Retro hardware

Založil honzam, 2024-03-09 21:40

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

honzam

Zase je spousta svobodného softwaru a programovacích jazyků. :)

Pedrito

To jo, úplné zmatení od toho základového - assembleru (sestavovatele).

Stovky "vyšších" jazyků, jejich interpreterů, debuggerů...

Mě se líbilo, jak ten Woz naprogramoval Jobsovi, kterej zrovna dělal pro Atari, hru co tam Jobsovi zadali za slušnej honorář... Jenže on na to neměl, ale měl Woze... Bez Woze by Apple nevzniklo.

Pedrito

Dobrej film o Jobsovi:

Piráti ze Silicon Valley

Kdysi to bylo na youtube celé, ale už to tam nemůžu najít.

honzam

Historický Apple jsem naživo neviděl. Vím, že na Amize existoval emulátor Shapeshifter. Vlastně jsem se osobně setkal jen s pár osmibity a šestnáctibity:

PMD 85
ZX Spectrum
ZX Spectrum plus
Didaktik gama
Didaktik M
Atari 800 XL
Atari 800 XE
Amiga 500
Amiga 500+
Amiga 600
Amiga 1200 (32 bit)
PC XT
PC 286

Myslím si, že jsem nepotkal IQ 151, C64 ani Atari ST.

Pedrito

Mě ty počítače uchvátily někdy v šestý třídě, když jsme byli se školou na výstavě v kulturáku. A tam byly právě ty IQ 151 a PMD 85 a ZX Spectrum. Tak jsem tam úplně štronzo čuměl jak čtvereček honil kuličku atp. :))

Ale až na učňáku jsem si našetřil na C64.
Později ten Falcon 030.
Ale protože měl málo optimalizovaného softu pro svůj multiprocesing, a mnoho nesystémově psaných programů (dema, hry) z ST na něm nešlapalo (dokonce Falcon měl emulátor Atari ST :D - na vině byl hlavně grafický čip Videl), tak jsem si pořídil i Atari STE. Amigistům jsem však záviděl Deluxe Galagu, tak jsem si A1200 taky pořídil. :)

Jenže exžena tomu nějak nebyla nakloněna...

honzam

Po Amize 500+ jsem Amigu 1200 taky plánoval, ale nakonec z toho bylo první PC s Pentiem.

Pedrito

Ty jsem jeden čas prodával (pobočka pražské firmy ABM)
Tam jsem se teprve naučil zacházet s platformou PC 386 a výš.
No to nadšení z C64, vrzání kazeťáku a bzukot při načítání... už nemůže v týhle branži nic překonat. ^-^

Pedrito

PS. Mám rád obé platformy Amigu i Atari, když jsem porovnával např. výkon, schopnosti A1200 s turbokartou Blizard 030 na 50Mhz čtvrté generace, s mat. koprocesorem a 16MB RAM, a Falcona s přetaktovací kartičkou, co 68030 z 16Mhz přetaktovala na 25Mhz a DSP MC56001 z 32Mhz na padesát, a s14 MB RAM.. dával Falcon na cpu cca 7 MIPSů a DSP 25 MIPS.. Zvukově samozřejmě o level výš. Jela na něm zkrátka plynule dema, co na A4000. A přestože v době vzniku Falcona např. neexistoval formát MP3, tak jej uměl později i bez přetaktování přehrávat. Uměl i MP2...

Pedrito

No to je dobrý, koukám že na Ebay je Falcon k mání za 70000... oj oj oj.

honzam

Ještě bychom neměli opomenout výkonné stroje Sharp X68000 a Acorn Archimedes.

Sharp X68000 byl podobně jako Amiga počítač stvořený na hry a ideální pro převod her z automatů. Grafika překonávala Amigu. Kdysi jsem zkoušel emulátor na PC. V Evropě se na rozdíl od 8 bit Sharpu MZ 800 nerozšířil.

Acorn Archimedes měl výkonný arm procesor násobně překonávající MC68000. Grafika byla také lepší než u Amigy.

Pedrito

Tý vole, tak to vůbec neznám... No on Jaguar se taky moc neuchytil. Atari se asi zbláznilo, vytvořilo sadu chipů, co na 27Mhz dávalo výkon 55Mips. A myslelo si asi, že se z toho všichni potentujou... Jenže vývojář už je rozmazlenej a nebude programovat složitě Gpu, blitter, dsp, objekt procesor... Playstation tohle neřešil, a proto tenkrát vyhrál.

Pedrito

A to byl konec Atari, ten neúspěch, a ztráty co vložili do Jaguára je zlámal.. Přesto to byla nejvýkonější konzole tý doby. Vetřelec versus predátor... pouze předstínila, čeho je schopen. Pak se ta hra stala hitem na pentiích...

honzam

Pentia drtila všechno. Už ta první měla kolem 100 MIPS a ve výpočtech s float byla 3x rychlejší než MC68060.

Pedrito

No ta první ne, byla stejně výkoná jako MC68060 na stejném taktu. Akorát ty motoroly měly harvardskou architekturu s RISC instrukcemi. Tzv. superscalar... Ty instrukce tam probíhaly asi dvakrát rychlejš než v CISC. Takže teprve Pentium na 200Mhz to trumflo.

honzam

CitaceHowever, a significant difference is that the 68060 FPU is not pipelined and is therefore up to three times slower than the Pentium in floating point applications. In contrast to that, integer multiplications and bit shifting instructions are significantly faster on the 68060.
https://en.wikipedia.org/wiki/Motorola_68060

:smiley_shrug: