Láska

Založil honzam, 2025-03-27 07:45

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pedrito

Myslím že život je dobrý prožití, když už se člověk narodí.. "kéž jsou všechny bytosti šťastné" je přání čisté, je to jednoduchá nesobecká modlitba, když člověk vidí i to neštěstí a bolest kolem sebe. Tedy "dvojnost"... Já mám raději pojem - různorodost, která není prvoplánově pro působení utrpení. Stejně jako mysl není konečnou strachu a sobeckého jáství...

durodara

Citace od: Pedrito kdy 2025-04-01 20:29Myslím že život je dobrý prožití, když už se člověk narodí.. "kéž jsou všechny bytosti šťastné" je přání čisté, je to jednoduchá nesobecká modlitba, když člověk vidí i to neštěstí a bolest kolem sebe. Tedy "dvojnost"... Já mám raději pojem - různorodost, která není prvoplánově pro působení utrpení. Stejně jako mysl není konečnou strachu a sobeckého jáství...

Vidíš to sám. Tvá obhajoba touhy si do toho cestu nenašla...
Tak je to souladu s tím, co si myslím i já.

Pedrito

Landa má o touze celkem povedenou písničku.

durodara

Citace od: Pedrito kdy 2025-04-01 21:34Landa má o touze celkem povedenou písničku.

O touze je nepřeberně písniček, o kterých se tvrdí, že jsou o lásce - záměna intenzivní touhy s láskou je častá. Přečti si znovu tu povídku o Lilith...

Pedrito

Vysvětlil jsem ti jak vnímám "duchovní touhu", jako "čisté přání", tak jsem tomu říkal, ještě než jsem se na JZ dozvěděl o tom, jak je pojem "touha" vnímán v některých školách, např. advaitě. - Je to vlastně odmítnutí jiného pojetí tohoto pojmu. Prostě už jsem To a Touha je tabu, stejně jako řada dalších pojmů. Jakoby niterné zapomění na prostý fakt, že jen o pojmech to není, o čemž se ale tak rádo mluví...
To je jako zaměňovat "duchovní lásku" za "sebelásku", atp. Já ale neřek že "čisté přání" je totéž co síla Lásky. Spíš její aspekt projevený v člověku - probouzející...

Pedrito

Člověk si přečte knihy a má vědění.  Tolik velkolepých poznatků. Mystické stavy, vnory, samadhi... ale vždyť je to o tom - to vyzkoušet. A jakým způsobem to chce vyzkoušet? Ano - prostě si to prověřit, prožít to, jak tomu jinak může věřit. Vyzkoušením už nejde o víru, představu. Ten stav např. vědomí bez myšlenek v něm ožil, znalost se stala skutečností, slova s kterými přišla už nejsou stěžejní. Ale jsou dobrá pro domluvu, když na to příjde. Protože někoho to může zajímat, tak jako třeba nás to zajímalo. A usedne k té meditaci.. projeví k tomu vůli...

durodara

Zkus si sám odpovědět:

Kdo pociťuje "duchovní touhu" a po čem vlastně touží (= má ta čistá přání)
Proč tu duchovní touhu vlastně pociťuje (= co přesně mu chybí, že pociťuje potřebu mít ta čistá přání)
Co obsahují ty touhy, jak je lze naplnit

Zkus to nevázat na nějakou nauku, zkus naopak co nejlépe vyjádřit slovy to, co opravdu cítíš sám.

durodara

Citace od: durodara kdy 2025-04-02 08:03Zkus si sám odpovědět:

Kdo pociťuje "duchovní touhu" a po čem vlastně touží (= má ta čistá přání)
Proč tu duchovní touhu vlastně pociťuje (= co přesně mu chybí, že pociťuje potřebu mít ta čistá přání)
Co obsahují ty touhy, jak je lze naplnit

Zkus to nevázat na nějakou nauku, zkus naopak co nejlépe vyjádřit slovy to, co opravdu cítíš sám.

PostScriptum: "sám sobě" znamená, že nemusíš odpovídat na ty otázky slovy, a ani tady. Pokud si odpovíš správně, budeš i vědět, že ty odpovědi jsou správné...

Pedrito

Já to vidím vcelku jednoduše.  Co chceš vlastně slyšet? Jak to říct jasněji? Zkus se vžít do člověka, v kterém se probudila Touha, Vůle, Přání poznat kým je, to není že to někde čet, neví slovy vůbec nic. Teprv ho to k poznávání duchovního "rozměru" přivádí. Ještě nečet o otázkách, "kdo jsem, proč".. Ozývá se to v něm spontánně... A tak se dozví o meditaci. Teprve tehdy poznává v sobě principy. Měl jsem za to, že duchovně hledající to mají stejně, nebo aspoň podobně. Že je vede stejná síla. Ta "Touha" je imuls, který to v člověku zažehne, má "přání" to prozkoumat. Jinak by do toho nešel, neměl by důvod. Když dostaneš žízeň, hledáš vodu, nevidíš v tom ničí rady, prostě přirozeně hledáš pramen. Ale ta voda ti sama do úst nevyskočí, musíš se k ní sklonit, a uděláš to rád a šťasten, že jsi studánku našel. Nebo ona tebe? Takhle různě se dá pojímat tento jednoduchý princip. A na pojmech, co o tom vypráví přitom nestát. Touha po pravdě není cíl, jen impulsem který uhasením žízně dochází utišení, klidu...

Pedrito

Když se přání poznat skutečnost v její nahotě setká s vědomím bez myšlenek. Přirozeně ustává, jde říct třeba poeticky, že ulehá, nebo budhisticky, že je zprázdňováno, v tej mysli, jógicky - že je čištěno, či odevzdáváno.... Rozpouštěno v tom vědomí, v kterém právě ustal proces myšlení. Není to myšlenkami uchopováno, je dán volný průběh.... Pak to "kdo jsem já" dává odpověď. Která není pouhým porozuměním ve sféře intelektu, pocitů. Že tak je psáno, že Guru říkal...

Miroslav

durodara

Citace od: Pedrito kdy 2025-04-02 09:08Když se přání poznat skutečnost v její nahotě setká s vědomím bez myšlenek. Přirozeně ustává, jde říct třeba poeticky, že ulehá, nebo budhisticky, že je zprázdňováno, v tej mysli, jógicky - že je čištěno, či odevzdáváno.... Rozpouštěno v tom vědomí, v kterém právě ustal proces myšlení. Není to myšlenkami uchopováno, je dán volný průběh.... Pak to "kdo jsem já" dává odpověď. Která není pouhým porozuměním ve sféře intelektu, pocitů. Že tak je psáno, že Guru říkal...

Nemusíš tolik myslet a psát. Stačí to jen udělat...

Pedrito

CitaceNemusíš tolik myslet a psát. Stačí to jen udělat...

Zkusím si vzít z tebe příklad :D

durodara

Citace od: Pedrito kdy 2025-04-02 20:05

Nic moc, ale pro tebe to bude jistojistě mnohem přínosnější volba...

Pedrito

Citace od: durodara kdy 2025-04-02 20:12
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-02 20:05

Nic moc, ale pro tebe to bude jistojistě mnohem přínosnější volba...

No, člověk musí zkusit všechno (proto nejspíš tolik životů)... Ale napřed se ještě budu chvilku dívat ::)