Čakry a svět

Založil Pedrito, 2025-04-14 09:42

Předchozí téma - Další téma

Miroslav, honzam, Pedrito a 4 Hosté prohlíží toto téma.

Paradoxy

Citace od: durodara kdy 2025-04-15 18:53
Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-15 18:36Nevím, jestli to co jsem vnímala, byly ,,mé,, čakry. Dvojku jsem vnímala jako hořící, trojka byla zlatozářící, v životě jsem tak jasný světlo neviděla, dřív jsem si myslela, že to byla čakra srdce, ale už vím, že to byla trojka. Ta ,,zářící koule,, byla obalená tenkou rudou šlupkou a měla jsem pocit, že až ta šlupka praskne, tak umřu. Byl tam pocit strachu a zároveň soucitu se vším. Čtyřka je jak vítr, lehounká a průhledná. Víc ,,čaker,, jsem nezažila.

Když jednou prošla energie od prostředka čela dolů, ležela jsem na posteli a měla jsem pocit, že se mi nadzvihlo tělo. Když pak jednou prošla od spodu  nahoru, vibrovalo mi pak tři dny tělo a vše bylo ve mně, všichni lidi, věci, prostě i když jsem je pozorovala očima, byli zároveň uvnitř. Oběma těmhle zážitkům předcházelo odevzdání, kdy to bylo v životě hodně těžký.

Pro pětku, pokud o to stojíš, zpívej až tak, že se v tom zpěvu ztratíš.
Nestojím o to :) Kašlu na to, abych si vyvolávala nějaký líbivý pocity a pak na nich lpěla nebo po nich toužila :)

honzam

Žádné čakry nepotřebuješ, protože neexistují. Všechno jsou to jen vizualizace a oblbování se.

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-15 19:03
Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-15 18:36Nevím, jestli to co jsem vnímala, byly ,,mé,, čakry. Dvojku jsem vnímala jako hořící, trojka byla zlatozářící, v životě jsem tak jasný světlo neviděla, dřív jsem si myslela, že to byla čakra srdce, ale už vím, že to byla trojka. Ta ,,zářící koule,, byla obalená tenkou rudou šlupkou a měla jsem pocit, že až ta šlupka praskne, tak umřu. Byl tam pocit strachu a zároveň soucitu se vším. Čtyřka je jak vítr, lehounká a průhledná. Víc ,,čaker,, jsem nezažila.

Když jednou prošla energie od prostředka čela dolů, ležela jsem na posteli a měla jsem pocit, že se mi nadzvihlo tělo. Když pak jednou prošla od spodu  nahoru, vibrovalo mi pak tři dny tělo a vše bylo ve mně, všichni lidi, věci, prostě i když jsem je pozorovala očima, byli zároveň uvnitř. Oběma těmhle zážitkům předcházelo odevzdání, kdy to bylo v životě hodně těžký.

Nestojím o to :) Kašlu na to, abych si vyvolávala nějaký líbivý pocity a pak na nich lpěla nebo po nich toužila :)

Myslel jsem si to - a proto jsem to i tak napsal. :smiley_hollandschmink:

honzam

Wikipedie - Čakra

CitaceČakry jsou podle hinduismu, buddhismu a dalších kulturně spřízněných myšlenkových proudů, energetická místa (centra) v těle popisovaná jako vír nebo kruh.[1] Podle těchto nauk slouží čakry jako složité převodníky a transformátory prány v lidském organizmu. Současná věda však nezná žádný fenomén, který by čakrám odpovídal. Níže uvedené teorie nejsou potvrzeny žádnými objektivními medicínskými testy.

durodara

Citace od: honzam kdy 2025-04-15 19:33Wikipedie - Čakra

CitaceČakry jsou podle hinduismu, buddhismu a dalších kulturně spřízněných myšlenkových proudů, energetická místa (centra) v těle popisovaná jako vír nebo kruh.[1] Podle těchto nauk slouží čakry jako složité převodníky a transformátory prány v lidském organizmu. Současná věda však nezná žádný fenomén, který by čakrám odpovídal. Níže uvedené teorie nejsou potvrzeny žádnými objektivními medicínskými testy.

