Duchovní základy, na kterých se shodneme

Založil honzam, 2025-04-01 16:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-04-01 18:43
Citace od: durodara kdy 2025-04-01 17:39Tak jo..

Ze sanskrtu (trošku zjednodušeno):

"Přestaň s sebou tahat děje, které byly, a už nejsou, přestaň snít o tom, co by mohlo být, ale ještě není. Jsi tady a teď - nic jiného nepotřebuješ."
Příkaz rozhodně ne. Navíc... ,,Ten, kdo zapomene na svoji minulost, je odsouzen ji znovu prožít."

Zase to vnímám vice jako radu... A navíc - nemám pro slovo "netahat" synonymum "zapomenout":

Putovali spolu dva zenoví mniši Tansan a Ekido a dospěli k brodu. Na břehu stála překrásná mladá dívka v hedvábném kimonu. Očividně měla strach přejít přes řeku, protože ji vzedmuly silné deště.
Ekido se rychle podíval jinam. Naproti tomu Tansan nezaváhal,  beze slova vzal dívku do náruče, a přenesl ji přes řeku. Na druhém břehu ji opatrně postavil a oba mniši pokračovali mlčky v cestě. Uplynula čtvrthodina, půlhodina, celá hodina. Tu Ekido vyhrkl: "Co to do tebe vjelo, Tansane! Porušil si několik mnišských pravidel naráz. Jak sis té hezké dívky vůbec mohl všímat, natož se jí dotknout a přenést jí přes řeku?" Tansan klidně opáčil: "Já jsem jí nechal u řeky, ty jí ještě neseš."

Paradoxy

Citace od: durodara kdy 2025-04-01 18:24
Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 18:07
Citace od: durodara kdy 2025-04-01 18:05
Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 17:56
Citace od: durodara kdy 2025-04-01 17:44"Máš-li rozpor mezi rozumem a srdcem, následuj vždy srdce... On si to rozum vždy sám nějak vysvětlí..."
S tím nesouhlasím, samotné srdce dokáže nadělat pěknou paseku. Spíš bych napsala: myslet srdcem a cítit rozumem dohromady.

A jsi si jistá, že srdce vnímá emoce? Podle mne touha je emoce a dál asi není nic dalšího potřeba vysvětlovat...
Dost často se stává, že se dva lidi nepochopí a dostatečně si to nevysvětlí a pak vzniká spor. Co pro tebe srdce znamená?

Jako příklad si představ súfijské tančení - to bez srdce nefunguje, protože po několika horko-těžko vydřených otočkách skončíš stejně na podlaze.
Pokud ale zastavíš pozornost v srdci, z počátku se plavně otáčíš kolo své svislé osy a nemáš problém s "rovnováhou", ani s "dechem". A pokud to dokážeš i tak, že zmizí potřeba se soustředit, nastane malá změna - ten "pohyb" se sám "zastaví" a rotovat začne svět okolo.

Pokud se ti ti podaří, mimo úžasný pocit volnosti, budeš i zcela jistě vědět, co je to, okolo čeho vše rotuje. Myslím, že ten střed bytí, je to srdce...
Já súfijský tanečník nejsem, tak si to představit neumím. Chceš tedy tím citátem říct- následuj svůj střed?

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 19:12
Citace od: durodara kdy 2025-04-01 18:24
Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 18:07
Citace od: durodara kdy 2025-04-01 18:05
Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 17:56
Citace od: durodara kdy 2025-04-01 17:44"Máš-li rozpor mezi rozumem a srdcem, následuj vždy srdce... On si to rozum vždy sám nějak vysvětlí..."
S tím nesouhlasím, samotné srdce dokáže nadělat pěknou paseku. Spíš bych napsala: myslet srdcem a cítit rozumem dohromady.
A jsi si jistá, že srdce vnímá emoce? Podle mne touha je emoce a dál asi není nic dalšího potřeba vysvětlovat...
Dost často se stává, že se dva lidi nepochopí a dostatečně si to nevysvětlí a pak vzniká spor. Co pro tebe srdce znamená?
Jako příklad si představ súfijské tančení - to bez srdce nefunguje, protože po několika horko-těžko vydřených otočkách skončíš stejně na podlaze.
Pokud ale zastavíš pozornost v srdci, z počátku se plavně otáčíš kolo své svislé osy a nemáš problém s "rovnováhou", ani s "dechem". A pokud to dokážeš i tak, že zmizí potřeba se soustředit, nastane malá změna - ten "pohyb" se sám "zastaví" a rotovat začne svět okolo.

