Hádky ve lžičce kávy

Založil Miroslav, 2025-03-26 17:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Miroslav

Koukám, že někteří z nás obhajují rozdělování lidí (bližních) na MY a ONI, jak to ve videu co sem dala Dorka používá Peková.

A pak je zajímavá otázka, zda člověk za své nastavení může nebo nemnemůže.
Na to se názory také liší. 

Myslím že je to takové dobré hospodské téma, včetně toho MY a ONI na což se názory evidentně také liší.

Tak inspirován Dorkou jsem založil toto skvělé téma: Hádky ve lžičce kávy.  :)

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-26 17:23Koukám, že někteří z nás obhajují rozdělování lidí (bližních) na MY a ONI, jak to ve videu co sem dala Dorka používá Peková.

A pak je zajímavá otázka, zda člověk za své nastavení může nebo nemnemůže.
Na to se názory také liší. 

Myslím že je to takové dobré hospodské téma, včetně toho MY a ONI na což se názory evidentně také liší.

Tak inspirován Dorkou jsem založil toto skvělé téma: Hádky ve lžičce kávy.  :)

My a oni je prvotní důvod seberozvoje. Dokud nevnímám "hříchy" druhého jako hříchy své vlastní, těžko se budu radovat z existence jako takové. To, že hledám rozpory, a myslím si, že to bude lidi spojovat znamená, že sám vytvářím rozpor, protože si osobuji právo na "správný názor". Rozpory, které vidím, jsou ale mé rozpory, ne cizí...
Přece!

A o tom ta hádka "my" a "oni" - nemohu použít "správný názor" pro kritiku druhého tam, kde se obhajuji jednotou s celkem.

Petra

Citace od: Pedrito kdy 2025-03-26 18:02Poltikovič to říká hezky, a asi mám vlčí hmlu, nevidím že by Miroslav zpochybnil jeho slova.
Jen koukám ho dal do kontrastu s Pekovou... njn a tak to vzniklo... Ale už piánko, ne?

Co se týče Miroslava, míváš vlčí mlhu. Holt si tě koupil tím, jak tě chválil...To je ale častá lidská reakce.  :)

Miroslav

Citace od: Petra kdy 2025-03-26 18:07
Citace od: Pedrito kdy 2025-03-26 18:02Poltikovič to říká hezky, a asi mám vlčí hmlu, nevidím že by Miroslav zpochybnil jeho slova.
Jen koukám ho dal do kontrastu s Pekovou... njn a tak to vzniklo... Ale už piánko, ne?

Co se týče Miroslava, míváš vlčí mlhu. Holt si tě koupil tím, jak tě chválil...To je ale častá lidská reakce.  :)

Pedrita nechválím a snad ani nikdy nechválil, dobré zboží se chválí samo (a špatné se haní také samo).

Já nejsem nějaká autorita abych někoho chválil nebo haněl, posuzoval, odsuzoval, jak to každému podsouvala Jana.

Miroslav

[/quote]
Citace od: durodara kdy 2025-03-26 18:06My a oni je prvotní důvod seberozvoje. Dokud nevnímám "hříchy" druhého jako hříchy své vlastní, těžko se budu radovat z existence jako takové.
To je zajímavé. Myslíš, že Peková vnímá hříchy těch co označje jako ONI jako své vlastní?
Nebo ty: Vnímáš hříchy těch co házejí granáty na spící děti jako svoje?

Já jen aby to nebyla jen teorie, ale v praxi ověřený fakt.

Petra

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-26 18:25Pedrita nechválím a snad ani nikdy nechválil, dobré zboží se chválí samo (a špatné se haní také samo).

Reaguji na to, co mi kdysi sdělil Pedrito.  ;)

Pedrito

Taky jsem si nevšim, že by mě Miroslav chválil. Asi nějak tuší že by to nebyl dobrej nápad. Neb to mám od dětství tak, že když mě někdo chválil, nejraděj bych utek ;D

Na těch fórech holt jsou si někteří blíž a jiní dál, tak už to v té škále povah, zkušeností a názorů bývá... Nebo snad dát lajk a souhlas už je vychvalování? To by tu bylo kapku přechváleno ;)

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-26 17:23Koukám, že někteří z nás obhajují rozdělování lidí (bližních) na MY a ONI, jak to ve videu co sem dala Dorka používá Peková.

Rozdělování je úplně normální biologická potřeba vlastní všem bytostem. Je to motor pohánějící evoluci. Bez takového rozdělování bychom se stále vznášeli jako primitivní organismy někde v oceánu. Mechanismus ale nefunguje u každého stejně. Někteří lidé mají hranici více posunutou, proto je v současné lidské DNA přítomno průměru cca 2% neandrtálské. Více v oblastech, kde docházelo mezi oběma druhy k interakci.

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-26 18:31
Citace od: durodara kdy 2025-03-26 18:06My a oni je prvotní důvod seberozvoje. Dokud nevnímám "hříchy" druhého jako hříchy své vlastní, těžko se budu radovat z existence jako takové.
To je zajímavé. Myslíš, že Peková vnímá hříchy těch co označje jako ONI jako své vlastní?
Nebo ty: Vnímáš hříchy těch co házejí granáty na spící děti jako svoje?

Já jen aby to nebyla jen teorie, ale v praxi ověřený fakt.

Jsi tak zaujatý svou verzí své pravdy, že ani nečteš pořádně:
"která mne nutí hodně přemýšlet o tom, co je špatně v mé mysli, že se mi něco takového emanuje i do mé projekce světa."

Raději třikrát měř, než napíšeš, že to není odpověď na tvou otázku.

Pedrito

Citace od: Petra kdy 2025-03-26 18:35
Citace od: Miroslav kdy 2025-03-26 18:25Pedrita nechválím a snad ani nikdy nechválil, dobré zboží se chválí samo (a špatné se haní také samo).

Reaguji na to, co mi kdysi sdělil Pedrito.  ;)
Nevím že bych kdy někomu psal, že by mě Miroslav chválil.. Že bych trpěl schizofrenií?

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-03-26 18:49Raději třikrát měř, než napíšeš, že to není odpověď na tvou otázku.
Myslíš ty uvozovky, že jsi nemyslel hřichy jako podle desatera, ale třeba "hříchy" v komunikaci co dělám podle tebe já?
A to "podle tebe" je v tobě?

durodara

Citace od: Miroslav kdy 2025-03-26 19:29
Citace od: durodara kdy 2025-03-26 18:49Raději třikrát měř, než napíšeš, že to není odpověď na tvou otázku.
Myslíš ty uvozovky, že jsi nemyslel hřichy jako podle desatera, ale třeba "hříchy" v komunikaci co dělám podle tebe já?

Ještě máš jeden pokus.

durodara

Citace od: durodara kdy 2025-03-26 19:41

Ještě máš jeden pokus.

Zkusíš to ještě, anebo už chceš odpověď?

Miroslav

Citace od: durodara kdy 2025-03-27 07:56
Citace od: durodara kdy 2025-03-26 19:41

Ještě máš jeden pokus.

Zkusíš to ještě, anebo už chceš odpověď?

Ještě bys to mohl myslet po Janovsku "advaitově", že třeba i zabíjení malých dětí jsou tvoje "hříchy", protože nikdo jiný než ty ve skutečnosti neexistuje a celé je to jen iluze mysli.

Evulína

Ještě bys to mohl myslet po Janovsku "advaitově", že třeba i zabíjení malých dětí jsou tvoje "hříchy", protože nikdo jiný než ve skutečnosti neexistuje a celé je to jen iluze mysli.