Z politických luhů a hájů

Založil Miroslav, 2025-03-14 12:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 6 Hosté prohlíží toto téma.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-04-11 23:39
Citace od: durodara kdy 2025-04-11 23:37Myslím, že přecházíš gentlemanským krokem slovo "jako" - o advaitě se nemá valného smyslu zmiňovat.

Ego září jako zdroj a naopak. Tomu se říká nedvojnost.

Něco na způsob dialektického materialismu - nemám s tím problém - jen to není mé vnímání světa.

Jen trošku mám nutkání ti naznačovat, že v tom tvém popisném aparátu jsou skulinky. Jestli je rozpoznáš, záleží jen na tobě.

Je to jak ve filmu Matrix - můžu ti dveře ukázat, můžu tě k nim dovést - otevřít je ale musíš sám.

honzam

Tak, to je oslí můstek k "sebe sama si vědomému vědomí Já jsem", které je diametrálně odlišné od běžné myšlenky "já to či ono".

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-04-11 23:48Tak, to je oslí můstek k "sebe sama si vědomému vědomí Já jsem", které je diametrálně odlišné od běžné myšlenky "já to či ono".

Jdem do peřin. Správná Dara musí být do osmi v posteli, aby do deseti byla doma - a ono už za chvíli bude zítra...

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-04-11 23:45Něco na způsob dialektického materialismu - nemám s tím problém - jen to není mé vnímání světa.

Jen trošku mám nutkání ti naznačovat, že v tom tvém popisném aparátu jsou skulinky. Jestli je rozpoznáš, záleží jen na tobě.

Je to jak ve filmu Matrix - můžu ti dveře ukázat, můžu tě k nim dovést - otevřít je ale musíš sám.

Není v tom ani jedna skulinka. Ty mi, co se týče realizace, nemůžeš ukázat vůbec nic. Jenom kroužíš kolem, aniž by ses dotkl podstaty. Atman je Brahman a naopak.

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-04-11 23:50
Citace od: honzam kdy 2025-04-11 23:48Tak, to je oslí můstek k "sebe sama si vědomému vědomí Já jsem", které je diametrálně odlišné od běžné myšlenky "já to či ono".

Jdem do peřin. Správná Dara musí být do osmi v posteli, aby do deseti byla doma - a ono už za chvíli bude zítra...

To je ten rozdíl mezi námi dvěma. Já jsem doma pořád.

Miroslav

Hezky jste si popovídali, ale asi by jste se spíše domluvili, kdybyste se drželi společné terminologie - třeba toho Ramany, který je vám předpokládám společná nepochybná autorita - pro Vackovce i Tomášovce.
A používali při popisu své zkušenosti jeho pojmy případně citace vět, které je popisují.

honzam

Realizace je TEOTWAWKI. Existuje spousta dobrých důvodů, proč se o ní píše v podobenstvích a přirovnáních. Kdyby to někdo popsal otevřeně, tak by ho ostatní kamenovali.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-12 00:04Hezky jste si popovídali, ale asi by jste se spíše domluvili, kdybyste se drželi společné terminologie - třeba toho Ramany, který je vám předpokládám společná nepochybná autorita - pro Vackovce i Tomášovce.
A používali při popisu své zkušenosti jeho pojmy případně citace vět, které je popisují.

Durodara je zastydlý Tomášovec jako Ty. S takovými se domluvit nedá. Svou zkušenost tu popisovat nebudu. Popisovat něco Tomášovcům, to je jako házet perly sviním. Jestli ani trochu nechápe, co jsem mu nepřímo popsal, tak je to s ním špatné a měl by víc cvičit místo blábolení o praštěných sci-fi filmech na internetu.

Pedrito

Citace od: Pedrito kdy 2025-04-11 23:29
Citace od: durodara kdy 2025-04-11 23:16
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-11 23:12Tak jsem se pro zajímavost kouk do sanskrt slovníku:

Átmá आत्मा: Duše

Vičára विचार: Hledání

Možná. Mi byla Vičara předána jako podstata zření Atma vičara pro mne vždy byla zření atma (ty to opravíš na Atmanu - obé je správně).

Já jen že jsou tu nějaká původní slova, jména, významy... A pak způsoby jejich interpretace v duchovních školách, kde se ta slova spojovala do nových sousloví. Třeba v to sebedotazování. Jo, tím jsme začínali...
Ono to sebetázání se ozývá mnohem dřív než člověk otevře nějakou knížku či vyrazí na přednášku... Vlastně ho to k tomu dovede, a tak se o tom dozví popisně. A to vnitřní zůstává silnější než to naučné, jestli je to přebito, ádijé Átmane.

Pedrito

Rozdíl mezi Átmá a Brahma je ve vnímání. Átmá je pozorovatel z nitra těla, a o tom je taky to jógové spojení, že tím tělem prokoukne "ven". Individuálně zpočátku si vědomá Duše se uvědomí tělem neomezena, sjednocena s univerz  Duchem. No a Mája... to je ta manifestace, Šakti tančí Šivovi, pozorovateli, a něco se mezi nimi v tom propojení děje....

Pedrito

Na noční celkem klid. Děje se to, Áhoj Honzame, že se plodí svět, je to vlastně porodnice, hřiště, co se sem tam stává bojištěm, továrna, úřad, pohřební služba, i hřbitov.
Rodí se děti, život....

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2025-04-12 01:10Na noční celkem klid. Děje se to, Áhoj Honzame, že se plodí svět, je to vlastně porodnice, hřiště, co se sem tam stává bojištěm, továrna, úřad, pohřební služba, i hřbitov.
Rodí se děti, život....

Koho volíš Ty? Tomáše nebo Vacka?

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-04-12 01:18
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-12 01:10Na noční celkem klid. Děje se to, Áhoj Honzame, že se plodí svět, je to vlastně porodnice, hřiště, co se sem tam stává bojištěm, továrna, úřad, pohřební služba, i hřbitov.
Rodí se děti, život....

Sebe sama. S tímhle exotem mám nejméně rozdílů...

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-04-12 01:18
Rodí se děti, život....

Doma mám na oltářku jen svíčku a vonnou tyčku :) Od Tomášů a Vacka jsem nikdy žádnou knihu nepřečet, jen co se mihlo v tématech a ne vše.
Z českých luhů a hájů jsem čet jen knihu o Drtikolovi.

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-04-12 01:25
Citace od: honzam kdy 2025-04-12 01:18Koho volíš Ty? Tomáše nebo Vacka?

Sebe sama. S tímhle exotem mám nejméně rozdílů...

No ale v Pána Boha věříš? Bez Něj není realizace.