Pokud se ti ti podaří, mimo úžasný pocit volnosti, budeš i zcela jistě vědět, co je to, okolo čeho vše rotuje. Myslím, že ten střed bytí, je to srdce...
Já súfijský tanečník nejsem, tak si to představit neumím. Chceš tedy tím citátem říct- následuj svůj střed?
Pokud střed vnímáš jako centrum harmonie a klidu, tak ano.

Paradoxy

Ten citát tedy jinak zní: Máš- li rozpor mezi rozumem a svým středem, kde je harmonie a klid, následuj své centrum harmonie. Přijde mi to jako blbinka :)

Přeci když najdeš to své centrum harmonie, tak je v něm zahrnutý i rozum, nebo né?

honzam

Co tohle: ,,Bůh nehraje v kostky."

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 19:29Ten citát tedy jinak zní: Máš- li rozpor mezi rozumem a svým středem, kde je harmonie a klid, následuj své centrum harmonie. Přijde mi to jako blbinka :)

Přeci když najdeš to své centrum harmonie, tak je v něm zahrnutý i rozum, nebo né?

Většinu citátů, které si upravíš podle sebe, lze považovat za blbinku. Vhodnější je snažit se pochopit tu myšlenku, kterou citát vyjadřuje.

A rozhodně, máš-li v centru své harmonie i rozum s jeho polemikami, nemáš to nijak jednoduché.

Paradoxy

Citace od: honzam kdy 2025-04-01 19:37Co tohle: ,,Bůh nehraje v kostky."
To by asi šlo, tady snad nikdo tak naivní, aby si boha představoval jako fousatýho dědečka( tedy bytost jako je člověk), není  :) .

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-04-01 19:37Co tohle: ,,Bůh nehraje v kostky."
Je-li synonymem boha všemohoucnost a vševědomost, byla by taková hra v kostky velká nuda. Ale často lidé vidí v bohu něco jako pokerovou tvář...

... tak mne napadlo - lidé si představují Boží hru jako "Oko bere" a touží ho obehrát...

Paradoxy

Citace od: durodara kdy 2025-04-01 19:47
Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 19:29Ten citát tedy jinak zní: Máš- li rozpor mezi rozumem a svým středem, kde je harmonie a klid, následuj své centrum harmonie. Přijde mi to jako blbinka :)

Většinu citátů, které si upravíš podle sebe, lze považovat za blbinku. Vhodnější je snažit se pochopit tu myšlenku, kterou citát vyjadřuje.

A rozhodně, máš-li v centru své harmonie i rozum s jeho polemikami, nemáš to nijak jednoduché.
Nechci se tě nějak dotknout, snažila jsem se tě naopak pochopit.

Každopádně v celistvosti je jak centrum harmonie a klidu, tak i polemika rozumu a není s tím problém.

honzam

Je svět výsledkem prostých náhodných jevů nebo přísně determinován pevnými pravidly?

durodara

A když už jsme u rčení:

"Marnost nad marnost a všechno je marnost..."

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 19:52

Každopádně v celistvosti je jak centrum harmonie a klidu, tak i polemika rozumu a není s tím problém.

Myslím, že mi dotek nevadí, často ho i vítám - obavy a strach tedy nejsou na místě..." :-*

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-04-01 19:52Je svět výsledkem prostých náhodných jevů nebo přísně determinován pevnými pravidly?

Tak to neumím rozpoznat, ale Honza Havelka by mohl. Měl k tomu docela přesný prožitek na koncertu Johna McLaughlina s Mahavishnu orchestra v Bratislavě.

Paradoxy

Citace od: honzam kdy 2025-04-01 19:52Je svět výsledkem prostých náhodných jevů nebo přísně determinován pevnými pravidly?
Tohle fakt nevím, snas se najde někdo chytrej, kdo ti to vysvětlí :D

Paradoxy

Citace od: durodara kdy 2025-04-01 19:58
Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 19:52

Myslím, že mi dotek nevadí, často ho i vítám - obavy a strach tedy nejsou na místě..." :-*
:)