Honzamovi

Založil Pedrito, 2024-06-30 13:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-01-19 22:35Měl bych dotaz Honzame.

Psal jsi, že odsuzuješ závislost na kouření - (např. u Nisargadatty)
Kam se ztratila tvoje jednota s Ďáblem?
Nejsou snad závislosti, utrpení, pokušení, nenávist atd. dílem Ďáblovým? A ty je odsuzuješ?

:smiley_devil:

Nevím, nechávám tomu volný průběh a nesnažím se lpět na nějakém obecně přijímaném obrazu ďábla.  :)

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2025-01-20 09:12Dle mě, co stane, když se "peklo" spojí s "rájem"?
Spojí-li se opravdu "peklo" s "rájem", spojí se světlo a tma. Co zůstane?

Jana by věděla, že zůstane ráj a světlo, pro mě je tohle moc abstraktní úvaha.

honzam

Jestli mám spekulovat, kam se ta moje realizace Ďábla dostane, tak si myslím, že zůstane tělo/tělesno a zvířeckost. Bude to opak realizace Boha, ale třeba se mýlím.

Miroslav

Jak víš, že realizuješ zrovna Ďábla?

Jak s tím ladí například to povrchní upřímné odsuzování například tak primitivní závislosti, jako je kouření.
To vypadá spíš na realizaci "otce scholastika"

Pedrito

Citace od: honzam kdy 2025-01-20 11:55Jana by věděla, že zůstane ráj a světlo, pro mě je tohle moc abstraktní úvaha.

Že by abstraktní, a že by Jana věděla? :)
No dá se místo "ráj" a "peklo", použít třeba "nebe" a "podsvětí", nebo "vědomí" a "nevědomí"...
A ono je to v tom světě pěkně promíchaný... Pro většinu taková "stínohra". Rozdělená do zájmových skupin všemožných "žánrů" ... Kdy jedni postupují k temnotě, druzí ke světlu, a další se motaj v kruhu.
Ale jedno je jistý, když si třeba v pokoji ve tmě člověk rozsvítí, tma je fuč, a stíny jen zvýrazňují kontury, už nestraší.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-01-20 13:33Jak víš, že realizuješ zrovna Ďábla?

Jak s tím ladí například to povrchní upřímné odsuzování například tak primitivní závislosti, jako je kouření.
To vypadá spíš na realizaci "otce scholastika"

Ďábel by měl vystupovat jako takový anděl světla, který chce pro všechny jen to nejlepší. Povrchní by bylo, kdyby říkal "Kuřte a fetujte, co chcete, je to vaše svoboda. Jste nesmrtelné vědomí mimo tělo, čas a prostor. Nic vám neublíží, můžete, co si zamanete, protože všechno je jen zábavná hra."

honzam

Citace od: Pedrito kdy 2025-01-20 14:41Že by abstraktní, a že by Jana věděla? :)

Pro ni je to konkrétní zkušenost, kdy nebe vítězí na peklem a světlo nad tmou. Resp. peklo ani tma ve skutečnosti neexistují a skutečné je jen nebe a světlo.

honzam

Citace od: Miroslav kdy 2025-01-20 13:33Jak víš, že realizuješ zrovna Ďábla?

Myslím si to podle příznaků. Tohle je skutečný Ďábel - astrální okřídlený had a zvíře, které má rohy, křídla a dlouhý ocas/jazyk v lidském těle. Může to taky být cherub nebo obojí.

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-01-20 16:44Myslím si to podle příznaků. Tohle je skutečný Ďábel - astrální okřídlený had a zvíře, které má rohy, křídla a dlouhý ocas/jazyk v lidském těle. Může to taky být cherub nebo obojí.

