Jednota

Založil Petra, 2025-03-03 09:10

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

durodara

Citace od: Petra kdy 2025-03-11 07:35
Citace od: durodara kdy 2025-03-11 03:53...a člověk zapomíná to hlavní - jen být a v některých případech i jen žit.

Podle mne se všechno děje a řeší, právě proto, že člověk je, že žije. Až nebude/ až nebude žít, tak už taky nebude potřeba něco řešit.

Vědomí se stalo člověkem, považuje sebe za člověka...

Nebo taky: ve Vědomí se objevuje člověk, s kterým se Vědomí ztotožnuje.

Proto mi spíš vyhovuje Nisargadattův návrh: Budte pevně přesvědčeni o tom, že jste čisté Vědomí.

.............

Díky, že jsi vysvětlil k čemu si použil/používáš pojem "iluze".  :)

A ještě jedna myšlenka chce být napsaná...

Mnoho lidí si neuvědomuje, že jsou jen čisté vědomí, právě proto, protože si tím ztotožněním se si představují, že jsou to a tím, co žijí...

Petra

Citace od: durodara kdy 2025-03-11 08:40A s tím vyjádřením Nisargadatty to mám dost stejné, ale i trošku jiné.
On mluví o osobě a jejích přesvědčeních - a přitom by stačilo říci "uvědomujte si stále jen jediné - jste jen a pouze čisté vědomí."

No, já nevím...ale myslím, že bytost/člověk musí být nejdříve o něčem přesvědčená, než si to může začít uvědomovat. Nejdříve musí uvěřit, že je čisté vědomí - předtím byl naučen věřit, že je člověk a uvědomovat si to, to znamená upevnovat se v tom.  ;D

Takže začít s přesvědčením - tedy změnit svoje bývalé přesvědčení a bývalé uvědomění - je podle mne dobrý nápad. Krok za krokem...

Stejně je to jen pro těch několik málo lidí, kteří začnou pochybovat a hledat, jak to opravdu je. :)

durodara

Citace od: Petra kdy 2025-03-11 09:17
Citace od: durodara kdy 2025-03-11 08:40A s tím vyjádřením Nisargadatty to mám dost stejné, ale i trošku jiné.
On mluví o osobě a jejích přesvědčeních - a přitom by stačilo říci "uvědomujte si stále jen jediné - jste jen a pouze čisté vědomí."

No, já nevím...ale myslím, že bytost/člověk musí být nejdříve o něčem přesvědčená, než si to může začít uvědomovat. Nejdříve musí uvěřit, že je čisté vědomí - předtím byl naučen věřit, že je člověk a uvědomovat si to, to znamená upevnovat se v tom.  ;D

Takže začít s přesvědčením - tedy změnit svoje bývalé přesvědčení a bývalé uvědomění - je podle mne dobrý nápad. Krok za krokem...

Stejně je to jen pro těch několik málo lidí, kteří začnou pochybovat a hledat, jak to opravdu je. :)

Kdo může mít nějaké to přesvědčení? - to je ta otázka.
Proto mám k tomu potřebu to komentovat...

Petra

Citace od: durodara kdy 2025-03-11 08:53A ještě jedna myšlenka chce být napsaná...

Mnoho lidí si neuvědomuje, že jsou jen čisté vědomí, právě proto, protože si tím ztotožněním se si představují, že jsou to a tím, co žijí...

Myslím, že většina lidí žije ráda právě tu "člověčinu" - přes všechna trápení s tím spojená  - a že vůbec netouží po tom být přesvědčeni, že jsou čisté Vědomí.  :) 

durodara

Citace od: Petra kdy 2025-03-11 09:23
Citace od: durodara kdy 2025-03-11 08:53A ještě jedna myšlenka chce být napsaná...

Myslím, že většina lidí žije ráda právě tu "člověčinu" - přes všechna trápení s tím spojená  - a že vůbec netouží po tom být přesvědčeni, že jsou čisté Vědomí.  :)

Ano. Je to tak.

Petra

Citace od: durodara kdy 2025-03-11 09:20Kdo může mít nějaké to přesvědčení? - to je ta otázka.

Pro převážnou většinu lidí je odpověd jasná - no, přece já.  :D

durodara

Citace od: Petra kdy 2025-03-11 09:25
Citace od: durodara kdy 2025-03-11 09:20Kdo může mít nějaké to přesvědčení? - to je ta otázka.