Zkus něco jiného, než wikipedii. Třeba knížky, které vznikly - a to i paralelně - s výzkumy psychologických fenoménů jako experimentální psychologie, interpersonální psychologie  a tak...

Ale k ničemu tě nenutím.

honzam

Citace od: durodara kdy 2025-04-15 19:41
Citace od: honzam kdy 2025-04-15 19:33Wikipedie - Čakra

Zkus něco jiného, než wikipedii. Třeba knížky, které vznikly - a to i paralelně - s výzkumy psychologických fenoménů jako experimentální psychologie, interpersonální psychologie  a tak...

Ale k ničemu tě nenutím.

Nepotřebuji nic zkoušet. Jsou to nesmysly.

honzam

https://www.sisyfos.cz/clanek/1086-cakry

CitaceČakry (chacra = ze sanskrtu: kolo) jsou podle indické tantrické filosofie vířivá energetická centra, která se nacházejí v těle v počtu až několika tisíc a která jsou navzájem propojena kanály, ve kterých proudí energie prána, jejíž proud lze ovlivnit meditací, jógou nebo jinými rituály. Mají se tak odstranit blokády proudění energie. Čakry jsou součástí astrálního těla a mají souvislost jak s duševními vlastnostmi a schopnostmi, tak i s fyzickým tělem a jeho orgány složenými z hrubé hmoty. Čakry jsou propojeny i s jemnohmotnou astrální a kosmickou energií, takže umožňují duchovní a nadsmyslové vnímání. Každá z čaker má mít jiný význam a vztah k jiným orgánům. Představu o čakrách zahrnula do své filosofie i theosofie, antroposofie a kundalini-jóga. V dnešní léčitelské praxi byly čakry vytrženy ze souvislosti indického učení a doplněny různými moderními představami. Podle některých léčitelů se mají čakry projevovat barevnou aurou, která nese informace o fyzickém a duševním zdraví i o karmě. V praxi využívají čakry léčitelé k léčbě duševních i orgánových chorob a odvolávají se zpravidla jen na sedm primárních, hlavních čaker. Ty leží podle páteře, počínaje od základní čakry ležící v podbříšku až k čakře lebeční. Léčitelé se snaží ovlivnit orgány nebo duševní stav pacienta prostřednictvím jeho čaker nebo tvrdí, že jsou schopni vnímat svými čakrami vesmírnou energii a předávat ji pacientům.

Hodnocení: Představa o čakrách patří do mystické indické filosofie a nemá žádnou oporu v biologických poznatcích. Nic takového jako čakry v těle neexistuje. Veškeré léčitelské metody, odvolávající se na čakry, jsou pouhým šarlatánstvím.

Paradoxy

Citace od: durodara kdy 2025-04-15 19:29

Ty mě zkoušíš?  :)

Zdeněk

Citace od: durodara kdy 2025-04-15 18:47"...získání energie pro buddhistickou dhjánu, protože se mi vůbec nedařila."
Nenapadla tě myšlenka, že jsi někde něco opomenul, něco nepochopil v kontextu, něco mylně interpretoval? To, co potřebuje sílu vnitřní energie, je posilování osobní vůle, možná se dá použít na první stupeň - koncentraci, ale u dalších (kontemplace, meditace) je vysloveně na škodu. S "odevzdáním se" - což je pro mne ten nejbližší význam slova dhyana, je to přímo protikladné. Jak bys chtěl "dosahovat" dhyanu? - pomocí ega, jeho energie a síly?
I Buddha tuto formy asketismu opustil - nechápu, kde se v jeho nauce vyskytuje ta zcestnost úvah, že ego cvičením a koncentrací své síly se může jaksi záhadně proměnit z osobní roviny do roviny božské.