Cherub ale není Ďábel

honzam

http://biblenet.cz/app/b?book=Ezek&no=28

Ezechiel 28

Citace11 I stalo se ke mně slovo Hospodinovo:
12 ,,Lidský synu, začni žalozpěv nad týrským králem. Zapěj o něm: Toto praví Panovník Hospodin: Byl jsi věrným obrazem pravzoru, plný moudrosti a dokonale krásný.
13 Byl jsi v Edenu, zahradě Boží, ozdoben všemi drahokamy: rubínem, topasem, jaspisem, chrysolitem, karneolem, onyxem, safírem, malachitem a smaragdem. Tvé bubínky a flétny byly zhotoveny ze zlata; byly připraveny v den, kdy jsi byl stvořen.
14 Byl jsi zářivý cherub ochránce, k tomu jsem tě určil, pobýval jsi na svaté hoře Boží, procházel ses uprostřed ohnivých kamenů,
15 na svých cestách jsi byl bezúhonný ode dne svého stvoření, dokud se v tobě nenašla podlost.
16 Pro množství tvých obchodů se tvé nitro naplnilo násilím a ty jsi zhřešil. I skolím tě, srazím z hory Boží, cherube ochránce, vyhladím tě zprostředka ohnivých kamenů.
17 Pro tvou krásu se stalo tvé srdce domýšlivým, pro svou skvělost jsi zkazil svoji moudrost, svrhnu tě k zemi, dám tě za podívanou králům.
18 Množstvím svých nepravostí, nepoctivostí svých obchodů jsi znesvětil své svatyně. Způsobím, že z tvého středu vyšlehne oheň a stráví tě, pohodím tě na zem jako popel před očima všech, kdo tě spatří.
19 Všude mezi lidmi, kde tě znají, strnou nad tebou v úděsu, staneš se odstrašujícím příkladem, zanikneš navěky."

honzam

http://inspiruj.cz/viewtopic.php?f=22&t=3978&start=3380#p45367

CitacePříspěvek od Salmo1cz » pon 20. led 2025 12:31:14
No to co vnímáš Honzame to jsem měl také.
To už je dobře 30 let.
Sic ne až tak, že se rodí děti, ale že se rodí zlo do světa.Resp.to co by se za zlo dalo považovat.
Pramení to ze sebestředného pohledu na vztah Bůh a člověk.
Ten symbol draka nebo lva je pompézní a ego to posiluje.
Tak zkus tam dát symbol pavoučka, vrány, okouna nebo krtka no a to už tak pompézní není.
Vnímání dobra a zla je vnímání skutečnosti a jejím cílem je pohyb.
A bez pohybu není žádná skutečnost.

CitacePříspěvek od armin » pon 20. led 2025 17:44:07
Také to tak vidím.
Být cherubem, Ďáblem a pod. to je pro duchovní ego dobrej matroš. :obed:

Je to tak. Ego se vnímá jako váš Bůh. Snažím se na to zvyknout a nepotlačovat to. V současnosti už v tom zlo nenacházím. Lev s tělem draka je dobrá kombinace, líbí se mi. Zase se vracím k tomu, že píšete ke zvířeti využívajícímu lidskou mysl, která je mu podřízena. Je to jako vysvětlovat duchovno kočce a chtít po ní, aby v sobě viděla nějakou symboliku posilující její ego. Ona je sama se svou jednoduchou kočkovitostí spokojená a nepotřebuje si to komplikovat abstrakcí na lidské úrovni.

Zvířecí instinkty (přežití, rozmnožování, lovení, mazlení, ...) -> lidské myšlení a pojetí duchovna -> to, co jako honzam píšu

Zdá se vám to málo ďábelské?

Miroslav

Tak to dopadá, když se objeví pýcha. Přivlastnění si duchovní zkušenosti, duchovní síly, velikáštví atp.

honzam

Někdo musí skončit špatně, aby jiní mohli dopadnout dobře. Nelpím na dobrém konci. Jsem pyšný na to, čeho jsem dosáhl a beru to jako úspěch. Nevyměnil bych to za nic na světě.

Miroslav

Citace od: honzam kdy 2025-01-20 18:55Někdo musí skončit špatně, aby jiní mohli dopadnout dobře. Nelpím na dobrém konci. Jsem pyšný na to, čeho jsem dosáhl a beru to jako úspěch. Nevyměnil bych to za nic na světě.

A co to tvoje odsuzování závislosti na kouření - z čeho v tobě vychází?

honzam

Obecně se v duchovních naukách většinou odmítá myšlenka, že by spása jedněch byla uskutečněna zkázou druhých. I Ježíš vstal z mrtvých. Ve fyzickém světě se však rodiče pro své děti obětovávají doopravdy a já nemám důvod pochybovat, že v tom duchovním je to jinak. Jak dole, tak nahoře. Vědomé obětování své vlastní existence navždy musí nějakou energii uvolnit.