Já jako malé já

Založil Paradoxy, 2024-08-17 16:35

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

honzam

Tady je zajímavá zmínka o kočkách.

https://www.davidgodman.org/an-introduction-to-sri-ramanas-life-and-teachings/3/

John David: You were saying he was a very natural person who liked very natural people. I presume he also liked animals.

David Godman: Almost all of them. I have read that he didn't particularly like cats, but I don't know what the evidence is for that. As far as I can make out, he loved all the animals in the ashram. He showed a particular fondness for the dogs, the monkeys and the squirrels.

Údajně Ramana neměl příliš v lásce kočky, ale David Godman neví o svědectvích, která by to potvrzovala. Budu spekulovat, že mu přirozeně vadilo, že zabíjejí jiná zvířata, ale to podle mě nebyl hlavní důvod. On tu kočku v sobě cítil a narušovala mu ten zaškatulkovaný hinduistický pohled na Boha.

honzam

Druhá zmínka.

http://bhagwan-ramana-maharshi.blogspot.com/2009/10/ramana-maharshis-compassion-towards.html

Sadhu Arunachala (Major A. W. Chadwick)- Bhagavan was invariably kind to all animals though he did not like cats, or, I believe, mongooses, this was principally because the cats hunted his beloved squirrels or chipmunks.

Principiálně, protože kočky lovily veverky. Taky bych byl radši třeba sloní matriarcha, to by bylo takové důstojnější a mírumilovnější, ale nemůžu si vybírat. Světu vládnou kočky.

honzam

Se lvy je to ovšem jiná. Ego je silný slon a guru je lev, který ho zkrotí. ;D

https://www.facebook.com/RamanaMaharshi/photos/the-ego-is-like-a-very-powerful-elephant-which-cannot-be-brought-under-control-b/10153608684279631/?_rdr

The ego is like a very powerful elephant which cannot be brought under control by any less powerful than a lion, which, in this instance, is no other than the Guru. ~ Sri Ramana Maharshi

Byl to kočičák jako poleno. Teď už jen stačí doplnit, že guru je působící Bůh a máme to celé. Ramana jako lví Bůh proměňuje ega v archony.

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2024-08-17 21:52
Citace od: Paradoxy kdy 2024-08-17 21:13Tak si zkuste zaměřit pozornost na sebe, copak to jde? :)

No o to jde, dát pozornost na pozornost. A sledovat od kud vychází. To je prostě to, kam a čím se díváš. Dívat se na samé dívání, neuhnout do myšlenky, pocitu, neustat. A tím se něco stane...
Můžu to zkusit, proč ne. U tebe se tím něco stalo?

Paradoxy

Citace od: honzam kdy 2024-08-17 22:51Se lvy je to ovšem jiná. Ego je silný slon a guru je lev, který ho zkrotí. ;D

https://www.facebook.com/RamanaMaharshi/photos/the-ego-is-like-a-very-powerful-elephant-which-cannot-be-brought-under-control-b/10153608684279631/?_rdr

The ego is like a very powerful elephant which cannot be brought under control by any less powerful than a lion, which, in this instance, is no other than the Guru. ~ Sri Ramana Maharshi

Byl to kočičák jako poleno. Teď už jen stačí doplnit, že guru je působící Bůh a máme to celé. Ramana jako lví Bůh proměňuje ega v archony.

Možné je všechno, ale na mě jako archon nepůsobí.

honzam

A Ty už jsi nějakého lidského archona viděla? Nejsou jako nějací létající osvalení superhrdinové bojující s padouchy. I když ...

https://groups.google.com/g/holy_trinity/c/_WbcdhTMPQc

On 14th April 1950 At 8.47 p.m., without any struggle, his breathing stopped. There was no other sign of death,only that the next breath did not come.

The French photographer Henri Cartier-Bresson,who had been staying at the Ashram for two weeks, rushed into the Nirvana room shortly after the moment of the Maharshi's
death and asked those present for the exact minute of his death.He later reported, "I was in the open space in front of my house,when my friends drew my attention to the sky, where I saw a vividly-luminous shooting star with a luminous tail, unlike any shooting star I had before seen, coming from the South, moving slowly across the sky and, reaching the top of Arunachala, disappeared behind it. Because of its singularity we all guessed its import and immediately looked at our watches – it was 8.47 – and then raced to the Ashram only to find that our premonition had been only
too sadly true: the Master had passed into mahanirvana at that very minute."

This unusual phenomenon was witnessed by large numbers of people over a wide area. On 16th April all English and Tamil newspapers published reports on the death of the Maharshi and also about the appearance of the shooting star.

Paradoxy

Je fakt, že já archona nepoznám. Majarišiho konec byl provázen jasnou hvězdou a zvířaty, to je zajímavé.

honzam

Tak a teď to zkus vysvětlovat advaitistům plavajícím v bramboračce tvořené výklady nejrůznějších učitelů advaity prohlašujících se za následovníky Ramany. Spusta z nich se cítí jako supermani následující nedvojnost jako nejdokonalejší nauku na světě. Radši budu bezstarostná kočka.

