Duchovní základy, na kterých se shodneme

Založil honzam, 2025-04-01 16:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 20:02
Citace od: honzam kdy 2025-04-01 19:52Je svět výsledkem prostých náhodných jevů nebo přísně determinován pevnými pravidly?
Tohle fakt nevím, snas se najde někdo chytrej, kdo ti to vysvětlí :D

(ono totiž hodně záleží na místě odkud se to snažíš vidět, Honza v tom svém vyprávění popisoval, jak se dostal "pod pokličku" a jak ho to vyšokovalo až k slzám...)

Paradoxy

Citace od: durodara kdy 2025-04-01 19:56A když už jsme u rčení:

"Marnost nad marnost a všechno je marnost..."
Láska nad lásku a všechno je láska :)  To jsem ti sem durodaro dala jako příklad, že nechci upravovat citáty, aby z toho byly blbinky, ale naopak aby byly pochopené i jinýma lidma :)

Nechci pokrucovat významy, ale spíš pochopit a nechat pochopit ostatní :) 

Paradoxy

Citace od: durodara kdy 2025-04-01 20:09
Citace od: honzam kdy 2025-04-01 19:52Je svět výsledkem prostých náhodných jevů nebo přísně determinován pevnými pravidly?

(ono totiž hodně záleží na místě odkud se to snažíš vidět, Honza v tom svém vyprávění popisoval, jak se dostal "pod pokličku" a jak ho to vyšokovalo až k slzám...)
Tohle je na mě asi moc chytré a pro můj život zbytečné, jsem jen prostá žena. :)

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 20:12

Tohle je na mě asi moc chytré a pro můj život zbytečné, jsem jen prostá žena. :)

A umíš vařit polévku?

Paradoxy

Citace od: durodara kdy 2025-04-01 20:14

A umíš vařit polévku?
To ses trefil do dobrého tématu, já nejsem moc dobrej kuchař, bramboračku a česnečku asi zvládnu :D A ty? Umíš vařit?

Paradoxy

Ten konec s vařením by měl asi patřit do jiného tématu, snad nám to ostatní odpustí. No i když: Polévka je grunt, kdo jí nejí, ten je špunt

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-01 20:16
Citace od: durodara kdy 2025-04-01 20:14

A umíš vařit polévku?
To ses trefil do dobrého tématu, já nejsem moc dobrej kuchař, bramboračku a česnečku asi zvládnu :D A ty? Umíš vařit?

Já se vařit učím podle příběhů. Například tento:

Jeden cadik, když umíral a dával rady svým synům, si povzdechl, že už asi neochutná tu božskou polévku z té hospody na rozcestí...

Po nějaké době se bratři dohodli, že tu polévku také musí ochutnat. Vydali se na cestu, ale žádnou hospodu nemohli najít. Zastavili se tedy v jedné chaloupce a požádali paní domu, o trochu jídla. Po nějaké době paní přinesla velký kotlík s polévkou. Bratři si nabrali jednou, podruhé, potřetí, až celý kotlík snědli. Bylo jim to divné, tak se zeptali, zda se někdy u ní nezastavil jeden cadik. A ona potvrdila, že několikrát cestou do města na oslavy, se u ní zastavovali dva přátelé, jestli ale byli cadici, že neví.
Polévka ale byla tak dobrá, že bratři chtěli recept. Paní ale zesmutněla, že žádný recept nemá. Tak bratři požádali alespoň o popis, jak ji uvařit a co do ní dává, Paní zesmutněla ještě více, a pak řekla, že je sama a že je velmi chudá, takže dává do vařící vody jen sůl, petržel, a česnek. A protože jí bylo těch poutníků pokaždé moc líto, vždy se pomodlila k Bohu: Bože, ty jsi pánem světa, tedy i koření - okořeň, prosím, tem poutníkům tuto prostou polévku tak, jak můžeš jen ty...
No a dnes jsem se pro vás také pomodlila...

honzam

,,Když se na všechno vykašlete, ďábel se o všechno postará."

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-04-01 20:57

Jen nesmí zůstat bez úkolů - to pak dělá příšerné vylomeniny.