Pro převážnou většinu lidí je odpověd jasná - no, přece já.  :D

Jistě.

Tak proč jim ho měnit? A ještě nějakým podivným a nejasným čistým vědomím? Nisargadatta je ve svém vyjádření velký hrdina.

Petra

Citace od: durodara kdy 2025-03-11 09:35Jistě.

Tak proč jim ho měnit? A ještě nějakým podivným a nejasným čistým vědomím? Nisargadatta je ve svém vyjádření velký hrdina.

No, on to nikomu nevnucoval. Akorát když se přišli zeptat, tak jim poradil.  :)

Paradoxy

Citace od: durodara kdy 2025-03-11 08:53
Citace od: Petra kdy 2025-03-11 07:35
Citace od: durodara kdy 2025-03-11 03:53...a člověk zapomíná to hlavní - jen být a v některých případech i jen žit.

Podle mne se všechno děje a řeší, právě proto, že člověk je, že žije. Až nebude/ až nebude žít, tak už taky nebude potřeba něco řešit.

Vědomí se stalo člověkem, považuje sebe za člověka...

Nebo taky: ve Vědomí se objevuje člověk, s kterým se Vědomí ztotožnuje.

Proto mi spíš vyhovuje Nisargadattův návrh: Budte pevně přesvědčeni o tom, že jste čisté Vědomí.

.............

Díky, že jsi vysvětlil k čemu si použil/používáš pojem "iluze".  :)

A ještě jedna myšlenka chce být napsaná...

Třeba já jsem děsná trubka :D , vůbec nic si nepředstavuju a ani nemám přesvědčení, že jsem čisté vědomí. Někdy jsem jako čisté vědomí a jindy ponořená do toho, co zrovna dělám až tak, že se v tom ztratím. Je milion kombinací a stále v tom jsem a dalších milion kombinací, ve kterých nejsem.

Čisté vědomí je koncept jako každej jinej koncept.

Salmo1cz

Vědomí být jako člověk je lákavá představa.
Vědomí být jako kámen, normální šutr už taková hitparáda není.
A přece se tak děje.Hm.

Miroslav

Když je člověk o něčem přesvědčen, vnímá realitu podle svého přesvědčení.
Když změní přesvědčení, moc se toho nezmění. :(

Paradoxy

Můj syn měl kamaráda, takového praštěnýho a ten nám jednou vyprávěl, že jakoby meditoval na zahradě a jakože se jí stane. A najednou šup a byla z něj modrá zahradní hadice :D

Doteď nevím, jestli si z nás tenkrát dělal srandu, ale přezdívka modrá hadice mu zůstala :D .

Paradoxy

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-11 11:47Když je člověk o něčem přesvědčen, vnímá realitu podle svého přesvědčení.
Když změní přesvědčení, moc se toho nezmění. :(
Jo to máš pravdu, furt je to nějaký přesvědčení, ale ne pochopení.

Petra

Uvěřit, být přesvědčen.  ;)

..................................................

Eduard Tomáš:

831.

Poradte mně prosím nějakou velmi rychlou a krátkou cestu k Poznání.

Myslete si, že je už máte.

Ale to přece nemohu, vždyt si Je nedovedu ani představit.

Poznání je stav bez ega. Myslete si, že nemáte ego, že jste je úplně odložil, ale že přesto existujete. Ostatně ego není nic jiného než souhr myšlenek a citů.

A co moje vědomí?

Vaše osobní vědomí zmizí s egem, ale to, co je jeho základnou, zůstane jakožto O s v o b o z e n í.  Z k u s t e  s i  t o  ž i v ě  p ř e d s t a v i t.

Ale co budu dělat, když odložím já?

Když odložíte já, tato otázka se nedostaví.

A když si představím, že jsem osvobozen?

Když si to několikrát  d e n n ě   ž i v ě  představíte, může se stát, že po jistém čase zažijete stav osvobození. Dokonalý stav.

Nebudete to autohypnoza?

Ne, protože už ted jste ve skutečnosti svovodný, jen o tom dosud nejste přesvědčen.

To by bylo skvělé, ale jak tomu uvěřit?

V tom vám brání zase jen vaše ego. Odložte je.

:)

Petra

Eduard Tomáš si Nisargadatty velmi cenil.  :)