Posezeníčko

Diskuse => Klub => Téma založeno: Pedrito kdy 2024-02-21 15:57

Název: Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-02-21 15:57
Salmorejo. Osvěžení do slunných horkých dnů. Nebo do přetopeného bytu (ne vodou).

https://www.apetitonline.cz/recept/studena-polevka-salmorejo

Mňam. :)
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-03-03 11:12
Buřtguláš.


S přidaným rajčo-protlakem (tak 140g) a dvěma kostkama zeleninovýho bujónu, obzvláště vařeno v kotlíku na ohni pod širým nebem, se do údolí Brtničky rozlíhalo blažené mlaskání...
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-03-24 20:10
Boršč...

https://www.womanonly.cz/recept/poctivy-vegetariansky-borsc-vitaminova-bomba-kterou-si-zamilujete/
Název: Potopenci
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-03-29 17:46
Furt jsem si říkal, jak donutit syrečka k vřelé vláčnosti, a nesmažit obalovanej.
Tak jsem v hrnci uvařil vodu, zhasl plamen a ponořil zkusmo syrečka, jestli se nerozpustí... I nerozpustil, asi minuta, dvě, a byl vláčnej a výbornej. :smilie_happy_thumbup: Jen kapku pozbyl smradu.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-05-06 11:00
Tvl.. dělám bramboráky a najednou koukám, že nemám vajíčka. Tak jsem tam místo nich šplouch podmáslí.. A výborný!
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-07-17 18:22
Jak dlouho vydrží rozkrojená cibule?
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-07-18 09:13
Tak hurá, našel. :sport_003:

Cibule (https://teamtimba.com/cs/3162-how-long-does-chopped-onion-last-3-ways-to-tell.html)
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-07-18 12:11
Z jiného soudku :)

(https://www.zlatnictvinoemi.cz/wareImages/72/2/072234_or.jpg)
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-08-12 12:16
Jak asi chutná  ve slupce upečená cibule..?

A to se musí vyzkoušet! :smiley_cook:
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Paradoxy kdy 2024-08-19 11:12
Přátelé urodil se mi docela mizerný česnek a k tomu jsou některé palice takové, že je sloupnutá šlupka a koukají z toho stroužky. Snažila jsem se najít nějaký recept na uchování, aby vydržel a našla jsem naložený v soli. Máte s tím někdo zkušenost?
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-08-19 14:50
Naši, ho nakládaj do oleje,
asi takhle nějak.

Ale na olivovém bych netrval. :)

https://www.ferwer.cz/blog/nakladany-cesnek
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Paradoxy kdy 2024-08-19 16:19
Nanožený v oleji mě taky napadlo, ale prý dlouho nevydrží. Jak dlouho u Vás vydržel? Byl v lednici?
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-08-19 16:28
To nevím, zeptám se až k nim půjdu. Ale v tom článku píšou rok. Což je supr, bych řek.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Paradoxy kdy 2024-08-19 17:29
Hmm, tak zkusím část v soli a část v oleji a uvidíme.

To je děsný piplání, ještě mi zbývá asi třetina oloupat.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-09-03 16:09
Jak se peče panenka?
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Paradoxy kdy 2024-09-03 17:42
Nejsem si jistá, ale myslím, že se musí osmahnout že všech stran na pánvi, aby se zatáhla a pak do trouby.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2024-12-17 19:20
Děti si pošmákly, tak asi dobrý.

Pečete cukroví?

No já ne, pro mě byl výkon uválet pizzu. A to ani nemluvím o Boršči...

Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Paradoxy kdy 2024-12-17 20:06
Už jsem dopekla, schovala a stejnak přišli na to kde je schované. Zase začíná období- nejezte to cukoví, no a navánoce přijde období- proč to nikdo nejíte :D
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-01-30 12:46
Staročeská vejmrda   

https://www.bistrofeast.com/post/skv%C4%9Bl%C3%BD-%C5%BEivotabudi%C4%8D-staro%C4%8Desk%C3%A1-vejmrda

Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-02-05 00:12
Tak jsem v lídlu obdržel k nákupu zadara tofu a po práci to chutnal... Co to u Neptuna je! To se jí?
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Paradoxy kdy 2025-02-05 07:06
Tofu jí dcera, je vegetarián. Většinou ho nakrájí na kostky a s něčím na pánvi osmaží.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-02-05 08:53
Aha, já čekal něco jako čínskej balkán, a ono to je ze sóji... :o
Maj v číně vůbec krávy?
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: honzam kdy 2025-02-05 14:26
To je klasická rychlopříprava. Cibule, tofu, sojovka. Počkáš, až tofu začne pružit a být trochu jako žužu.

