Poznej sebe sama

Založil Paradoxy, 2024-08-23 15:52

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

honzam

Já jen, že ortodoxní advaitisti považují ego i Boha za iluzorní představy mysli. Jak to máš Ty?

Paradoxy

Citace od: honzam kdy 2024-11-18 19:06Symbol slouží k tomu, že něco konkrétního zastupuje. Vždycky za ním je nějaká konkrétní věc nebo jev. Kočka tu představuje nejvyššího slunečního boha Re porážejícího hada, který představuje ego.

Wikipedie - Re (bůh)

Myslíš, že Bůh a ego jsou jen symboly?
Souhlasím, že symbol může něco konkrétního zastupovat. Co kultura, to jiné symboly a kolikrát i protichůdné. Třeba had uroboros znamená určitě něco jiného než had ( ego), o kterém píšeš.

Myslím, že bůh a ego jsou slova ( nebo symboly), abychom my lidi byli schopni popsat věci, kterým úplně nerozumíme.

Paradoxy

Citace od: honzam kdy 2024-11-18 19:20Já jen, že ortodoxní advaitisti považují ego i Boha za iluzorní představy mysli. Jak to máš Ty?
Jak to mám já? Ani pořádně nevím :) Je možné, že bůh jsou všechna ega dohromady a ještě k tomu všechna příroda. Ego bude asi jen to, co má pocit oddělenosti, ale zároveň to bude i bůh v malém měřítku, pokud tomu nechá volný průběh...já fakt nevím, snažím se jen řídit jakýmsi svědomím, kvůli kterýmu jdu občas i sama proti sobě :D

honzam

A Bůh jako mocná bytost, které všichni lidé podléhají? Myslíš, že je to jen náboženská představa a symbol, který lidem zastupuje pevný bod ve složitém světě?

Paradoxy

Nedokážu boha nijak chápat, to bych musela mluvit jen v paradoxech a nebo mlčet.

Ano je možné, že my lidi máme boha vymyšleného, abysme měli pevný bod v životě.

Na druhou stranu nelze přehlédnout, že jsme každý součástí pro nás nepochopitelného celku a každý v tom máme svůj příběh.

honzam

Co ten celek? Je to jen představa a myšlenkový koncept, jak učí buddhismus nebo je to absolutno, jak učí hinduismus?

Paradoxy

Mě je celkem jedno, kdo jak celek učí. Pro mě je celek to, že jsme my- já, ty, moje děti, přátelé, rodina, zeměkoule a prostě všechno...je možné, že je ten celek pro moje pochopení nekonečný a objevují se nové věci a jiné mizí...

Paradoxy

Hele jen mě tak napadlo- já jsem u výslechu? A Honzam je detektiv? To by mě zajímalo, z čeho mě chce usvědčit ;D

honzam

Jde o to, jestli je ten celek, jak jsi ho popsala, trvalý a bude tu v nějaké podobě navždy nebo jednou zanikne. Co myslíš, může ten celek navždy zaniknout a pak už nebude nic?

honzam

Citace od: Paradoxy kdy 2024-11-18 20:06Hele jen mě tak napadlo- já jsem u výslechu? A Honzam je detektiv? To by mě zajímalo, z čeho mě chce usvědčit ;D
Jen chci vědět, jak to máš s tím duchovnem. :)

Paradoxy

Netroufám si nic tvrdit, jen je mi jasný, že když zhasnu já, tak pro mě už nebude :)

Paradoxy

Citace od: honzam kdy 2024-11-18 20:08Jen chci vědět, jak to máš s tím duchovnem. :)

Po pravdě mi to život uzpůsobil v poslední době tak, že na to jistým způsobem kašlu.

Každý den na mě vyskočí takový věci v běžném životě, že jen čumím.

A tak si tak různě pročítám a přemýšlím, ale závěry většinou žádný nedělám.

honzam

Co ten krokodýl? Co symbolizuje?

Wikipedie - Amemait

CitaceAmemait (též Ammut, Amemet, Amamet a podobně, v překladu ,,Požíračka"[1] nebo ,,Polykačka") je ve starověkém Egyptě mytologická bytost s hlavou krokodýla, hřívou a tělem lva a zadní částí těla hrocha spojená s představou podsvětního soudu před bohem Usirem v Duatu. Poprvé je doložena kolem roku 1400 př. n. l. v období Nové říše v Knihách mrtvých, kde se vyskytuje zpočátku jen ojediněle, po Achnatonově náboženské reformě ji však obsahují v podstatě všechny dochované exempláře.[2] V pohřebních textech a výzdobě hrobek se objevuje až do samého závěru řecko-římské doby.

Nelze vyloučit, že původně Amemait mohla personifikovat princip ,,jezera plamenů" doloženého v Textech rakví, které obklopovalo podsvětí, a v němž na jednu stranu zahynuli všichni, jimž byl vstup pro špatné pozemské skutky zapovězen, na druhou stranu ale poskytovalo obživu všem spravedlivým zemřelým.[3]

Podle pozdějších představ Egypťanů, jak vyplývají z interpretace 125. kapitoly Knihy mrtvých, prokazuje zemřelý před podsvětním soudem mravní čistotu svého pozemského života v souladu s maat formou tzv. negativní zpovědi: v odpovědi na 42 otázky před tribunálem bohů vypočítává zapovězené skutky a prohlašuje, že se jich nedopustil. Korektivem jeho výpovědi jsou váhy, na jejichž miskách leží srdce zemřelého reprezentující svědomí vyvažované symbolem bohyně Maat představujícím princip spravedlnosti. Při prohlášeních souzeného jeho srdce ,,promluvilo" a ukázalo-li se, že není v rovnováze s maat, čekající Amemait je pozřela (proto bývá označována jako ,,požíračka srdcí"). Zemřelému tím znemožnila dosažení posmrtného života, což znamenalo definitivní zánik jeho existence.

Paradoxy

Jednu dobu se mi o krokodýlech hodně zdálo. Netroufám si nic tvrdit, i Wikipedie se může mýlit, i egyptologové.

Přesto si zkusím vymyslet třeba zítra své vlastní vysvětlení :) 

honzam

:)

https://www.snar.cz/vyklad/?qr=krokod%FDl
CitaceKrokodýl - složitější časové období