Pedrito

My začínali těmi čakrami, tedy vysvětlením jejich působení jak v tělesné rovině, tak v té jemné - jak se říká duchovní. A zpočátku byl důraz kladen na tu srdeční. Jednoduše řečeno šlo o vkládání pozornosti tam a tam, a zpočátku hlavně ta levá Anahata, tam jsme vnímali Átmá. Ono se to vnímání časem mění, pročišťuje se s těmi čakrami. Oni ty popisy časem ztrácejí na důležitosti, ale člověk potřebuje nějaký ten výchozí základ. Důležité bylo to cítit, a to přichází s prohlubováním meditace - a tu jsme začínali pozorováním těch myšlenek, jakýchkoliv, nezaplétat tu pozornost do nich, nědělat si z toho představu. To není hned, a ne u všech stejně, neboť dotud ta hlava byla zvyklá nějak uvažovat, přemýšlet. To nebylo o zavržení rozumu, citu, ale přenést tu rovnováhu, z těch zastavení do pohybu života... Prostě je to tím snažší, toť vše. Nikomu to to "já jsem" neuloupilo. A osobnost není něco, co jde jen tak vyoperovat. Ale odpočinout si od ní, zrelaxovat, uvědomit si, že není pupkem universa, jde. Běžný člověk nežije v Himaláji, má rodinu, vychovává děti, vydělává na živobytí... a přitom může vnímat hloubku v nás.
Tahat do toho navážno nějaké záště, znamená zbytečně si ten darovaný kontakt komplikovat.

durodara

Citace od: durodara kdy 2025-04-01 20:59
Citace od: honzam kdy 2025-04-01 20:57

Jen nesmí zůstat bez úkolů - to pak dělá příšerné vylomeniny.

V jedněch indických příbězích byl vložen příběh:

Jednou jeden sedlák na trhu si postěžoval, že má moc práce a nikoho, kdo by pracoval. Uslyšel ho jeden stánkař, a nabídl mu koupi dábla, který pracuje s celým peklem tak, že veškerou práci zvládne za chvíli. Každé ráno musí dostat práci na celý den.
Jen ho upozornil, že musí mís stále co dělat - pokud nebude mít úkoly....

Sedlák byl potěšen, přivedl ďábla domů, ukazoval ho manželce a dětem, jak je to výkonný pracovník - proházel sýpku s rýží do oběda, vyčistil celé rýžové pole i obstaral dobytek ještě před večerem. Ráno dostal novou sadu úkolů a tak se vše zlepšilo natolik, že sedlák byl bohatší a bohatší.
Jednou byl se sousedy ve vedlejší vesnici a cestou zpět domů ho přepadla únava až tak, že si chvíli zdřímnul. Probudilo ho až světlo, kouř a zápach spáleniny - nedaleko uviděl hořící dům, které bylo jeho domovem a tančícího ďábla u ohniště, na kterém opékal těla jeho dětí...

Příběh měl i pointu: mysl je potřeba neustále řízeně zaměstnávat, vymknuta z řádu provádí hrozné věci: mysl je dobrý sluha, ale zlý pán.                                                                                                                                                                                                                                     

honzam

Čakry podle mě do základů nepatří. Je to hypotéza/představa omezená na Indii, která nebyla vědou prokázána.

V příběhu sedlák stále ještě myslel na ďábla. Až když se vykašlal opravdu na všechno, ďábel se stal svým vlastním pánem. Ten příběh je smyšlený. Ďábla si nejde koupit, protože neexistuje. Řízené zaměstnávání je pro mě otroctvím, které ničí kreativitu a vlastní svobodu. Dobrý sluha má nárok na odpočinek.

honzam

,,Lidé byli stvořeni k tomu, aby byli milováni, a věci k tomu, aby byly používány. Svět je v chaosu proto, že vše je naopak."

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-04-02 09:38,,Lidé byli stvořeni k tomu, aby byli milováni, a věci k tomu, aby byly používány. Svět je v chaosu proto, že vše je naopak."
Lidé nejsou milováni a věci nejsou používány?

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-04-02 12:09
Citace od: honzam kdy 2025-04-02 09:38,,Lidé byli stvořeni k tomu, aby byli milováni, a věci k tomu, aby byly používány. Svět je v chaosu proto, že vše je naopak."
Lidé nejsou milováni a věci nejsou používány?
To musíš vědět sám, jestli jsi chtěl Pedrita zákazem chránit nebo zneužívat, abys chránil sám sebe a mohl se s Durodarem hádat sám 1 na 1. Za mě by bylo lepší, abys mu to nezakazoval, protože tak budu mít víc potravy. :)