Zkus nějak ochucené nebo uzené. To se dá jíst i jen tak.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: honzam kdy 2025-02-05 14:27
Citace od: honzam kdy 2025-02-05 14:26To je klasická rychlopříprava. Cibule, tofu, sojovka. Počkáš, až tofu začne pružit a být trochu jako žužu.

Zkus nějak ochucené nebo uzené. To se dá jíst i jen tak.

Sám ho moc nepoužívám, spíš jen narychlo, když nemám nic uvařeného.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-02-05 14:58
No já tofista tedy rozhodně nebudu  :P
Vyhodil jsem to z okna na louku, tam se pasou v noci zajíci, a přes den kosi, tak to třeba někomu bodne.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-02-05 16:36
Kdepak, není nad pořádně uleželýho syrečka a k němu přikusovat ještě teplej křupavej chleba s máslem a cibulí ^-^
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-03-27 13:48
Myslíte že by šlo ukuchtit vajíčko v bramboráku ala pštrosí vejce?
 ???
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Paradoxy kdy 2025-03-27 16:32
Nemám tušení, ani nevím co je na způsob pštrosího vejce, budu gůglit.  :)
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Evulína kdy 2025-03-27 16:36
Citace od: Paradoxy kdy 2025-03-27 16:32Nemám tušení, ani nevím co je na způsob pštrosího vejce, budu gůglit.  :)
To je vejce na tvrdo obalené hmotou na sekanou a upečené jako taková šiška, při rozkrojení vykoukne vejce :-)
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Paradoxy kdy 2025-03-27 19:45
Jé tak to znám prostě jako sekanou :)
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-03-27 23:06
No to jsme zašli onehdy s kamarádem, na konci skalistého údolí Doubravky, do toho pověstnýho hostince na žranec. A já jak viděl v menu pštrosí vejce, měl jsem vybráno. Tak pak čumim jak pokerovej hráč, co mu do royal flushe chybí srdcový eso, když mi ztepilá číšnice, něco mezi Afroditou a Kalamity Jane, přinesla takovou masovou kouli s bramborama a vokurkou... Tak jsem utrousil suše, ty vole, vidíš to, co to dnes ti pštrosové snášej! Asi evoluce, prohodil Bedy naproti nad smažákem a znalecky si povysunul brejle. Afrodíta vyprskla smíchy, pánové budou asi gurmáni, hahahi.

No... Budu to s tim bramborákovym těstem muset vyzkoušet.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-03-31 01:06
Nikdy to nezkoušejte! S tim vejcem v bramboráku. Teda, možná Pohlreich by to dal. Ale já si odrovnal pánev...
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: durodara kdy 2025-03-31 08:52
ty jsi zcela nepřekonatelný bohatýr...

Ten postup je buď vejce překlepnout do předpřipravené bramborové formy (může být i vyztužená rýžovým papírem) ve tvaru výsledného vejce, anebo uvařené oloupané vejce obalené bramborovým těstem...

V obou případech ale buď do trouby (předem "rozpálené", musí vzniknout "kůrka", jinak se to pomalým ten bramborový obal teplem rozpadne) anebo ponořit do oleje, tak asi 180 stupňů. Jde použít fritéza, u nás používáme tempuru...

Ale na normální pánvi... Jsi prostě bohatýr...
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Salmo1cz kdy 2025-03-31 09:12
Pštrosí vejce je normálně sekaná nadívaná uvařenými vejci.Peče se to v troubě.
 ;)
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Salmo1cz kdy 2025-03-31 09:44
Pro vegetariány by šlo udělat bramborové těsto z vařených brambor a do toho balit vařená vejce.Pomerně tuhé bramborové těsto!
Pečení ale zase v troubě.
Ke klasice to má daleko, ale když musíš tak musíš.
To se nedá nic dělat.
 :D
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Petra kdy 2025-03-31 10:36
Pštrosí vejce bez masa

https://brno.rozhlas.cz/pstrosi-vejce-bez-masa-6457962

Tyhle jsou s cizrnou. Nevěděla jsem, co to je.

