, s kterým se Vědomí ztotožnuje.

Proto mi spíš vyhovuje Nisargadattův návrh: Budte pevně přesvědčeni o tom, že jste čisté Vědomí.

.............

Díky, že jsi vysvětlil k čemu si použil/používáš pojem "iluze".  :)

durodara

Citace od: Pedrito kdy 2025-03-11 06:37
CitaceTaky tě napadla liška z Malého prince?

Co se nechá ochočit, jsou obrazy, které si o sobě lidé utvářejí. Malují si je navzájem z tužeb a snů svých věčně dětských duší, oblékaných časem v dospělost... A v ní tápou, protože vytratili prvotní nevinnost. Teprve jejím znovunalezením opravdu dospějí.

Zajímavé téma - jen nějak neumím najít souvislosti...

Moje téma bylo jiné, bylo o zodpovědnosti. To téma bylo jen rozvinutím tvého vysvětlení, že zodpovědnost nechceš. Možná i proto jsi tu část odmazal.

durodara

Citace od: Petra kdy 2025-03-11 07:35
Citace od: durodara kdy 2025-03-11 03:53...a člověk zapomíná to hlavní - jen být a v některých případech i jen žit.

Podle mne se všechno děje a řeší, právě proto, že člověk je, že žije. Až nebude/ až nebude žít, tak už taky nebude potřeba něco řešit.

Vědomí se stalo člověkem, považuje sebe za člověka...

Nebo taky: ve Vědomí se objevuje člověk, s kterým se Vědomí ztotožnuje.

Proto mi spíš vyhovuje Nisargadattův návrh: Budte pevně přesvědčeni o tom, že jste čisté Vědomí.

.............

Díky, že jsi vysvětlil k čemu si použil/používáš pojem "iluze".  :)

Jsi jeden z velmi šťastných lidí, když tě denní trable nezaměstnávají až tak, že vnímáš pouze ty trable a na vše ostatní prostě už nemáš...
Já takových lidí potkávám dost na to, aby je nešlo nevidět - pro ně, v jejich situaci, jsou tvá slova o uvědomění, že člověk žije, ještě bez toho tvého optimistického nádechu.

A s tím vyjádřením Nisargadatty to mám dost stejné, ale i trošku jiné.
On mluví o osobě a jejích přesvědčeních - a přitom by stačilo říci "uvědomujte si stále jen jediné - jste jen a pouze čisté vědomí."

On pojem "iluze" v sobě nese prvek uvědomění si "neskutečnosti" toho, co iluzí nazveme. Pokud si jde uvědomovat skutečnost napřímo, iluze ztrácí smysl, pokud toto ještě nenastalo - anebo to není trvalé, je odkladiště iluzí dost dobrá pomůcka, jak tím proudem různých podnětů a reakcí na ně, proplout bez větší úhony.