Paradoxy

Chápu tě, lepší být bezstarostnou kočkou. Já osobně bych byla taky radši bezstarostnou kočkou a chvíli i v klidu bejt umím, jenže pak se ve mě zas objeví hrozná potřeba, takový volání, že chci vědět proč jsem se tu ocitla. Zpětně chápu, že se věci děly pro mé pochopení.

Jenže teď prostě nerozumím tomu, proč se radí hledat sebe sama  a pak zjistím, že nevím kdo jsem, protože sebe vidět prostě nemůžu. Ty advajťáci melou o tom, že je to blaženost, láska a blablabla.

No nic, mám tu zajímavou knihu od Paula Bruntona, tak si ji pročtu. Stejně zkusím dát pozornost na pozornost, jak radí Pedrito, ale nějak mi to nejde. Jak mám otočit pozornost na sebe, když jsem pozornost?

honzam

Přiznám se, že nevím, jestli sebedotazování může člověka přiblížit archonům a tomu spojení ega s Bohem. Sám jsem to praktikoval v době, kdy jsem si přestal uvědomovat sám sebe a skutečně mi to pomohlo postoupit v proměně dál, ale to byl jen můj individuální případ, kdy proměna už dávno běžela.

Paradoxy

V tomhle by nám pomohl někdo, kdo to praktikoval a prozradil by svou zkušenost, možná zrovna ramana a nebo to najdu u Bruntona. Ale nic to nemění na tom, že si to taky zkouším. K čemu by mi bylo o tom jen číst?

honzam

Myslím si, že Tomášovi byli dobří duchovní učitelé. Stačí kouknout tam. To nepíšu, abych podlézal Miroslavovi. Prostě to tak cítím.

Pedrito

Citace od: Paradoxy kdy 2024-08-18 07:52
Citace od: Paradoxy kdy 2024-08-17 21:13Tak si zkuste zaměřit pozornost na sebe, copak to jde? :)

No o to jde, dát pozornost na pozornost. A sledovat od kud vychází. To je prostě to, kam a čím se díváš. Dívat se na samé dívání, neuhnout do myšlenky, pocitu, neustat. A tím se něco stane...

Naším základem je Bytí, to že jej někdo definuje jako Já, Ducha, Átma, Brahma, atd.. to jsou regionální názvosloví, která na významu nic nemění. A to Bytí je vědomé a vyzařuje ze sebe energii, která tvoří jeho projev.  Například naše těla,  jejich složky - pozornost, vůli....
Zaměřit já na já, ve smyslu bytí na bytí, je nesmysl. Ale zaměřit (obrátit) pozornost (díky svobodné vůli) na její přirozenost, čili ji nechat odpoutat od zažitých způsobů myšlení, tím se zčistí, stane se plně vědomou, uzří samu sebe v zrcadle uvolněné mysli. A tak nastává meditace (to se stalo, a určitě nejen mě). Tak pozornost může hloub, až k té své podstatě.
Jen ještě musí projít podvědomím...
A fakt nevím, zda-li je to vůbec možné bez pomoci té vnitřní šakti - duchovní energie.
Taky to může skončit na úrovni představ, které však nakrásně vše ví, vše znaj, a jsou cool a top a bytím samým... :D Jak často vidno na té poradně.

Paradoxy

Dala jsem dotaz na poradně a odpověď je pro mě jasná a neproveditelná🙂 udělám to, že nebudu nic dělat🙂

Paradoxy

Citace od: Pedrito kdy 2024-08-18 18:41
Citace od: Paradoxy kdy 2024-08-18 07:52

Naším základem je Bytí, to že jej někdo definuje jako Já, Ducha, Átma, Brahma, atd.. to jsou regionální názvosloví, která na významu nic nemění. A to Bytí je vědomé a vyzařuje ze sebe energii, která tvoří jeho projev.  Například naše těla,  jejich složky - pozornost, vůli....
Zaměřit já na já, ve smyslu bytí na bytí je nesmysl. Ale zaměřit (obrátit) pozornost (díky svobodné vůli) na její přirozenost, čili ji nechat odpoutat od zažitých způsobů myšlení, tím se zčistí, stane se plně vědomou, uzří samu sebe v zrcadle uvolněné mysli. A tak nastává meditace (to se stalo, a určitě nejen mě). Tak pozornost může hloub, až k samé své podstatě.
Jen ještě musí projít podvědomím...
A fakt nevím, zda-li je to vůbec možné bez pomoci té vnitřní šakti, energie Bytí.
Taky to může skončit na úrovni představ, které však nakrásně vše ví, vše znaj, a jsou cool a top a bytím samým. :D Jak často vidno na té poradně...

podvědomí už mě netrápí :) s tím jsem se už dost servala.