Aha, neříká se tomu taky humus? Brrr, hrozný název.  ;D

(https://digitalcontent.api.tesco.com/v2/media/ghs/7373a057-1235-4237-9b89-f991151cc4cc/116f1eb8-87d5-4520-a3b9-0e1d8ac1758c_1889798839.jpeg?h=960&w=960)
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-03-31 19:58
Citace od: durodara kdy 2025-03-31 08:52ty jsi zcela nepřekonatelný bohatýr...

Ten postup je buď vejce překlepnout do předpřipravené bramborové formy (může být i vyztužená rýžovým papírem) ve tvaru výsledného vejce, anebo uvařené oloupané vejce obalené bramborovým těstem...

V obou případech ale buď do trouby (předem "rozpálené", musí vzniknout "kůrka", jinak se to pomalým ten bramborový obal teplem rozpadne) anebo ponořit do oleje, tak asi 180 stupňů. Jde použít fritéza, u nás používáme tempuru...

Ale na normální pánvi... Jsi prostě bohatýr...
Jasně že jsem napřed uvařil vejce.. nejsem blbej. Ale došel mi olej, tak jsem trošku přilil z rybiček. Měl jsem ty vajčka obalený jako ze žurnálu. Ale začlo se to staršně připejkat.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-03-31 20:49
Dle mě je to hlavně nedoladěností množství. No, tak jsem to rozšrotoval a docela bych to nazval moonsun, akorát jsem pak při umývu poškráb pánev... Kdyby to spáchala žena, pěkně bych si z ní střílel.. Semnou sesebou už je to trochu nuda.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: durodara kdy 2025-04-01 06:26
Citace od: Pedrito kdy 2025-03-31 20:49Dle mě je to hlavně nedoladěností množství. No, tak jsem to rozšrotoval a docela bych to nazval moonsun, akorát jsem pak při umývu poškráb pánev... Kdyby to spáchala žena, pěkně bych si z ní střílel.. Semnou sesebou už je to trochu nuda.

Budu ti dobrou ženou - příště hned nešil a nech chvíli připáleninu namočenou v octové vodě...
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-04-01 06:53
Nj.. Přišla smrt blízké osoby, tak jsem byl z toho nějak nablblej...
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: durodara kdy 2025-04-01 07:07
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-01 06:53Nj.. Přišla smrt blízké osoby, tak jsem byl z toho nějak nablblej...

Určitě najdeš společenství ("národy"), ve kterých smrt blízkého znamená radost z toho, že se osvobodil od omezení a trápení.
My jsme stále moc sobečtí, chceme živou přítomnost druhého pro vlastní klid a potěchu...
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-04-01 07:53
Citace od: durodara kdy 2025-04-01 07:07
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-01 06:53Nj.. Přišla smrt blízké osoby, tak jsem byl z toho nějak nablblej...

Určitě najdeš společenství ("národy"), ve kterých smrt blízkého znamená radost z toho, že se osvobodil od omezení a trápení.
My jsme stále moc sobečtí, chceme živou přítomnost druhého pro vlastní klid a potěchu...

Určitě. Ale smrt to byla krásná. Poobědval, pochválil ženu za tu dobrotu, lehl si na postel že za chvilku umeje nádobí, a umřel :)
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-04-01 07:59
On byl táta vtipálek, a tohle byl jeho poslední vtípek.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-04-01 08:05
"Neplačte nad mrtvými, uroňte slzu pro živé..."
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: durodara kdy 2025-04-01 08:25
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-01 07:59On byl táta vtipálek, a tohle byl jeho poslední vtípek.

Jednou se tatínek zeptal, zda si myslím, že po "smrti" něco je, něco pokračuje. Když se mu dostalo souhlasné odpovědi, chvíli přemýšlel, a pak prohlásil, že to tedy zkusí...
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Petra kdy 2025-04-01 09:16
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-01 08:05"Neplačte nad mrtvými, uroňte slzu pro živé..."