Můžeš mi to nějak vysvětlit? 
No prostě jsem při té své meditaci (vipassana) neviděl už žádnej pokrok. Tak mě napadlo, že musím asi zkusit dhjanu (mezi tháravadisty se tehdy vedla tzv. dhája válka - o interpretaci dhjány v kontextu vipassany). Ale ta se nedařila, nešlo mi to, jako bych neměl energii. Buddha o ní mluvil, ale neříkal jak jí dosáhnout. Napadlo mě zkusit ty čakry. Našel jsou o nich většinou jen blbosti, až ten Ra, to dávalo smysl. Jenomže je to až moc hluboký (Buddha šel jinudy). Ale obohatilo mě to Ra učení, to rozhodně ano.

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-15 19:56
Citace od: durodara kdy 2025-04-15 19:29

Ty mě zkoušíš?  :)

Ne. Jen ti dáván prostor, abys mohla být sama sebou. Bez pocitu viny, že můžeš.

Paradoxy

Díky, seš šikula, žes dopředu odhadnul jak budu reagovat :)

durodara

Citace od: Zdeněk kdy 2025-04-15 19:58
Citace od: durodara kdy 2025-04-15 18:47"...získání energie pro buddhistickou dhjánu, protože se mi vůbec nedařila."
Nenapadla tě myšlenka, že jsi někde něco opomenul, něco nepochopil v kontextu, něco mylně interpretoval? To, co potřebuje sílu vnitřní energie, je posilování osobní vůle, možná se dá použít na první stupeň - koncentraci, ale u dalších (kontemplace, meditace) je vysloveně na škodu. S "odevzdáním se" - což je pro mne ten nejbližší význam slova dhyana, je to přímo protikladné. Jak bys chtěl "dosahovat" dhyanu? - pomocí ega, jeho energie a síly?
I Buddha tuto formy asketismu opustil - nechápu, kde se v jeho nauce vyskytuje ta zcestnost úvah, že ego cvičením a koncentrací své síly se může jaksi záhadně proměnit z osobní roviny do roviny božské.

Můžeš mi to nějak vysvětlit? 
No prostě jsem při té své meditaci (vipassana) neviděl už žádnej pokrok. Tak mě napadlo, že musím asi zkusit dhjanu (mezi tháravadisty se tehdy vedla tzv. dhája válka - o interpretaci dhjány v kontextu vipassany). Ale ta se nedařila, nešlo mi to, jako bych neměl energii. Buddha o ní mluvil, ale neříkal jak jí dosáhnout. Napadlo mě zkusit ty čakry. Našel jsou o nich většinou jen blbosti, až ten Ra, to dávalo smysl. Jenomže je to až moc hluboký (Buddha šel jinudy). Ale obohatilo mě to Ra učení, to rozhodně ano.

Pokud by tě něco ovnitřní energii, její sublimaci (v některých poznámkách vedeno jako "transmutaci") ještě zajímalo, zkus indickou školu "Giri". U nás docela známou osobností byl Dr. Swami Gitananda. Primárně tam směřoval ten kamarád - Haidakhan Baba má také svou aureolu.

Ale rozhodně je to dost tvrdé a v mnoha směrech to skoro vypadá, jakože se vůbec nestará o to, aby to s něčím bylo v souladu - je to "staré", a má to dost příznivců.

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-15 20:04Díky, seš šikula, žes dopředu odhadnul jak budu reagovat :)

Jak píše sem tam Evulína - "malý, ale šikovný"...

Paradoxy

Malý vzrůstem a velký duchem? :)

durodara

Citace od: Paradoxy kdy 2025-04-15 20:11Malý vzrůstem a velký duchem? :)

Já nevím, jak to myslí ona, ale vztahuji to k Troškově pohádce "Princezna ze mlejna", takže to spíše vidím na svou čertovskou existenci...