Klidně si zabrečte, kdy se vám zachce, a nenechte si to od nikoho vymlouvat.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-04-01 09:25
My Nestrojilové jsme takoví nebrečiví... On tu byl přítomen, a najednou není, a z jeho těla je popel. A tak to chodí, co zbylo je vzomínka...
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-04-01 09:45
Jen jednou jsem probrečel noc. Dara ví. To bylo při četbe Světla Života. Což byla evangelia v době těžkého ateismu. A otázek, dávno tomu před sanghou.... Nikdo neví jak se ta knížečka ocitla doma v knihovničce. Neb rodiče popožní nebyli. Jedna z věcí, které se nikdy nedozvím. A tak tak to je dobře :)
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Petra kdy 2025-04-01 09:47
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-01 09:25My Nestrojilové jsme takoví nebrečiví... On tu byl přítomen, a najednou není, a z jeho těla je popel. A tak to chodí, co zbylo je vzomínka...

Mužští v naší kultuře jsou k tomu vychováváni: Správnej kluk přece nebrečí.

Proto jsem byla trochu v rozpacích, že v jihokorejských seriich chlapci a muži běžně pláčou. Dodnes nevím, jestli to tak dělají jen ve filmu nebo jestli to patří k jejich kultuře. Ale už jsem si na to zvykla a líbí se mi, když i muži dávají citům volný průběh.

Právě jsem si vzpomněla na film Prázdniny, v kterém se jeden z hrdinů  (Jude Law) přiznává, že ho všechno možné hned rozbrečí. Nevypadalo to, že by to jeho nové lásce, která už leta neuronila ani slzu, nějak vadilo. 

Nepřipadá mi divné si zabrečet, když někdo na dlouhou dobu odjíždí - a vyjádřit tak smutek nad tím, že tady dlouho nebude a že mi bude chybět. Co by na tom mělo být špatného? Takže když někdo blízký nebo drahý odejde navždy, připadá mi naprosto v pořádku to obrečet - smutek, že ho už nikdy neuvidím, je zcela přirozený. A zároven se mohu třeba i radovat z toho, že měl krásnou smrt nebo že byl vysvobozen z dlouhého trápení, nemoci.
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Petra kdy 2025-04-01 10:04
Ve filmu The Lake House, který patří k mým oblíbeným, si hlavní hrdina (Keanu Reeves) - tak nějak mužně o samotě - zapláče nad smrtí svého otce.  :(


Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-04-01 10:20
Citace od: Petra kdy 2025-04-01 09:47
Citace od: Pedrito kdy 2025-04-01 09:25My Nestrojilové jsme takoví nebrečiví... On tu byl přítomen, a najednou není, a z jeho těla je popel. A tak to chodí, co zbylo je vzomínka...

Mužští v naší kultuře jsou k tomu vychováváni: Správnej kluk přece nebrečí.

Proto jsem byla trochu v rozpacích, že v jihokorejských seriich chlapci a muži běžně pláčou. Dodnes nevím, jestli to tak dělají jen ve filmu nebo jestli to patří k jejich kultuře. Ale už jsem si na to zvykla a líbí se mi, když i muži dávají citům volný průběh.

Právě jsem si vzpomněla na film Prázdniny, v kterém se jeden z hrdinů  (Jude Law) přiznává, že ho všechno možné hned rozbrečí. Nevypadalo to, že by to jeho nové lásce, která už leta neuronila ani slzu, nějak vadilo. 

Nepřipadá mi divné si zabrečet, když někdo na dlouhou dobu odjíždí - a vyjádřit tak smutek nad tím, že tady dlouho nebude a že mi bude chybět. Co by na tom mělo být špatného? Takže když někdo blízký nebo drahý odejde navždy, připadá mi naprosto v pořádku to obrečet - smutek, že ho už nikdy neuvidím, je zcela přirozený. A zároven se mohu třeba i radovat z toho, že měl krásnou smrt nebo že byl vysvobozen z dlouhého trápení, nemoci.

Je zvláštní, že ani máma a sestra nepropadly v pláč. A řekla to vlastně máma, co volala na už mrtvého tátu, máš tu to nádobí, nesměj se a vstávej. On takhle podobně umřel děda z tátovi strany,, vysprchoval se, oblek se do smutečního, neb chtěl jít na hřbitov a ... A když si obouval boty, umřel. Jsem zvědav, jak umřu já. :)
Název: Re:Recepty
Přispěvatel: Pedrito kdy 2025-04-01 11:10
Je výborný film, jeden pro mě z nejsilnějších, Paul Newman ve vězení .. název si teď nemohu vybavit. Jen jeden je pro mě ještě silnější s Paulem ... Hombre, viz ending scéna.